Továbbra sem történik semmi a szuperkórház helyéül kijelölt területen, Dobogón

  • narancs.hu
  • 2020. június 5.

Lokál

Bedros J. Róbert szerint viszont a pandémia sem akasztotta meg a beruházást.

"A Dél-budai Centrum helyszínét kormányhatározat deklarálta. Ebben változás nem történt. A projekt Dobogó városrészben az eredeti helyszínen fog megvalósulni" – ezt a választ küldte el a Népszava érdeklődésére Bedros J. Róbert, a Dél-budai Centrum (DBC) megvalósításáért felelős miniszterelnöki megbízott sajtófőnöke. Ez a mondat egyébként a Portfoliónak május közepén adott interjúban hangzott el.

A Népszava azért kereste meg ismét Bedrost, mert a szuperkórház helyszínéül szolgáló Dobogón járva azt látták, még mindig nem történt semmi a területtel.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, öt éve nyűglődnek a dél-budai szuperkórház ötletével, látványterveket már látni, a pénzt költi rá az állam, a kijelölt területen viszont semmi nem történik. Legutóbb decemberben jártunk a területen, akkor teljesen üres volt, a Népszava most ugyanezt tapasztalta.

Önök is látják, ugye?

Önök is látják, ugye?

Fotó: Narancs

 

Bedros szerint számos igazoló tanulmány, fizikai, műszaki és környezeti vizsgálat készült arról, hogy a Dobogón megvásárolt terület kiválóan megfelel a DBC helyszínéül. Arról viszont nem tett említést, hogy a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) megbízásából is készült egy felmérés, ami szerint a fővárosi önkormányzat két másik, összesen 8 hektáros területet jelölt ki Kelenföldön, ami barnamezős beruházásként ugyanolyan alkalmas lehet a kórház felépítésére.

A jelentések szerint egyébként összességében mindkét helyszín alkalmassá tehető, a költség is hasonló, csak Dobogónál a közlekedési feladatok, a pályaudvarnál a rezgés és az elektromágneses hatások kivédése jelent többlet költségeket. A jelentéssel viszont úgy tűnik, nem igazán foglalkozik senki: az FKT jövő héten ül össze, a napirendi pontok között nem szerepel a szuperkórház ügye. A lapnak a fővárosi önkormányzat annyit mondott, hogy "hivatalos egyeztetés még nem volt".

Bedros arról beszélt, a koronavírus-járvány nem akasztotta meg a beruházást, sőt "már a betegutak, illetve az izolációs rendszerek járványügyi körülményekhez való igazítását is elvégezték". A szerződésekről azonban semmit sem lehet tudni és látszólag a területen sem történik semmi.

Pedig a szuperkórház ötlete nem újkeletű dolog, először 2015-ben hallottunk róla, amikor is Rogán Antal, a Fidesz akkori frakcióvezetője bejelentette az építkezést. Azóta a projekt körüli vezetők kicserélődtek, az állam elköltött rá egy rakás pénzt, megvett egy NER-közeli vállalkozótól egy telket, ahol viszont máig egy fűszálat sem tettek keresztbe. Erről bővebben itt olvashatnak.

Foggal, körömmel: lesz-e szuperkórház a Dobogón?

Öt éve nyűglődnek a dél-budai szuperkórház ötletével; látványterveket már látni, a pénzt költi rá az állam, a kijelölt területen viszont semmi nem történik. Mi több, a főváros most újabb helyszínnel próbálkozik. De még milyennel!

Figyelmébe ajánljuk