„Magyar írónak lenni már megint nagyon erkölcsi kérdés lett” – megnyílt a 90. Ünnepi Könyvhét

  • KD
  • 2019. június 14.

Sorköz

A Vörösmarty tér helyett a Dunakorzón, a PIM-ben és számos vidéki helyszínen indult el az év könyves seregszemléje. Orbán és Áder is díjakat adott át.

Csütörtök délután Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnöke és Simon Márton költő nyitotta meg a 90. Ünnepi Könyvhetet – a Vörösmarty tér helyett ezúttal a Dunakorzón felállított színpadon.

Megnyitó beszédében Simon úgy fogalmazott: „Évek óta nem tudtuk úgy újradefiniálni a szabadságot, hogy legalább egy fél évig érvényes legyen, és hónapok óta nem tudtuk, mi lesz a Magyar Tudományos Akadémiával, nota bene Országos Széchényi Könyvtár. Viszont roppant optimistán álltunk a közelgő klímakatasztrófa elébe.” A fiatal slammer-költő hozzátette: „Magyar írónak lenni már megint nagyon erkölcsi kérdés lett.

Gál Katalin és Simon Márton a 90. Könyvhét megnyitóján

Gál Katalin és Simon Márton a 90. Könyvhét megnyitóján

Fotó: MTI/Mohai Balázs

 

Ami elegáns volt, és kétségbeejtő.

Ha színházak, kórházak, iskolák kerültek szóba, elhallgatunk. Ha valaki felhozta Esterházy mondatát, »félek, hogy elhatalmasodik rajtunk a legyintés«, már csak legyintettünk.”

A dunaparti megnyitó után Petőfi Irodalmi Múzeumban adták át a Szép Magyar Könyv 2018 verseny díjait.

  • A szépirodalmi művek kategóriájában Esterházy Péter és Nádler István kötete, a Hét utolsó szó nyert (Corvina Kiadó).
  • A gyermek- és ifjúsági könyvek kategóriájában Dániel András A nyúl formájú kutya (Pozsonyi Pagony) című kötete kapott díjat.
  • A könyvsorozatok között a Helikon Zsebkönyvek, az ismeretterjesztő könyveknél a Kék könyv – A kék vércse ökológiája és megőrzése (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület), valamint az Isten/nő (Szépművészeti Múzeum, Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Múzeum) című kötet kapta az elismerést.
  • Az év illusztrátora kategóriát Rofusz Kinga nyerte az Otthon című kötetért (Vivandra).

És ha ez nem lett volna elég, a közjogi méltóságok is beindultak:

  • Áder János köztársasági elnök különdíját az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) által kiadott „Volt a hazának egy-két énekem” – Arany 200 című emlékkötet,
  • Orbán Viktor miniszterelnök különdíját Sziget Kovács Viktor Az ég madarai (Corvina Kiadó) című kiadványa nyerte.
  • Tarlós István főpolgármester különdíját pedig a Szépművészeti Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria kiadásában megjelent Újranyitás hetven év után – A Szépművészeti Múzeum Román Csarnokának története című könyv kapta.

A könyves seregszemle új helyszínét egyébként a Vörösmarty tér átépítése indokolta. Idén tehát a Vigadó tér és a Petőfi tér közötti sétányon állították fel a magyar könyvkiadók szokásos fehér pavilonjaikat és dedikáló asztalaikat.

false

 

Fotó: MTI/Mohai Balázs

A hivatalos megnevezése szerint A 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok hétfőig tart majd, s a részt vevő 168 kiadó az MKKE újdonságlistája szerint egészen pontosan

332 friss megjelenéssel

igyekszik felkelteni az olvasók figyelmét. A budapesti helyszín mellett Szegedtől Győrig és Debrecentől Kiskunfélegyházáig több vidéki városban megrendezik a helyi könyvünnepet.

false

 

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Budapesten is több helyszínen zajlanak a programok, a Liszt Ferenc téren szintén ma délután Simonffy Márta Terézváros alpolgármestere és Schein Gábor író, költő, irodalomtörténész nyitotta meg a könyvheti programsorozatot, a Petőfi Irodalmi Múzeumban pedig már tegnap megkezdődött a Margó Fesztivál.

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy az utóbbi évek legsikeresebb és legsokszínűbb könyves eseményévé előlépett Margó ma már nem egyszerűen a könyvhét kísérőprogramja, hanem egy azzal gyakorlatilag egyenértékű megmozdulás.

Bereményi Géza író beszédet mond

Bereményi Géza író beszédet mond

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

 

Aki tegnap este a PIM udvarán beállt a fröccs-sorba, miközben a színpadon az írókból és zenészekből összeállt Rájátszás-produkció dalai szóltak éppen, az biztosan nem vonja ezt kétségbe. Már a nyitónapon megtelt a Károlyi palota udvara, és a termekben is nagy érdeklődés mellett futottak a könyvbemutatók.

A szabadtéri színpadon lépett fel Tóth Krisztina, aki Fehér farkas című új novelláskötetéről Szilasi Lászlóval beszélgetett, miközben Földényi F. László Ungváry Rudolf Balatoni nyaraló című regényét mutatta be a díszteremben, Veiszer Alinda pedig Hidas Judittal beszélgetett a Boldogság tízezer kilométerre című kötet kapcsán.

De volt még beszélgetés Bérczesi Róberttel, Katonakönyv-bemutató Gazda Albert, Tóth Tibor, Makai József és Horváth Viktor celebrálásában, Egressy Zoltán regényének premierjére is a PIM-ben került sor, és a közelmúltban elhunyt Térey János emlékére levetítették a Krétakör-féle A Nibelung-lakóparkot, Mundruczó Kornél rendezővel pedig Valuska László beszélgetett a darabról.

A következő napok programjairól a Március 15. téri színpadon itt lehet tájékozódni, a vidéki helyszínek programjait itt találják, míg a Margó Fesztivál eseményeinek itt lehet utánanézni.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?