Janisch Attila: Új Egység: aki nincs velünk, az nincs

  • narancs.hu
  • 2016. október 8.

Publicisztika

Ma reggel egyik pillanatról a másikra megszüntették a Népszabadságot, Magyarország legnagyobb hagyományú és legnagyobb példányszámú politikai napilapját. Az internetes oldaluk többé nem elérhető, a Népszabadság dolgozói, írói sem tudnak már belépni a saját oldalukra, sem postafiókjukba, nem menthetik le a levelezéseiket, semmit.
Ma reggel tudták meg ők is, hogy nincs többé Népszabadság! Az a Népszabdság, amely az elmúlt hetekben számos tényfeltáró írást közölt Orbán politikájának és rendszerének csúcsvezetőiről, Rogán Antalról, Matolcsy Györgyről.
NER - Magyarország 2016.
Az illiberális rendszer teljes fordulatszámon, a maradék demokrácia felszámolása megállíthatatlannak látszik.
Néhány napja Orbán Viktor meghirdette az Új Egységet.
Az Új Egység tagjai, akik nemmel szavaztak a múlt vasárnapi bukott népszavazáson, amely ugyancsak előre megjósolható módon szakadékká mélyítette a már meglévő hasadékot az ország Orbánnal szimpatizáló, őt támogató és az Orbánt személyében és politikájában nem elfogadó állampolgárok között.
A menekültek (Orbán szándékosan elidegenítő szóhasználata szerint, a migránsok) elleni mesterségesen forszírozott, de jogi szempontból értelmetlen népszavazás egyedüli célja pont ez volt. Végérvényesen, egy populista demagógia hazugságai által felélesztett félelem mentén kettéválasztani az országot, és az eddig a migránsokra irányított félelemet és ellenségképet minél gyorsabban átfókuszálni azokra, akik nem álltak Orbán oldalára ebben a hazugságban.
Némiképp persze elrontotta az eredeti tervet, hogy a népszavazás megbukott és érvénytelen lett, mert Orbán terveinek jobban kedvezett volna, ha magas a részvétel, de az igenek kisebbségben maradnak a nemekkel szemben, mert akkor még pregnánsabban lehetett volna kijelölni az ellenséget.
Most nem tudni, hogy mindazok, ötmillióan, akik nem menetek szavazni, lusták, érdektelenek vagy valóban ellenzékiek, de Orbán inkább semmisít meg virtuálisan ötmillió állampolgárt, minthogy kockáztassa a népszavazáson megnyert hárommillió lehetséges (rá)szavazót, akikből Új Egységet formálhat, és akiket persze soha többé nem kérdeznek meg, hogy valóban tagjai akarnak-e lenni ennek az Új Egységnek, ellenben akiket - reményei szerint Orbán - tovább etethet a populista demagógia, az egész országközösség szempontjából már nem olyan beláthatatlanul veszélyes szólamaival.

Figyelmébe ajánljuk