Nem engedték be a Széchényi könyvtár olvasótermébe, levelet írt az igazgatónak a 12 éves Ármin

  • narancs.hu
  • 2023. július 11.

Sorköz

Az OSZK szabályzata szerint csak az kaphat olvasójegyet, aki betöltötte a 16. életévét.

Levélben fordult az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) főigazgatójához a 12 éves Sárközi Ármin, hogy olvasójeggyel beengedjék az ország első számú könyvárába – írja a Qubit. Ezt azért kellett levélben kérnie, mert a könyvtár Olvasószolgálati Szabályzata szerint csak az kaphat olvasójegyet, aki betöltötte 16. életévét.

„Szerintem fontos, hogy a gyerekek is tanulhassanak és olvashassanak könyvekből. Rengeteg könyv nem érhető el az üzletekben, de az Országos Széchényi Könyvtárban igen. Pont a tudományos könyvek olyanok, hogy kevés van belőlük, inkább regényeket szoktak tárolni más könyvtárakban.

Bár beengednek az OSZK-ba, én nem a kiállított pennákat szeretném nézegetni, hanem a tudományos szakirodalmat”

– mondta a portálnak Ármin, aki még június végén fordult az intézmény vezetőjéhez. 

Levelében leírta, a matematika, a történelem, az agykutatás, a programozás és a mesterséges intelligencia, sőt az irodalomtudomány is érdekli. A 12 éves fiú ráadásul egy blogot is szerkeszt. Azért szeretne az OSZK látogatója, és mint fogalmazott, törzsvendége lenni, mert ott rengeteg olyan könyvet is megtalálna, amik könyvesboltokban és antikváriumokban sem elérhetők. Levelét azzal zárta, bízik abban, hogy az igazgatóságtól annak ellenére engedélyt kaphat az olvasójegy megszerzésére, hogy még nincs 16 éves.

Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójához válaszában biztosította Ármint, természetesen szeretettel várják a beiratkozott olvasóik közé.

(Címlapképünk forrása: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk