Végleg megtiltanák Kínában a vadkereskedelmet az állatvédők

  • narancs.hu
  • 2020. február 4.

Lokál

A koronavírus okozta világjárványra hivatkozva állatvédő szervezetek azt sürgetik, hogy végleg tiltsák be a vadon élő állatok kereskedelmét Kínában, közölte a BBC.

A piacon árult élő állatok az ember számára veszélyes betegségek forrásai lehetnek – érvelnek az állatvédők. A Kínában kitört új koronavírus okozta tüdőgyulladás-járvány is egy ilyen piacról indulhatott el Vuhanban a feltételezések szerint.

Kína a koronavírus terjedését megakadályozó lépések között átmenetileg megtiltotta a vadkereskedelmet, de az állatvédők szerint ez nem elegendő. Mint hangsúlyozzák: végleg be kellene tiltani, mivel az nemcsak az emberi egészséget veszélyezteti, hanem véget vethetne az illegális vadkereskedelemnek is. A hagyományos kínai gyógymódok alapanyagai iránti kereslet miatt már számos vadon élő állat sodródott a kihalás szélére – emlékeztettek.

Az embereket megfertőző betegségek több mint 70 százaléka ered állatoktól, különösképpen vadon élő állatoktól. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakemberei szerint nagy a valószínűsége, hogy az új koronavírus forrásai denevérek voltak. A denevérekről indult fertőzés feltehetően egy most még ismeretlen állatcsoportról terjedt át az emberre.

A SARS- és a MERS-vírus korábban hasonlóképpen denevérektől származott. Ezek a vírusok azonban előbb a cibetmacskákra és tevékre terjedtek át, mielőtt embert fertőztek volna meg.

Kína a legnagyobb piaca a legális és illegális vadkereskedelemnek. A vadon élő állatokból készült termékek ipara a kínai gazdaság nagyon jelentős ágazata. Egy friss elemzés szerint az ismert 32 ezer szárazföldi gerinces faj 20 százalékát árulják a globális vadkereskedelemben legálisan és illegálisan.

A Természetvédelmi Világszervezet (WWF) tanulmánya szerint az illegális vadkereskedelem értéke globálisan évi 20 milliárd dollárra rúg, és ezzel a negyedik legnagyobb illegális kereskedelmi tétel a drogok, az embercsempészet és a hamisítás után.

A WWF közleménye szerint az új koronavírus okozta válsághelyzet megszólaltatta a vészcsengőt: itt az ideje véget vetni a veszélyeztetett állatok, köztük az egzotikus háziállatok kereskedelmének.
A SARS-vírus a kínai piacokon árult cibetmacskákról terjedt át emberekre. "El akarjuk kerülni, hogy a jövőben ilyen típusú esemény történjen új vírusokkal, amelyek ismét állatról emberre terjednek. Ez indokolja, hogy állatvédelmi és közegészségügyi okokból hosszú távon szabályozzuk a vadkereskedelmet, hiszen tudjuk, hogy folyamatosan fennáll a veszélye hasonló drámai események bekövetkeztének" - mondta Ben Embarek, a WHO szakértője.

A kínai kormány azonban világosan leszögezte, hogy csak átmenetileg tiltja be a vadkereskedelmet, a tilalom a koronavírus okozta országos válsághelyzet végéig tart. Peking hasonló intézkedést vezetett be 2002-ben a SARS-vírus okozta járvány miatt. Az állatvédők emlékeztettek rá, hogy a bejelentés után pár hónappal a hatóságok enyhítettek a szabályozáson, és a kereskedelem visszatért a régi kerékvágásba.

false

 

Fotó: MTI

Idén szeptemberben azonban Peking lesz a házigazdája a biológiai sokféleségről szóló egyezményt aláíró országok konferenciájának. A konvenciót, amelynek célja a globális biodiverzitás megőrzése, 1992-ben írták alá. Egy tavaly közzétett jelentés szerint viszont egymillió fajt veszélyeztet a kihalás a bolygón. A természetvédők szerint az új koronavírus okozta járvány megfékezésére tett lépéseivel Kína megragadhatja az alkalmat arra is, hogy bizonyítsa elkötelezettségét a biológiai sokféleség megőrzésében.

A szakérők emlékeztettek rá, milyen komoly eredményeket hozott a kihalással küzdő elefántpopuláció megmentésében az, amikor Kína betiltotta az elefántcsont importját. Ugyanakkor a szakemberek azt is hangsúlyozták, hogy a vadkereskedelem tilalma és szabályozása nemcsak Kínában lenne fontos, hanem az egész világon. (MTI)

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.