114 év után nem lesz könyvesbolt Hódmezővásárhely belvárosában

Sorköz

Egy antikvárium marad. Megváltoztak a vásárlási szokások.

Május elsejéig működik Hódmezővásárhelyen az Andrássy úti könyvesbolt. Ez a Líra Könyv Zrt. üzlete. A cég a vásárhelyi Tescóban működő másik könyvesboltját tovább működteti.

A belvárosban így egyedül a református Újtemplom mellett lévő antikváriumban lehet könyvet venni.

A bezárni készülő bolt a helyi Promenad24.hu beszámolója szerint a „gyűlölt átkos egyik, máig is nosztalgiát keltő üzlete”. A helyi hírportál úgy tudja, a bezárás oka, hogy változtak az olvasási szokások, emelkedett a könyvek ára, kevesebb lett a parkolóhely a belvárosban, és emelkedett a helyiségbérleti díj.

„Ezen a helyen – plusz-mínusz 50 méter – 1908 óta árultak folyamatosan könyvet” – mondta a Narancs.hu-nak Katona József, aki ezzel a névvel más szakmát nem is választhatott volna, és talán a leghosszabb ideig kötődött az üzlethez. – „1979 óta dolgoztam ott, először mint az állami Művelt Nép Könyvterjesztő Vállalat alkalmazottja, majd a privatizáció után, 1992-től mint Lord-Extra Kft. folytattuk. Ezt a szerencsétlen nevet egy pesti tulajdonostársunktól kaptuk, akinek volt egy Lord Kft.-je, és ezt meg kellett különböztetni attól valahogy.”

Katona József szerint a legszebb és üzletileg legjobb évei a kilencvenes években lehettek az üzletnek. Később, ahogy emelkedtek a könyvárak, kevesebb könyv kelt el, emiatt tovább emelkedtek az árak. Aztán az üzlethelyiséget az önkormányzat eladta, és a kft. nem volt olyan anyagi helyzetben, hogy megvegye 54 millió forint plusz áfáért, így más lett a tulajdonos, aki új bérleti díjat szabott meg.

„2008-ban júliusban még 136 ezer forint plusz áfa volt, amit az önkormányzatnak fizettünk, augusztus elsejétől 531 ezer forint plusz áfa. Ezt az emelést mi már nem tudtuk kigazdálkodni, így a mi kft.-nk megszűnt. Az üzletet azóta a Líra működtette” – mondta Katona József.

 
Május elsejéig még nyitva 
Fotó: A szerző felvétele
 

„Két könyvesboltunk van Hódmezővásárhelyen. Az adatok azt mutatták, hogy ott, a belvárosban kevesebb lett a vevő, változtak a vásárlási szokások, ez a döntés oka” – mondta lapunknak Bérczes Anna, a Líra Könyv Zrt. marketingvezetője.

Amikor Hódmezővásárhelyen tizenegy évvel ezelőtt sétálóutcává alakították az Andrássy útra merőleges Dr. Rapcsák András utca központi szakaszát, szebb lett a városközpont, és csöndesebb is, nem haladt rajta keresztül a Szeged és Szentes közötti forgalom. Az ott működő üzletek azonban megérezték, hogy már nem lehet a közelükben megállni autóval. Nemrég megépült a tramtrain pályája, amely rákanyarodik az Andrássy útra, a könyvesbolt előtt van az egyik megállója. A villamosvasút megépítése a legnagyobb változással itt járt, mert megszűntek a parkolóhelyek, behajtani csak engedéllyel lehet.

Azt, hogy ez közvetlenül hatott-e a könyvesbolt forgalmára, Bérczes Anna nem gondolja: „Nem csak Hódmezővásárhelyen jellemző, hogy az emberek inkább plázákban, bevásárlóközpontokban vesznek könyvet. Győrben egy nagyon helyes, a szívemhez közel álló belvárosi boltból költöztünk bevásárlóközpontba, és ott egyértelműen több a vevő.”

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk