WHO: lehetséges, hogy az európai koronavírus-járvány a végéhez közeledik

  • narancs.hu
  • 2022. február 3.

Lokál

Az európai helyzet javulása lehetőséget teremt az oltóanyagok határokon átnyúló elosztására is.

A koronavírus-járvány egy lehetséges végjátéka látszik Európában a vírus okozta halálozások tetőzésével, mondta Dr. Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet európai igazgatója – írja az AP.

Kluge szerint a jelenlegi helyzet egyedülálló lehetőség az európai államoknak, hogy átvegyék az irányítást a vírus terjedése felett.

Megállapítását három tényezőre alapozza:

  • a vakcináknak és a természetes megfertőződéseknek köszönhetően magasan immunizált a társadalom,
  • a vírus lassabban terjed a melegebb időben,
  • az omikron variáns okozta megbetegedés enyhébb lefolyású.

Az európai helyzet javulása Kluge szerint lehetőséget teremt az oltóanyagok határokon átnyúló elosztására is, ez szükséges a vakcinák további gyártásával együtt a világjárvány legyőzéséhez. Ahogy a tudósok többször is figyelmeztettek, a világ lakosságának teljes átoltottsága mindenki érdeke, ha nem akarjuk, hogy újabb, akár veszélyesebb mutációk is megjelenjenek.

Mint ismert, az elmúlt hetekben Európában több országban is a korlátozások feloldásáról vagy lazításáról döntöttek. Franciaország, Anglia, Írország és Hollandia fokozatosan enyhít, míg Dánia elsőként nyilvánította "társadalmilag nem kockázatosnak" a koronavírus-járványt az Európai Unióban. Ugyanakkor a dán miniszterelnök, Mette Frederiksen elmondta, hogy nem merne “végleg búcsút inteni a korlátozásoknak. Nem tudhatjuk, mi történik ősszel, lesz-e újabb variáns".

(AP)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk