Kínaiaknak nevezte a japánokat a NOB elnöke

  • narancs.hu
  • 2021. július 13.

Sport

A tolmácsok korrigálták a nyelvbotlást.

A tokiói olimpia rendezőinek és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak változatlan a szándéka, biztonságban megrendezni az olimpiát. „Ez a célja az összes sportolónak, az összes küldöttségnek, és ami a legfontosabb, a kínai embereknek ... a japán embereknek” – idézte a Guardian a NOB elnökét, Thomas Bachot.

A korábbi olimpiai bajnok vívó múlt csütörtök óta tárgyal Tokióban. Aznap jelentette be a japán kormány, hogy  július 12-től egy hónapra rendkívüli állapotot vezet be.

Ez azzal jár, hogy az olimpiát nézők nélkül rendezik meg.  

Bach először most, kedden tartott tájékoztatót, arról, hogy a biztonság a legfőbb szempont. 

A tolmácsok nyelvbotlás nélkül fordították a NOB zavarban lévő elnökének szavait. Arról is beszélt, hogy a szervezőket nagy kihívás elé állította a járvány, de úgy tapasztalja, Tokió a valaha volt legfelkészültebb olimpiai rendező város. 

Bach tervezi, hogy ellátogat Hiroshimába, de ott nem örülnek ennek, a városvezetést arra kérték, törölje a programot. Tüntetés is volt a hotel előtt, ahol Bach megszállt. A tiltakozók szerint a japánok ebben a helyzetben nem pártolják az olimpia megrendezését.

 

 

 

A húszmilliós lakosú japán fővárosban szombaton 950 új koronavírusos esetet találtak – írja a Telex –,  és országszerte terjed a delta variáns. A japánok 17 százaléka kapott eddig védőoltást. 

Az olimpia megnyitójáig tíz nap van hátra. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Halk, mély morgás

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

 

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?

Csak a szégyen

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.

Feltétlenül, de nem mindenképpen

A németek sohasem fogják megbocsátani a zsidóknak Auschwitzot – hangzik egy ismert, vitatott eredetű bon mot. Mint sok más általánosításban, ebben is lehetett igazság, amíg maguk a tettesek és a nácikkal együttműködők értelmezték úgy bűneiket, hogy a végén valahogy mégis a zsidók legyenek a hibásak. Gyermekeik és unokáik azonban már elfojtás vagy kivetítés nélkül tekinthettek a népirtásra, és vonhatták kérdőre felmenőiket.

Szerelem és politika

„Ötvenegy éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Tánczos Gábor, az Országos Pedagógiai Intézet munkatársa, a Győrffy kollégium volt tagja, ismert publicista. A pedagógián kívül behatóan foglalkozott a NÉKOSZ történetével és a romániai magyar kultúrával.”

 

Előrehozott 2026

Olyan intenzitással történnek az események a magyar belpolitikában az utóbbi hónapokban, hogy immár komolyan felvethető: Orbán rendszerét akár a 2026-os általános választások előtt is le lehet váltani. Ideje hát gondolkodni ilyen forgatókönyveken is.