Elbonthatják a Márványmenyasszony épületét is

  • narancs.hu
  • 2021. január 9.

Lokál

A legendás budai étterem épületére részleges bontási engedélyt kért az új tulaj.  

Részleges bontási engedélyt kértek a legendás budai étterem, a Márványmenyasszony épületére - írja a 24.hu

A hírről az I. kerületi Önkormányzat lapja, a Várnegyed december 17-i száma számolt be először, amely azt írta, az 1793-ban, egy szőlősgazda által borkimérésként alapított patinás étterem épületére is lebontás várhat.

A lap megszólaltatta az I. kerület főépítészét, Csány Évát, akinek beszámolója szerint az új tulajdonosok 2020 végén keresték meg őt egy egyeztetésre, majd a kerületi kormányhivatalnál benyújtották az engedélykérelmüket az épület bontására, amire meg is volt minden joguk, hiszen

a Márvány utca 6. nem élvez védettséget, a műemléki feltételeknek formailag nem felel meg, bontási tilalommal pedig épp ezért nem is ellátható.

Az étterem a nevét jó eséllyel a Várszínházban 1836-ban debütált Zampa, a Márványmenyasszony című operáról kapta, és már a XIX. század első felében neves vendégei voltak, itt tartották Széchenyi István és Wesselényi Miklós lakodalmát is. A szocializmus idején az étterem a Gundelnél egy fokkal olcsóbb alternatívát kínált a külföldieknek, a  rendszerváltás után pedig privatizálták, majd az épület három tulajdonosváltás után 2020 őszére eljutott a Recontra Ingatlanhasznosító és Üzemeltető Szolgáltató Kft.-hez.

Bár a hivatalos iratok szerint a cég tulajdonjogát máig nem jegyezték be, a tulajdonosváltással párhuzamosan az étterem bezárta a kapuit, Csány Éva pedig arról beszélt a kerületi lapnak, hogy az igazságügyi szakértővel alátámasztott vélemény szerint az udvarban lévő idős fák – köztük a hírességeket is látott gesztenyék – életveszélyesek, így mindegyiket ki kell vágni.

 
Gesztenyefák az udvaron
Facebook/Márványmenyasszony Étterem
 

A kerületi főépítész hozzátette: igyekeznek meggyőzni a gazdát arról, hogy legalább az utcafrontot tartsa meg, így a földszint megmaradhatna jelenlegi formájában, felette pedig új emeletek épülhetnek.

A 24.hu most azt írja, a fővárosi kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztályához eljuttatott bontási engedélykérés csak részleges bontásról szólt, erről december 23-án döntés is született, így a munkák akár már 2021-ben elindulhatnak.

A bontási engedélyt kérő céget 1997-ben alapították, egyik tulajdonosa Apáthy Zoltán Endre, akihez számtalan cég kötődik, köztük az Árgus-Security nevű vagyonvédelmi cég, a hitelekkel, vevőkövetelésekkel, illetve lízinggel is foglalkozó City Leasing  & Faktor, a Csarnok téri trafóházzal semmiféle kapcsolatot fenntartani nem kívánó, a Csarnok teret a városszövetbe vágott sebbé változtató Meininger Hotelt építő Bedori Investment Kft., a Hídépítő-csoport teljes egésze (Hídépítő, A-Híd, I-híd, K-Híd, M-híd), illetve a Lajvér Borászat. Apáthy korábban pedig a MoM Leroy ügyvezetője is volt, így kapcsolatban állhatott a az elmúlt három évtizedben számtalan sikeres éttermet – köztük a Leroy-t –, illetve szórakozóhelyet életre hívó Lefkovics Györggyel, aki többek közt a Belvárost korábban vezető Rogán Antal tevékenységétől sem függetlenül vált a magyar vendéglátás megkerülhetetlen alakjává. 

 

 

Figyelmébe ajánljuk