Elhunyt Kelemen Pál gordonkaművész

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 16.

Nekrológ

A művész életének 80. évében hunyt el vasárnap.

Életének 80. évében vasárnap elhunyt Kelemen Pál gordonkaművész – közölte a Liszt Ferenc Kamarazenekar hétfőn az MTI-vel. A közleményben felidézték, hogy Kelemen Pál tanulmányait 1959 és 1965 között a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában végezte zeneszerzés és gordonka szakon, tanára Szelényi István és Frank Lajos volt. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatója volt 1965-től 1970-ig, művész-tanári oklevelét Banda Ede növendékeként szerezte meg.

A Magyar Állami Operaház zenekarának tagja volt 1968 és 1972 között, majd 1970-től 1999-ig a Liszt Ferenc Kamarazenekar csellistája, a zenekar csembalistájának, Pertis Zsuzsának férje. Felesége mellett olyan művészekkel lépett fel rendszeresen és készített számos felvételt, mint Rolla János, Czidra László, Drahos Béla, Thomas Zehetmair és Falvai Sándor.

Kelemen Pál 1989-ben megalapította Magyarország első magán koncertközvetítő irodáját, a Co-Nexus Concert (később Clemens Concerts) Kft.-t, amellyel olyan művészeknek szervezett Magyarországon hangversenyeket, mint Jean-Pierre Rampal, Fazil Say, Michael Stern, Thomas Zehetmair, Vásáry Tamás és Perényi Miklós – emelték ki a közleményben.

Mint írták, Kelemen Pál 3 éves korában a gyermekbénulás 1948-as járványának esett áldozatául és két járógéppel élte le életét egy kis somogyi faluból indulva a világ egyik vezető kamarazenekaráig. A zenekar külföldi turnéinak menedzsere is volt, személyes jó barátjának mondhatott a fenti művészek mellett olyan világsztárokat, mint Misztyiszlav Rosztropovics, Isaac Stern, Henryk Szeryng, Maurice André, Cziffra György, Fischer Annie és Fenyves Loránd.

Kelemen Pál a Liszt Ferenc Kamarazenekarral száznál több lemezfelvételen játszott, ezek közül több tucat felvétel rangos nemzetközi lemezdíjat nyert. A család zenei hagyományait Kossuth-díjas hegedűművész fia, Kelemen Barnabás viszi tovább.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Jön az ár!

  • narancs.hu

Operatív törzs, várható tetőzés, szentesi kétéltűek, nincs alternatíva – hétfő délelőtti árvízi összefoglaló.