Budapest hősei

  • 2016. október 27.

Snoblesse

Balázs Eszter és Phil Casoar könyvének bemutatója.
false

A Paris Match 1956. november 10-i száma a magyar forradalomról közölt tudósítást. A címlapon „Budapesti hősöket”, azaz egy fegyvert tartó lányt és fiút örökített meg a fotós. 45 évvel a kép elkészülte után Balázs Eszter magyar történész és Phil Casoar francia újságíró elhatározták, hogy kiderítik, vajon mi történhetett a képen látható fiatal párral? Kik ők? Túlélték-e a forradalmat, s ha igen, meg lehet-e találni őket ennyi év után? A fotó, amely csak egy pillanatot rögzített, a lány egész életére hatással volt. Próbált megfelelni az újságok sugallta szerepnek, s így környezete számára mindvégig a forradalom hőse maradt.

A nyomozás-kutatás eredménye egy könyv lett, mely 2006-ban jelent meg Franciaországban, és most kis kiigazításokkal itt van magyarul is. A forradalmat túlélő lány sorsfonalát felgombolyítva a szerzők megelevenítik az ötvenes évek csepeli gyár- és kiskertvárosát éppúgy, mint a svájci magyar emigráció hétköznapjait, a hatvanas évekbeli ausztrál-magyar életformát, vagy éppen a Kádár-korszak nyomozási technikáit.

A kötetbemutatón a Paris Matchban megjelent kép fotósa, Russ Melcher is jelen lesz, és levetítik a nyomozás-kutatás emlékezetes pillanatait bemutató dokumentumfilmet (A forradalom arca. Rendező: Kékesi Attila) is.

Figyelmébe ajánljuk