Félbeszakadt a tatárjárásról szóló film készítése

  • narancs.hu
  • 2023. július 25.

Mikrofilm

Az 1242 – A Nyugat kapujában utómunkálatai még nem kezdődtek el, pedig a forgatás már februárban befejeződött. Az alvállalkozók tartozást emlegetnek.

Idén februárban befejeződött az 1242 – A Nyugat kapujában című  történelmi film forgatása. Arról szól, hogy a mongol sereg Esztergomhoz ér, el akarja foglalni, a várat azonban erősen védik. A film magyar-mongol-angol koprodukcióban készül, Soós Péter rendezi, Sipos Kornél a producere,  de az Átlátszó írása szerint most megakadt a munka.

A cikk emlékeztet, a Nemzeti Filmintézet többször is támogatta a történelmi film elkészítését, adott forgatókönyv-fejlesztésre, gyártáselőkészítésre, összesen 2,5 milliárd forintot. A producer korábban azt mondta, a teljes költségvetés 3,7 milliárd forint.

Az Átlátszó úgy tudja, az utómunkák azért nem kezdődtek el, mert a produkciót kezelő cég, a Nyugat Kapujában Kft. anyagi gondokkal küzd. A támogatások felhasználásával elvileg elszámolt – legalábbis a lapnak az NFI azt felelte, hogy „a támogatott a Nemzeti Filmintézet felé a szerződéses határidők betartásával eddig minden kötelezettségének eleget tett.” 

Az Átlátszó azonban kapott egy e-mailt, amely arról szól, hogy az NFI felügyelte a produkciót, és tudhat a gondokról is, mert már áprilisban leltár készült a kintlévőségekről, és fizetési ütemezést ígértek a filmen dolgozó embereknek. Később arról értesültek a stáb tagjai, hogy Farkas Dóra lett az új tulajdonos. Az ő férje Farkas Zsigmond. Az Átlátszó részletezi, milyen üzleti kapcsolatban áll Rogán Antal apósával, Obrusánszki Zsolttal.

Farkas Dóra opciós jogával élve vette át a Nyugat Kapujában Kft.-ben a tulajdonjogot és az ügyvezetést, arra hivatkozott, hogy nem fizették ki a dolgozókat, alvállalkozókat, és nagyon szeretné, ha elkészülne a film.  A problémák orvoslásában a Nemzeti Filmintézet segítséget ígért neki. Az NFI ellenőrével közösen állítják össze a tartozáslistát, ütemezik a kifizetéseket. Amíg ez zajlik, a munkát felfüggesztik. 

Az Átlátszó tud olyan cégről, amelynek több százmillió forinttal tartozik a produkció. A lap egyik informátora szerint februárig nehezen, de a pénzéhez jutott, azóta viszont nem. Az, hogy mi történt, nem derült ki. Az információk szerint az utómunkálatokra félretettek valamennyi pénzt, de azt nem akarják elkölteni a tartozások kiegyenlítésére. Az újságíró kérdéseire az új ügyvezető nem válaszolt, a férje telefonban annyit mondott, átmeneti pénzügyi problémák adódtak.

 (Címlapképünk forrása a produkció Facebook-oldala)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Le az ünneplővel!

  • narancs.hu

Hétfőn lesznek az iskolákban az évnyitó ünnepségek, de mit vegyenek fel a gyerekek?

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.