Kinyomozta, miért tűnt el Agatha Christie 11 napra

  • narancs.hu
  • 2023. január 28.

Sorköz

Az írónő sosem beszélt arról, miért rejtőzött el egy időre 1926-ban. Egy történész átnézte az irattárát.

Agatha Christie (1890–1976) már ünnepelt író volt, amikor1926-ban eltűnt. Országszerte keresték, körözték is, végül 11 nap után egy harrogate-i hotelben találták meg. Álnéven vett ki magának szobát. Ezt az epizódot utóbb nagyon igazságtalanul ítélte meg a közvélemény. Azt feltételezték – és ezt írták az újságok is –, hogy az írónő azt akarta elhitetni a különös eltűnéssel, a férje megölte őt.

Lucy Worsley történész, aki  Agatha Christie családi hátterét és életét kutatta, az írónő irattára és az elérhető bizonyítékok alapján arra a meggyőződésre jutott, hogy az eltűnésnek sokkal prózaibb oka volt: depresszió.

Ezt egyrészt a siker váltotta ki, az a nyomás, hogy újabb jó könyveket kell írnia, de az is megviselte, hogy meghalt az édesanyja. Az írónő feledékenységről, álmatlanságról számolt be, gyakran sírt, panaszkodott. Férje, Archie pedig a jelek szerint nem tudott neki segíteni ebben a helyzetben. Sőt ez idő tájt mondta meg, hogy el fogja hagyni egy fiatalabb nőért, és ez végképp összetörte az írőnőt. Egy ideig az öngyilkosságot fontolgatta, aztán a történész szerint egyfajta radikális döntéssel ki akart lépni helyzetéből, ezért vett föl más nevet. Ekkor már nem meghalni, csak gyógyulni akart, ezért mehetett el a gyógyfürdővel rendelkező hotelbe.

Lucy Worsley a BBC Historynak adott, a 24.hu által szemlézett interjúban arról is beszélt, hogy Agatha Christie tehetős családban született. Sokan ízig-vérig angolnak hiszik, pedig világjáró família volt az övé, édesapja amerikai volt. Ettől függetlenül az ő társadalmi osztályához tartozó nőktől, így tőle is azt várták el csupán, hogy sikeresen menjen férjhez. Ez neki nem a család elvárása szerint sikerült, mert Archie Christie alacsonyabb társadalmi osztályból származott, de Agatha beleszeretett. Ez a házasság felbomlott, és Agatha 1930-ban egy régész, Max Mallowan felesége lett, így jó ideig az év egy részét szíriai, iraki ásatásokon töltötte: ő finanszírozta férje munkáját. 

A történészt az is foglalkoztatta, hogy egy író, akinek a műveiből 2 milliárd nyomtatott példány kelt el – több mint a Bibliából és Shakespeare munkáiból –, miért ragaszkodott ahhoz a nyilvánosság előtt, hogy ő nem foglalkozásszerűen ír, csak kedvtelésből, és miért állt a személyazonosító dokumentumában a foglalkozás rubrikában az, hogy háztartásbeli. Lucy Worsley szerint azért, mert a huszas években sikere miatt nyilvános megszégyenítésben volt része Agatha Christie-nek. A kedvtelésből, nem komolyan író asszony imázsa egyfajta pajzsként védte őt a vélt vagy valódi támadásokkal, az irigységgel szemben.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Dobosviccek

„Srácok, van kedvetek meghallgatni a szerzeményeimet?”, szól az egyik legelcsépeltebb dobosvicc csattanója. A közvélekedés szerint a dobosok tipikusan háttérbe húzódó, nem túl izgalmas figurák, de ahogy Dave Grohl, Phil Collins, Don Henley vagy akár Szikora Róbert példája mutatja, megfelelő tehetséggel és szorgalommal belőlük is lehetnek nagy sztárok. Az elmúlt hetekben két neves angol zenekar dobosa is szólóalbumot jelentetett meg – mindkét lemezre érdemes időt szakítani.

Hordta a jelet

  • - minek -

Mátyás Attila számos zenekaron és zenei korszakon átívelő, lassan négy évtizedes pályafutásában különleges epizód a rövid ideig létező Agnus Dei (Isten báránya) zenekar.

Intimebb invenciók

Bacsó Kristóf legutóbbi szerzői anyaga nem konceptlemez, a szaxofonos nem szokott ilyeneket készíteni. A gondolatok, a képzetek, a keresztutalások sokkal összetettebben bontakoznak ki dallamaiból és témáiból, mint hogy kiragasszon egy képet középre, és a körül motozzon a lemez végéig. Bacsó az irányadó jazzalkotók közé emelkedett a rá jellemző nyugodt, intellektuális megközelítéssel; a saját együttesein kívül elsősorban a Modern Art Orchestra szaxofon szólamvezetőjeként és a Zeneakadémia jazz tanszékének élén.

Dehogy vagyunk egyedül

A vígjáték műfaja lefelé tartó pályájának igencsak a végét járja már, s mint számos híres képviselője, mára elgyengült, fárasztó, és ha mond is valamit, az gyakran kellemetlen vagy csitítgatni való. Elég csak az utóbbi idők tömeggyártott spin-off sorozataira gondolnunk, ha az eredetiek színvonalának revíziójával nem is szívesen zaklatnánk fel magunkat.

Tekintetek tüzében

  • Révész Emese

Czene Márta technikai tudása kivételes, nem sajnálja az időt és a fáradságot a részletek megmunkálására, vékony festékrétegei, kifinomult vonalrajza, kimért kompozíciói a reneszánsz fénykorát és a fotórealizmus legjavát idézik. Önmagában ez vajmi kevés lenne azonban ahhoz, hogy érdekes legyen a kortárs szemlélőnek.

Purcell zongorája

Az 1695-ben elhalálozott Henry Purcellnek természetesen nem volt zongorája, hiszen Bartolomeo Cristofori csak egy évtizeddel később találta fel a zongora ősének tekinthető fortepianót, majd újabb 60–70 évnek kellett eltelnie, amíg ez a hangszer lassan egyeduralkodóvá válva kiszorította billentyűs társait. „Purcell, a zongora poétája” – kommentálta a koncert előtt egy barátom kissé helytelenítő mosollyal Szokolov műsorát, aki a koncert teljes első félidejét az angol mesternek szentelte.

Az az űzött hang

„A csapat a Váladék nevű kocsmában gyűlt össze, hogy levonja a nap tanulságait”, olvassa fel színtelen hangon, hadarva A hosszú nap című tárcanovellájának első mondatát Tar Sándor valamikor 1993-ban. Hova sietett vajon? Vagy inkább honnan menekült? Semmi érzelem nincs a hangjában, és mégis zaklatottnak tűnik, talán a gyorsan eldarált szavak, a szinte fuldokló lélegzetvételei miatt. Hallgatni is felkavaró.

Az élet értelme

Ferdinand von Schirach izgalmas szerző: jogászból lett író, ami a hazánkban is játszott két színdarabján meg is látszik. A Terrort a Katona József Színház mutatta be 2016-ban, az Istent most láthatjuk először. Mindkettő zárt tárgyalás formáját ölti, a Terror a tárgyalóteremben játszódik, s bár az Istenben elhangzik az intelem, hogy „ügyvédnő, nem a bíróságon vagyunk”, és látszólag egy nyílt pódiumbeszélgetésen veszünk részt, valójában teljesen nyilvánvaló, hogy de, most is a bíróságon vagyunk. Ahol mi, nézők vagyunk bírók, és a felsorakoztatott számtalan érvből kell levonnunk a végső következtetést, majd szavaznunk kell arról, hogy támogatjuk-e Kertész Tibort abban, hogy orvosi segítséggel vessen véget az életének.

Korszerűtlen elmélkedések

  • Zelei Dávid

„Valószínűleg nem vagyok regényíró; valószínűleg olyan esszéíró vagyok, akinek regényeket kell írnia, mert esszét írni nem tud”, nyilatkozta egyszer a portugál José Saramago. Magyarul eddig hiányzó regényét, a Festészeti és szépírási kézikönyvet kézbe véve pedig minden eddiginél jobban mögé láthatunk e Nobel-díjasként azért álszerénynek ható kijelentés miértjének.

Körözik Putyint

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court, ICC) elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin orosz elnök és Marija Alekszejevna Lvova-Belova, a gyerekjogok oroszországi elnöki biztosa ellen. Mindkettőjükkel szemben az a megalapozott gyanú merült fel, hogy legkésőbb 2022. február 24-ét követően ők maguk adtak parancsot gyermekek kényszerdeportálására és kényszeradoptálására, illetve nem akadályozták meg alárendeltjei­ket ebben. Ez a nemzetközi jog szerint háborús bűnnek számít.