Kinyomozta, miért tűnt el Agatha Christie 11 napra

  • narancs.hu
  • 2023. január 28.

Sorköz

Az írónő sosem beszélt arról, miért rejtőzött el egy időre 1926-ban. Egy történész átnézte az irattárát.

Agatha Christie (1890–1976) már ünnepelt író volt, amikor1926-ban eltűnt. Országszerte keresték, körözték is, végül 11 nap után egy harrogate-i hotelben találták meg. Álnéven vett ki magának szobát. Ezt az epizódot utóbb nagyon igazságtalanul ítélte meg a közvélemény. Azt feltételezték – és ezt írták az újságok is –, hogy az írónő azt akarta elhitetni a különös eltűnéssel, a férje megölte őt.

Lucy Worsley történész, aki  Agatha Christie családi hátterét és életét kutatta, az írónő irattára és az elérhető bizonyítékok alapján arra a meggyőződésre jutott, hogy az eltűnésnek sokkal prózaibb oka volt: depresszió.

Ezt egyrészt a siker váltotta ki, az a nyomás, hogy újabb jó könyveket kell írnia, de az is megviselte, hogy meghalt az édesanyja. Az írónő feledékenységről, álmatlanságról számolt be, gyakran sírt, panaszkodott. Férje, Archie pedig a jelek szerint nem tudott neki segíteni ebben a helyzetben. Sőt ez idő tájt mondta meg, hogy el fogja hagyni egy fiatalabb nőért, és ez végképp összetörte az írőnőt. Egy ideig az öngyilkosságot fontolgatta, aztán a történész szerint egyfajta radikális döntéssel ki akart lépni helyzetéből, ezért vett föl más nevet. Ekkor már nem meghalni, csak gyógyulni akart, ezért mehetett el a gyógyfürdővel rendelkező hotelbe.

Lucy Worsley a BBC Historynak adott, a 24.hu által szemlézett interjúban arról is beszélt, hogy Agatha Christie tehetős családban született. Sokan ízig-vérig angolnak hiszik, pedig világjáró família volt az övé, édesapja amerikai volt. Ettől függetlenül az ő társadalmi osztályához tartozó nőktől, így tőle is azt várták el csupán, hogy sikeresen menjen férjhez. Ez neki nem a család elvárása szerint sikerült, mert Archie Christie alacsonyabb társadalmi osztályból származott, de Agatha beleszeretett. Ez a házasság felbomlott, és Agatha 1930-ban egy régész, Max Mallowan felesége lett, így jó ideig az év egy részét szíriai, iraki ásatásokon töltötte: ő finanszírozta férje munkáját. 

A történészt az is foglalkoztatta, hogy egy író, akinek a műveiből 2 milliárd nyomtatott példány kelt el – több mint a Bibliából és Shakespeare munkáiból –, miért ragaszkodott ahhoz a nyilvánosság előtt, hogy ő nem foglalkozásszerűen ír, csak kedvtelésből, és miért állt a személyazonosító dokumentumában a foglalkozás rubrikában az, hogy háztartásbeli. Lucy Worsley szerint azért, mert a huszas években sikere miatt nyilvános megszégyenítésben volt része Agatha Christie-nek. A kedvtelésből, nem komolyan író asszony imázsa egyfajta pajzsként védte őt a vélt vagy valódi támadásokkal, az irigységgel szemben.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk