A Budavári Önkormányzat lakásgazdálkodása

Politikai kockázatok

Belpol

A budapesti I. kerület vezetése új alapokra helyezné az önkormányzati ingatlanok bérlését. A készülő új lakásrendelet a polgármester szerint igazságos és korrekt lesz, a várbeli lakosok egy része szerint viszont semmin nem kell változtatni – főleg nem a bérleti díjakon.

Az I. kerület beperelte Bayer Zsolt kormánypárti publicistát, mert vélhetően színlelt lakáscserével jutott Úri utcai örökbérletű lakásához. A lakás bérleti díja a piaci ár alatti, alig 32 ezer forint. V. Naszályi Márta polgármestersége kezdetekor megígérte, alaposan átnézik a bérleti szerződéseket, és jogi útra terelik a gyanús ügyeket. Annak érdekében, hogy megszűnjenek a szabálytalanságokat lehetővé tevő joghézagok és kiskapuk, az önkormányzat új lakásrendeleten dolgozik, amelyről a képviselő-testület a járványhelyzet miatt egyelőre nem tud szavazni. A rendelet értelmében rendszeresen felülvizsgálnák a bérleti szerződéseket és ígérik, csak az fizethet a jövőben szociális lakbért, akinek ezt az anyagi helyzete indokolja. Ezzel azonban a kerületi lakosok egy része nem ért egyet.

Már több mint háromszázan írták alá azt a petíciót, amelyet a Budavári Lakosok Szövetsége indított tiltakozásul az önkormányzat tervezett lakásrendelete ellen. Az aláírók többek között azt nehezményezték, hogy a párbeszédes V. Naszályi Márta vezette önkormányzat lakásrendelete több ponton változást hozna a kerület lakásgazdálkodásában, ami azzal is járna, hogy bizonyos – jelenleg meglehetősen alacsony bérleti díjú – önkormányzati bérlakások havi terhe emelkedne.

Jogot szerezni

A Budavári Önkormányzat tulajdonában jelenleg 1422 ingatlan van; ezekből 1098 az olyan egykori tanácsi lakás, amelyeket a rendszerváltás után a bérlők nem vásárolhattak meg. (Erről 1994-ben döntött a fővárosi vagyonátadó bizottság, és ennek megváltoztatására a kerületnek azóta sincs jogköre.) Mivel az akkori kerületvezetés úgy látta, hogy ezzel hátrány érte ezeket a bérlőket, úgy kompenzálta őket, hogy létrehozott egy a tulajdonjoghoz hasonló állapotot, az örökbérleti jogot, és ezzel együtt gyakorlatilag szociális lakbért kért csak e bérleményekért. A bérleti jog ráadásul örökölhető, sőt a jelenleg hatályos lakásrendelet értelmében a bérlő közjegyzői okiratban bárkit megjelölhet örököseként. Ezt az örökbérleti jogot törvényesen eladni nem lehet – csak elcserélni másik bérleti jogra vagy öröklakásra.

A jelenleg hatályos lakásrendelet szerint a szociális lakbér mértéke összkomfortos lakás esetében négyzetméterenként 254 forint plusz áfa, de a komfortfokozaton kívül más tényezők is befolyásolják a tényleges összeget. Ilyen például, ha az ingatlan ki­emelt lakóövezetben helyezkedik el (Várhegy, Naphegy, Gellérthegy, Duna-part), illetve ha a lakáshoz udvar vagy kert tartozik – a díj ilyenkor 20 százalékkal magasabb. Tehát a Várhegyen lévő 80 négyzetméteres összkomfortos lakásért nagyjából 24 ezer forint plusz áfát kell fizetnie a bérlőnek – ami, tekintve, hogy az ország egyik legimpozánsabb helyszínéről beszélünk, jószerivel ingyen van. V. Naszályi Márta lapunknak elmondta: nem arról van szó, hogy egyik napról a másikra piaci alapú lakbért kellene fizetni azoknak, akik most nem a szociális helyzetük alapján fizetnek szociális bérleti díjat. „Mi azt szeretnénk, ha mindenki annyit fizetne az önkormányzati bérleményéért, amennyibe az az önkormányzatnak kerül, tehát maximum költségelvű lakbér megállapítására lehet számítani.”

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk