Automelodi, Alpár és Adam Berces a Gozsdu Manó Klubban

  • 2013. november 4.

Snoblesse

Egy kanadai és két magyar bizonyítja: a szintipop továbbra is hatásos kifejezőeszköz.
false

A montreali Xavier Paradis az észak-amerikai szintiwave elmúlt tíz évének kultikus és úgyszólván egyedülálló alakja. Arnaud Lazlaud néven kezdte el gyártani jellegzetes, francia nyelvű, új romantikus hangulatú szintipop dalait az ezredfordulón. Emellett Echo Kitty nevű zenekarával glames szintirockabillyt játszott, s közben tagja volt Jef Barbara Holograms nevű együttesének is. Paradis a kétezres évek második felére tökéletesítette Arnaud Lazlaud projektjét – s ezután már Automelodi néven működött. 2010-es bemutatkozó lemeze a kulcsfontosságú brooklyni (sajnos, azóta elenyészett) Wierd kiadónál jelent meg, szintén Automelodi név alatt: francia wave kései és valószerűtlen gyöngyszeme, a műfaj egyik  21. századi csúcsa. Tavaly Liz Wendelbóval (Xeno & Oaklander) közös kislemezt adott ki Liz & László néven, mostani európai turnéjával egy időben pedig megjelenik az Automelodi második nagylemeze Surlendemains Acides címmel. Az Automelodi kéttagú felállásban jön először Budapestre (Simon Grenier-Poirier László/Xander állandó fellépőtársa), ahol a Küss Mich brigád (Gördön és Splatter) vendége lesz a GMK-ban.

Az este még két különleges magyar fellépőt is tartogat. A szólóban most bemutatkozó Alpár a magyar analóg tánczenébe friss vért és zajt pumpáló Farbwechsel kiadó egyik alapítója és motorja, a Silf duó szakállas fele, akinek hamarosan saját hangzóanyaga is megjelenik. Adam Berces ezzel szemben a hideg magyar szintiwave paradox módon itthon kevéssé ismert, de több éve aktív tagja: munkái egyszerre táplálkoznak az ipari és a klasszikus zenei gyökerekből. Posztapokaliptikus Almanach címmel tervezi kiadni nagylemezét, illetve a napokban jelent meg kislemeze a többek között a Nine Circlest, Új Látásmód Fúziót, Selofant, Cosmic Hula Radiatorst és Moduretiket kiadó német FKK-nál.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.