Orosz népellenes mesék

  • 2013. november 4.

Snoblesse

Új könyvét, az Orosz népellenes meséket mutatja be Dmitry Glukhovsky, aki nem keresi Putyin barátságát, de az olvasókét igen.
false

Dmitry Glukhovskyt  nem kell félteni. És nem csak azért nem kell, mert apokaliptikus Metro-regényei több százezer példányban fogytak Oroszországban, s ezzel Dmitry a bestsellerpiac egyik komoly tényezőjévé lépett elő, de a politikától sem kell félteni a dörzsölt bestsellergyárost, akinek – mint azt vele készült interjúnk is bizonyítja – Putyin ölelő csápjai (karjai) elől is sikerült kitérnie.

Vigyázat, a következő interjúrészletet csak erős idegzetűeknek ajánljuk:

MN: A politikát érdeklik az írók?

DG: A politikát nem érdeklik az írók. Igaz, Szolzsenyicint többször is meglátogatta Putyin. De hol van ma már Szolzsenyicin, és hol van ma már az akkori Putyin! Ez még akkor történt, amikor egy ilyen vizit még akár elismerésnek is számíthatott. Engem nem olyan rég több fiatal művész társaságában meghívtak, hogy találkozzak Medvegyevvel. Egyszer meg Putyintól érkezett hasonló meghívás, ő fiatal írókat látott vendégül. És kaptam egy felkérést is, hogy legyek a tagja az elnök kulturális tanácsának. Épp megüresedett Mihalkov helye, lehet, hogy épp az ő székét kaptam volna. Medvegyev és Putyin meghívása elől azzal tértem ki, hogy épp külföldön leszek, de harmadszorra már nem köntörfalaztam, udvariasan közöltem, hogy nem tehetem. De sokan örömmel mennek, hogy találkozzanak Putyinnal.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

A következő interjúrészletből meg az derül ki, hogy mi történik azzal, aki be akar szólni Putyinnak:

MN: Mire kellett az ön jelenléte?

DG: Szeretik az olyanokat, akik népszerűek a fiatalok körében. De azt sem tartom kizártnak, hogy megpróbáltak megszelídíteni egy kicsit – van egy sorozatom, Stories of Motherland a címe –, az azért elég ellenzékire sikeredett. Putyin mostanában többször is vegyült az írókkal. Játssza a jó királyt. Mint aki azt mondaná; jöjjenek csak a szerző urak, na, mi bántja a szerző urakat? Tessék csak nyugodtan kritizálni! Persze senki sem meri kritizálni a szerző urak közül. Még jó, mert ha valaki tényleg meg szeretné izzasztani a királyt, jobb, ha felkészül rá, hogy az élete alaposan megváltozik. Kezdetnek például kap egy alapos adóellenőrzést a nyakába. Ma már senkit sem küldenek Szibériába, annál kifinomultabbak az eszközeik.

 

 

 

 

 

 

 

 

false

Aki többre is kíváncsi, olvassa el  az orosz ellenálló bestsellerszerzővel készített interjúnkat, vagy ami még jobb, olvassa el Glukhovsky népellenes meséit, melyek aligha késztették örömujjongásra a Kreml lakóit. Aki pedig élőben szeretné látni a Putyinnal és az adóellenőrzésekkel is dacoló szerzőt, mindenképpen látogasson el az Orosz népellenes mesék című kötetét bemutató irodalmi estre: az íróval M. Nagy Miklós, az Európa Könyvkiadó igazgatója és Alekszandra Finogenova orosz műfordító és kritikus beszélget, a könyvből Ötvös András olvas fel. (Aki Glukhovsky Metró-történeteire kíváncsi, az sem marad irodalmi est nélkül – november 8-án, 18 órától a Fogas Házban tartózkodik a szerző beszélgetés céljából.)

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.