Az utolsó Star Wars tartalmáról sokat elárulnak a címek – talán többet is, mint kéne

  • Szabó Ádám
  • 2019. május 6.

Mikrofilm

Lehet, hogy a lengyel fordítók máris tudnak valamit?

The Rise of Skywalker – szól a kilencedik Star Wars-epizód címe, amihez már egy kis ízelítő is érkezett (itt szedtük össze, mi mindent lehet tudni a filmről).

A marketinggépezet beindulásával szép lassan elkezdtek szivárogni a film címének nemzetközi fordításai is: a magyar mozikba Skywalker kora néven esnek majd egymásnak a fénykardok, ami az angol eredetihez (tükörfordításban: Skywalker felemelkedése) egészen hasonló.

Nem úgy a lengyel cím,

ami az Indiewire szerint azonnal beindította a rajongók fantáziáját: oda Skywalker Resurrection, azaz Skywalker feltámadás néven érkezik az új epizód.

Nem feltétlen ördögtől való marketingstratégia, hogy egy olyan mélyen katolikus országban, mint Lengyelország, a kereszténységhez kötődő kifejezésekkel akarnak eladni egy blockbustert – de még az is lehet, hogy ennél többről van szó.

Lehetséges, hogy amint azt a lengyel cím sugallja, a kilencedik epizódban visszatér egy halott Skywalker: Luke, Leia, vagy akár maga Darth Vader, azaz Anakin Skywalker is, aki Kylo Ren példaképe – az első előzetes azt sugallja, hogy Vader tanítója, Palpatine császár is szerepet kap majd a filmben, így előfordulhat, hogy mester és tanítványa valamilyen formában ismét összefutnak.

Az utolsó Jedikben ugyan megtudhattuk, hogy Rey nem Skywalker, és szülei sem ismert jedik, egy elmélet szerint viszont az új epizód szembeköpheti mindezt, és lehetséges, hogy a cím magát Reyt takarja. Ennél sokkal valószínűbbnek tűnik egy másik rajongói teória:

a Skywalker valójában nem egy személyt vagy családot takar,

hanem egy kifejezést, ami felváltja az ikonikus Jedi megnevezést. Eszerint az Erőt birtoklók új generációja Rey vezetésével már ilyen néven vennék fel a harcot az Első Rend ellen.

És persze ott van a legunalmasabb elmélet is, ami épp ezért még igaz is lehet: a címbeli Skywalker nem más, mint Leila fia, Kylo Ren, aki hogy-hogy nem, mégis jó útra térhet majd.

Új droid érkezik a Star Wars fináléjába: ő lesz a karácsonyi játékpiac legnagyobb slágere

Összeszedtünk mindent, amit a legújabb részről tudni lehet. Ahogy mi is hírt adtunk róla, nemrég debütált a The Rise Of Skywalker névre keresztelt kilencedik Star Wars-kaland első előzetese.

A Star Wars: Skywalker kora december 19-én érkezik a magyar mozikba.

Figyelmébe ajánljuk