Az amerikai külügyminisztérium nem ajánlja az amerikai állampolgároknak, hogy Srí Lankára utazzanak

  • narancs.hu
  • 2019. április 27.

Terror

A terrorizmus miatt attól félnek, a kormányzat nem tudna kellő segítséget nyújtani az ott tartózkodó amerikaiaknak.

Az amerikai külügyi tárca péntek este közleményt adott ki, amelyben arra figyelmeztetett, hogy "a terrorizmus miatt az amerikai kormányzatnak korlátozott lehetőségei vannak a Srí Lankán tartózkodó amerikai állampolgároknak nyújtandó segítségre". A minisztérium emiatt eltanácsolta az amerikaiakat attól, hogy a szigetországba utazzanak – írja az MTI.

Az amerikai kormány egyúttal elrendelte az ottani képviseletein dolgozó munkatársak családtagjainak és kiskorú gyermekeinek hazautazását is. Felhatalmazást adott arra is, hogy azok a munkatársak, akiknek ottléte nem elengedhetetlen, önkéntes alapon visszatérhessenek az Egyesült Államokba.

A külügyi közlemény figyelmeztetett arra is, hogy terrorista csoportok továbbra is támadásokat terveznek Srí Lankán.

Maitripala Sziriszena, Srí Lanka elnöke pénteken bejelentette, hogy a titkosszolgálat információi szerint még mintegy 140 ember áll kapcsolatban az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel az országban. Ezeket az embereket - mint fogalmazott - "meg fogják semmisíteni". Közölte azt is, hogy szavazásra bocsátanak egy olyan törvénytervezetet, amely betiltaná az iszlamista csoportokat.     Pénteken több mecsetben elmaradtak a hagyományos pénteki közösségi imák, a katolikus templomok pedig egyelőre - további értesítésig - zárva maradnak. Srí Lankán húsvét vasárnapján több katolikus templom ellen követtek el véres merényleteket, amelyeknek mintegy 250 halálos áldozatuk volt.

Figyelmébe ajánljuk