Valósággá vált sci-fi: a Disney néhány háttérszínészt már be is szkennelt digitálisan

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 8.

Mikrofilm

A színészek jelenleg is zajló sztrájkának egyik fő követelése, hogy a stúdiók ne tehessék meg azt, amit a WandaVízió néhány szereplőjével a jelek szerint már meg is tettek.

Több mint egy hónapja tart már a színészek sztrájkja, akik a május óta szintén sztrájkoló forgatókönyvírókhoz csatlakoztak. Követeléseik több ponton is megegyeznek: magasabb fizetést és nagyobb jogdíjakat szeretnének, valamint biztosítékokat arra, hogy a mesterséges intelligencia (AI) nem veszi át a helyüket a közeljövőben, továbbá elegük van abból, hogy a streamingplatformok kizsigerelik az ipart. Mindez persze ma még utópiának hangzik, de ki gondolta volna pár évvel ezelőtt, hogy a technika máris képes lesz olyan szövegeket létrehozni, amelyekről nem lehet megállapítani, gép vagy ember alkotta-e őket. A színészek sztrájkját ebben a cikkünkben mutattuk be részletesebben.

Az egyik legnagyobb felháborodást a színészek digitális lecserélése váltotta ki: a producerek ajánlata szerint a statisztákat és háttérszínészeket digitálisan beszkennelnék, amiért egynapi bért kapnának, majd a cégek örökre birtokolhatnák a színészek digitális mását és bármikor felhasználhatnák azt bármilyen projektre anélkül, hogy a színészek beleegyezésére volna szükségük. A jelek szerint mindezt a stúdiók olyan komolyan gondolták hogy volt, ahol már el is kezdték alkalmazni.

A WandaVízió című Marvel-sorozat háttérszínészei egy interjúban bevallották, hogy a forgatás egy pontján beterelték őket egy kamerákkal teli „traktor utánfutóba”, ahol 15 percen keresztül fotózták és szkennelték őket mindenféle szögből, miközben különböző arckifejezéseket kellett ölteniük.

Minderre semmilyen magyarázatot nem kaptak, majd egyszerűen elengedték őket.

„Tedd ki a kezet, és most vissza le! Nézz erre! Nézz arra! Vágj ijesztő arcot! Hadd lássuk most a meglepődést” – emlékezett vissza a sztrájkoló színészek szakszervezetének tagja, Alexandria Rubalcaba arra, hogyan zajlott a folyamat. Hozzátette: részt vett ugyan benne, de soha nem adott a Disney-nek engedélyt arra, hogy felhasználják digitális replikáját. „Mi van, ha nem akarok benne lenni a MarioVízióban, vagy a SarahVízióban? Félek, hogy az AI előbb-utóbb eltörli a háttérszínészeket. Nem fogják többé a hasznunkat venni” – fogalmazott. A WandaVízióért 187 dolláros (mai árfolyammal mintegy 66 ezer forintos) napidíjat kapott, vagyis azt a minimumot, amit a Színészek Céhe (SAG-AFTRA) garantál számára.

A háttérszínészek többségét Rubalcabához hasonlóan szintén beszkennelték. Senki nem akart ugyanis problémásnak tűnni, azaz senki nem akarta elveszíteni a munkáját azzal, hogy ellentmond. A statisztákra és háttérszínészekre ugyanis már most is bármikor lecserélhető emberekként tekintenek a stúdiók, épp ezért akarják megkaparintani a digitális replikájukat. Az AI térnyerése egyelőre tehát nem Dwayne ’The Rock’ Johnson vagy a hozzá hasonló szupersztárok munkáját fenyegeti, hanem épp a háttéremberek megélhetését.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.