Thomas Bach biztos benne, hogy lesz nyáron tokiói olimpia

  • MTI/narancs.hu
  • 2021.01.21 20:14

Sport

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke a Kyodo Newsnak mondta el, hogy nincsen B terv.

„Nincs okunk azt hinni, hogy július 23-én nem nyitjuk meg az olimpiát az Olimpiai Stadionban” – jelentette ki határozottan a csütörtökön megjelent interjúban Bach az MTI beszámolója szerint. Ehhez hozzátette, abban is biztos, hogy a versenyeket biztonságosan és sikeresen rendezik majd meg Tokióban.

Tavaly március végén írtuk meg mi is, hogy Abe Sindzó japán miniszterelnök és Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke egyetért abban, hogy el kell halasztani a tokiói olimpiát. Az olimpiát 2020. július 24. és augusztus 9. között rendezték volna meg, de a járványhelyzet miatt az egy éves halasztás mellett döntöttek.

Nem sokkal később Mori Josiro, a tokiói olimpia szervezőbizottságának vezetője beszélt arról, hogy amennyiben a világjárvány 2021-ben is kitart, akkor a halasztott ötkarikás játékokat végképp törölni kell majd. Márpedig az utóbbi időszakban megszaporodtak az esemény törlésével kapcsolatos vélemények és előrejelzések. Mások mellett a 2012-es, londoni olimpia szervezőbizottságának egy tagja, Keith Mills azt mondta, hogy a jelenlegi helyzet alapján valószínűtlennek tartja a rendezést, ráadásul egy közelmúltbeli felmérés szerint a japánok mintegy 80 százaléka azt szeretné, ha az idei olimpiát és paralimpiát törölnék vagy elhalasztanák.

A kételyeket felerősítette a koronavírus-járvány újabb hulláma, amely Japánt is elérte. A pandémia súlyosbodása miatt az olimpia házigazdájánál január elején rendkívüli állapotot hirdettek ki több prefektúrában. A japán kormány ugyanakkor rendre megerősíti, hogy a játékok előkészületei a terveknek megfelelően zajlanak, és idén nyáron mindenképpen megtartják a tokiói olimpiát, még ha korlátozásokra kényszerülnek is.

Thomas Bach optimista nyilatkozata is ezt a verziót igyekszik alátámasztani. A NOB első embere szerint egyszerűen nincsen B terv, a nyári játékokra sor kerül és az ázsiai szigetországban is romló járványhelyzet ellenére a japán szervezők is eltökéltek a lebonyolításban.

Neked ajánljuk