Hegyikerékpározás: Vas Blanka 10. az olimpián

  • narancs.hu
  • 2024. július 28.

Sport

Kedvezőtlen helyről rajtolt, majd folyamatosan ment fölfelé.

35-ös rajtszámmal, viszonylag kedvezőtlen helyről, hátulról rajtolhatott a vasárnapi hegyikerékpáros versenyen Vas Blanka, aki a tokiói olimpia egyik legnagyobb magyar meglepetését okozta negyedik helyével. Ennek ellenére remekül kapta el a rajtot, elég gyorsan átlépett a 36 fős mezőny bő felén, az első ellenőrzőponthoz tizenhetedikként, 20 másodperces hátrányban ért oda.

Mint a Telex írja, a versenyzőkre egy a szakértők szerint nem túl nagy kihívást jelentő 4,35 km-es pálya várt, amelyen összesen hét kört kellett megtenni. Így nem elsősorban a pályán, hanem az egyéni teljesítményen és nagyban a kerékpárok beállításán is múlt, ki milyen tempóban tudott haladni.

Vas az első kör végére a 16. helyre jött fel,

miközben a francia közönség óriási ovációval fogadta, hogy a második kör elején Loana Lecomte és Pauline Ferrand Prevot egy négyes boly részeként meg tudott lépni a többiektől – az osztrák Laura Stigger és a holland Puck Pieterse bírta velük a tempót. Legalábbis átmenetileg, a második kör elején Ferrand Prevot ugyanis óriási tekerésbe kezdett és mindenkitől elhúzott, a korábbi négyesből pedig elég hirtelen leszakadt Stigger, így az élen is szétesett a mezőny.

A második kör végére Ferrand Prevot már 29 másodperccel vezetett, a holland Pieterse megerősítette második helyét Lecomte előtt, Vas pedig apránként, de folyamatosan előre lépdelve már a 13. volt 1:32-es hátránnyal, egy nagyjából ötfős csoport tagjaként haladva.

A hazai közönség előtt erőre kapó Ferrand Prevot folyamatosan növelni tudta előnyét az élén, úgy tűnt, tényleg megállíthatatlan. Hátrébb viszont voltak fejlemények, Vas tartotta a 12-13. helyét, a dél-afrikai Candice Lill (vélhetően egy bukás közben) pedig a hegyikerékpárban is ritkán látott módon törte tropára a hátsó felnijét. Ennek ellenére nem adta fel, egy kerékcsere után a 20. hely környékén folytatta.

A negyedik kör végén drámai, ijesztő jelenetek jöttek, az élmezőnyből egyre jobban leszakadó Lecomte óriásit bukott, a fejét is beverte, úgy terült el a pályán, hogy meg sem mozdult, egyből el is kapcsolták az élőképet róla. A bukás után kórházba szállították, a verseny végéig bővebb információ nem érkezett az állapotáról.

Két körrel a vége előtt Ferrand Prevot előnye már majdnem 2,5 perc volt, Pieterse második helye sem nagyon forgott veszélyben, a bronzért viszont négyen is küzdöttek. Csakhogy a holland kapott egy defektet, ezzel a harmadik helyért zajló csata egyből ezüstharc lett, Pieterse pedig nagyot küzdve végül így is negyedik lett.

Vas az utolsó kör elején a 11. helyen volt, de a végén nagyot hajrázva lenyomta az olasz Chiara Teocchit, ezzel megszerezte a 10. helyet a végére.

Ferrand Prevot óriási fölénnyel, három másodperc híján három perccel nyert az amerikai Haley Batten előtt, a bronzérmet a svéd Jenny Rissveds szerezte meg.

Vas augusztus 4-én, a női országúti mezőnyversenyben is rajthoz áll majd.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk