Mi lárma ez megént?

  • 2016.01.14 15:16

Snoblesse

Petőfi-vers-koncert a Bob és Bobék Orchestra előadásában.

Egy nagy klasszikus nagyon kortárs hangszerelésben, vagyis Petőfi izgága, szenvedélyes, fatalista, romantikus, arrogáns, hazafias, komoly, naiv és ismeretlen arcai a Bob és Bobék Orchestra – Ál Tamás, Dévényi Zoltán, Eged Márton, Horváth Kristóf „Színész Bob”, Miklós Melánia és Szarvas Dávid – tolmácsolásában.

false

Az alábbiakban Színész Bobot idézzük:

„Ha azt mondom, gyere, elmondok pár Petőfi-verset zenére, nem biztos, hogy felcsillan a szemed, hm? Pedig egy nemzeti hősért illene csillogni a szemnek.

És ha azt mondom, ne félj, ez a nemzeti hős nem bronzból van, hanem a túlérzékeny rapperek tündéri arroganciájából, meg az együttérzésre szomjazó színész szemérmetlen önsajnálatából.

Petőfi depressziós, naiv, paranoid, fülig szerelmes bárkibe, s az igazság föltétlen győzelmébe vetett hite, akár egy óvodásé, oly csorbíthatatlan. Te mikor áldoztad fel utoljára az életedet a hazáért? Mikor voltál akasztáson, mikor láttál valakit deresre húzva?

Petőfi a miénknél sokkal nyersebb korban védelmezte azokat az értékeket, amelyekért ma nekünk egyet kattintani is fáradságot jelent. Közben megalkotta az újjáéledő magyar nyelv legnagyobb hatású életművét.

Rendszerkritikus szövegei az elmúlt 170 évben egyetlen napra sem veszítették el aktualitásukat. Petőfit nem kell leporolni, mert mindazt képes megszólítani, amit a valaha élt összes művész megszólaltatni vágyott, és amit a valaha élt összes ember hallani kívánt. Nem tudom, hogy ez mi, de az biztos, hogy a dögös beatek mindörökké jól fognak neki állni.

Szóval gyere, elmondok neked pár Petőfi-verset zenére, lesz félhomály, muzsika, vetítés és költészet. Érezd magad otthon, egy nemzeti hőst láthatsz vendégül.

Petőfi never dies.”

 

A január 22-i előadásra minden jegy elkelt. A nagy érdeklődésre való tekintettel ismétlés január 23-án.

Neked ajánljuk