9000 nő perli egyszerre a Disney-t, mert alacsonyabb fizetést kapnak a férfiaknál

  • narancs.hu
  • 2023. december 9.

Mikrofilm

Ugyanazért a munkáért jár kevesebb fizetés a cég női alkalmazottjainak, ez pedig Kaliforniában törvénybe ütközik.

9000 nőnek fizetett a Disney kevesebbet, mint férfi kollégáinak egy bíró által hitelesített csoportos kereset alapján. A kaliforniai törvények tiltják, hogy nemi hovatartozásuk miatt kapjanak ugyanazért a munkáért kevesebb fizetést dolgozók, ez a kereset pedig minden bizonnyal vízválasztó lesz, ugyanis ez a legnagyobb, amit valaha is benyújtottak hasonló okból. Lori Andrus, a felperesek ügyvédje a Variety beszámolója szerint Los Angeles belvárosában lévő bírósági terem előtt tapsolt az ítéletnek.

„A Disney négy éven keresztül manipulálta ezeket a nőket. Szeretik a munkájukat. Szeretik a márkát. De azt akarják, hogy tiszteljék őket, és úgy bánjanak velük, ahogyan azt a munkahelyen illik”

– mondta Andrus, hozzátéve, hogy a nők kezdő fizetése az érintett munkaosztályban 2 százalékkal alacsonyabb, mint a férfiaké.

A Disney álláspontja szerint az ügy ebben a formában kezelhetetlen, mivel a felperesek több ezer munkacsoport fizetését akarják összehasonlítani, viszont valójában több ezer vezető decentralizált döntéseiről van szó.

A szóban forgó osztályozásba azok a Disney női alkalmazottak tartoznak, akik 2015. április 1. óta dolgoznak a kaliforniai vállalatnál, nem szakszervezeti beosztásban, az alelnöki szint alatt, és akiket egy munkakörhöz rendeltek. Tehát Disneyland szállodák és vidámpark, a Cruise Line, a Disney film- és TV stúdiók, az ABC, a Marvel, a Lucasfilm és más egységek alkalmazottairól is szó van.

Davis szerint csak azért, mert két alkalmazott ugyanabban a munkakörben és szinten dolgozik, még nem jelenti azt, hogy a munkájuk is ugyanaz. „Teljesen más iparágakban dolgoznak, és teljesen más fizetést kapnak” – mondta.

A Disney közleményben fejezte ki csalódottságát a döntés miatt, a tárgyalást várhatóan valamikor október előtt tartják meg.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk