Meghalt Jan Nowicki, Mészáros Márta több filmjének főszereplője

  • narancs.hu
  • 2022. december 7.

Mikrofilm

A lengyel színész, a rendező második férje 83 éves volt. Számos magyar filmben is szerepelt.

December 6-án kedden, 83 éves korában meghalt a lengyel filmművészet egyik legendás alakja, Jan Nowicki – adta hírül több lengyel portál is. A színészt a Kowal melletti Krzewentben, otthonában hunyt el.

Nowicki 1939. november 5-én született. Először Łódźban tanult színművészetet, azonban törölték a hallgatók listájáról, így egy évig kénytelen volt egy bányában dolgozni. Ezt követően a krakkói színművészeti főiskolán tanult, ahol 1964-ben végzett, egy évvel később pedig már be is mutatkozott a színpadon Jean Anouilh Meghívás a kastélyba című darabjában a krakkói Stary Színházban.

Hamar megkapta első filmszerepeit is. Játszott Andrzej Wajda 1965-ös A légió című eposzában, majd négy évvel később A kis lovag című történelmi filmben; Jerzy Skolimowski 1966-os Sorompójában; a Rejtély a stadionban című bűnügyi filmben, Krzísztof Zanussi 1971-es Ritka látogatójában, vagy épp Roman Zaluski romantikus drámájában, A szerelem anatómiájában. A legnagyobb ismertséget Bruno Schulz Szanatórium a homokórához című regényének 1973-as, Wojciech Has által rendezett adaptációja hozta meg számára hazájában.

Pályája egyik csúcsának az 1983-as A hamiskártyások fejedelme című mozit tartják.

Több mint 120 film- és sorozatszerep kötődik a nevéhez.

Nowicki Mészáros Márta második férje volt, a rendező több filmjében is szerepelt. Olyan kiemelkedő alkotásokban, mint a Kilenc hónap (1976), az Ők ketten (1977), az Örökség (1980), a Napló gyermekeimnek (1984), a Napló anyámnak, apámnak (1990) és A temetetlen halott (2004). Utóbbiban Nagy Imrét alakította. A Beszélőnek adott interjújában azt nyilatkozta, nagyon szereti Magyarországot és a második otthonának tartja. Mészáros Márta eredetileg mégsem neki szánta Nagy Imre szerepét, Jancsó Miklós javaslatára döntött Nowicki mellett.

Jan Nowicki feltűnt többek között Pál Gábor Kettévált mennyezet és Xantus János Hülyeség nem akadály című alkotásaiban is. Utolsó filmszerepe Krzysztof Zanussi 2022-es drámájában volt, melyben egy koldust alakított. 2020-ban bejelentette, hogy felhagy a színészettel. „Kész vagyok, a színészettel kapcsolatos kérdéseivel keressen másokat, engem már nem érdekel” – nyilatkozta, de nem nyugdíjba vonult, csak szakmát váltott: szeretett volna teljes egészében az írásra koncentrálni. Akkoriban jelent meg ugyanis nyolcadik könyve.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk