Joaquin Phoenix fél, mi pedig érte aggódhatunk majd

  • narancs.hu
  • 2023. január 12.

Mikrofilm

Megérkezett az előzetes az Örökség rendezőjének legújabb filmjéhez.

Egy paranoid ember epikus odüsszeára indul, hogy hazajusson édesanyjához – szól a Beau Is Afraid története, mely önmagában talán nem hangzik világmegváltó sztorinak.

Elég azonban ránéznünk a stáblistára, na meg a most érkezett előzetesre, hogy máris az év egyik legjobban várt filmjévé váljon.

A rendező, Ari Aster napjaink egyik legfelkapottabb alkotója, ami azért is nagy szó, mert eddigi mindkét nagyjátékfilmje horror volt, ez pedig az egyik legkevésbé megbecsült műfajnak számít. A 2018-as Örökségben egy gyászoló, a múlt árnyaival, na meg természetfölötti jelenségekkel harcoló család vérfagyasztó portréját tárta elénk, majd a 2019-es Fehér éjszakákban egy véres, pogány "fesztivál", szertartás eseményeibe csavart bele egy fordított tündérmesét. Legyen szó éjsötét éjszakáról, vagy vakító napsütésről, Aster zseniálisan teremt hátborzongató hangulatot; elképesztő vizualitással operál, filmjeinek pedig nemcsak története összetett, de figurái is. Emellé pedig színészvezetésben is a legjobbak közé tartozik, Toni Collette és Florence Pugh is élete alakítását nyújtotta filmjeiben.

Nagyok tehát az elvárások, harmadik mozijában azonban Aster kicsit eltávolodik gyökereitől: horror helyett misztikus dramedyt készített. Főszereplőjét a Jokerrel nemrég Oscart nyerő Joaquin Phoenix alakítja. A film címe kezdetben Dissapointment Blvd. volt, a rendező pedig eredetileg egy négyórás rémálom-komédiát ígért vele. Azt egyelőre nem tudni, a címmel együtt a játékidő is megváltozott-e. Aster még 2011-ben készített egy Beau című rövidfilmet – ezt fejlesztette tovább most. Egy interjújában kiemelte: előbb vagy utóbb visszatér majd a horrorfilm műfajához. Addig is biztosak lehetünk viszont benne, hogy a fejsérülés minden egyes filmjében fontos szerepet játszik majd.

A Beau is Afraid a tervek szerint április végén érkezik a tengerentúli mozikba.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?