Nem találták meg Suhajda Szilárdot

  • narancs.hu
  • 2023. május 27.

Sport

A mentőcsapat befejezte a magyar hegymászó keresését a Mount Everesten.

Nem találta meg Suhajda Szilárdot az érte küldött mentőcsapat, a keresést befejezték – közölték a hegymászó Facebook-oldalán. A szombaton, nem sokkal 14 óra előtt közzé tett poszt szerint a legjobb nepáli hegyi vezetők keresőcsapata órákon át kereste a hegymászót a Hillary-lépcső közelében, ahol utoljára életben látták. Keresték a nyomát, de nem jártak sikerrel. 

„Az eltelt időt, időjárási és terepviszonyokat figyelembe véve semmilyen további esélye nincs annak, hogy a hegymászót életben találják, ezért a földi keresést befejezték. Jelenleg a keresésben részt vevő serpák biztonságos visszatérése a hazai háttércsapat prioritása” – olvasható az oldalon.

Egy másik expedíció hegyi vezetője csütörtökön reggel látta 8780 méternél, a Hillary-lépcső nevű hely aljánál Suhajda Szilárdot, és mivel korábbról ismerték egymást, nincs kétség, hogy ő volt az. Akkor életben volt, de fagyási sérülések látszottak rajta, és a magashegyi agyödéma jelei.

„A serpa vezető rendkívül legyengült állapotú kínai kliensét támogatta lefelé a csúcsról, ezért semmilyen módon nem tudott segíteni Szilárdnak, aki ráadásul a mászóúttól valamivel távolabb feküdt, ezért nem kapcsolódott a rögzített biztosító kötélhez. Kötélbiztosítás nélkül megközelítése is életveszélyes lett volna”  – ad választ a poszt a csütörtök óta sokakban felmerült kérdésre.

Szilárd segítői a hír hallatán megállapodtak a hegymászó hátterét biztosító nepáli ügynökséggel, hogy helikopter indul a csúcsra, és  akkor indult el érte a három hegyi vezető is. Egész éjjel mésztak, hajnalban érték el a Hillary-lépcsőt. 

„A megadott helyen azonban nem találták Suhajda Szilárdot, ezért elkezdték szisztematikusan átkutatni a területet. Először felmásztak egészen a csúcsig, majd vissza a Hillary-lépcsőhöz. A Hillary-lépcső környékét tüzetesen átvizsgálták, minden lehetséges esésvonalat az úttól jobbra és balra, a nepáli és a tibeti oldalon is, ameddig csak le tudtak ereszkedni a rögzített kötelektől. Ezután a lépcső alatti, Déli-csúcsig (8750 m) vezető szakaszt és annak belátható környékét vizsgálták át, eredménytelenül. Ekkor a háttércsapattal történt egyeztetést követően közösen úgy döntöttek, hogy a keresést berekesztik” – olvasható a hegymászó oldalán.

Vasárnap még helikopterről körülnéznek, hátha rábukkannak.

A háttércsapat azt kéri, mindenki tartsa tiszteletben Suhajda Szilárd családjának magánszféráját. 

Suhajda Szilárd a 8051 méteres Broad Peaket 2014-ben, első és máig egyetlen magyarként a 8611 méteres K2-t 2019-ben, a 8516 méteres Lhocét pedig 2022-ben mászta meg pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. A Mount Everesten a nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal Suhajda Szilárd az, aki a legmagasabbra jutott magyarként palack és serpák nélkül.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk