Rajtaütöttek a Srí Lanka-i merényletek kitervelőin

  • narancs.hu
  • 2019. április 28.

Terror

A merénylő apját és két testvérét is lelőtték, ők lehettek a támadás fő szervezői.

A húsvétvasárnapi Srí Lanka-i terrortámadások kitervelőjének apja és két testvére is meghalt pénteken, amikor a biztonsági erők rajtaütöttek búvóhelyükön Srí Lanka keleti részén, a Batticaloától – az öngyilkos merényletek egyik színhelyétől – nem messze fekvő Sammanthurai városban.

Rendőrségi források szerint Zaini Hásimról, testvéréről, Rilvanról és apjukról, Mohamedről van szó. Mindhárman szerepeltek azon a videófelvételen, amelyen mindenre kiterjedő háborút hirdettek a nem hívők ellen.

A rajtaütés során összesen tizenöt ember – köztük hat gyermek – halt meg abban abban a lakóházban, amelyet megrohamoztak a biztonsági erők. A rendőrség szerint ennek az az oka, hogy a bent levő terroristák közül volt, aki felrobbantotta magát. A helyszínen robbanó mellényeket, robbanószereket, detonátorokat és fémgolyókat is találtak.

Az egy héttel ezelőtti terrortámadást végrehajtó csoport vezetője, a merényletek kitervelője Zahrán Hásim, a Nemzeti Tauhíd Dzsamaat (NTJ) nevű Srí Lanka-i terrorszervezet vezetője volt, aki életét vesztette az egyik colombói luxushotel elleni támadás során.

Srí Lankán vasárnap a további terrortámadásoktól tartva zárva maradtak a templomok, ugyanakkor Malcolm Randzsisz, Colombo érseke otthonának kápolnájában misét mutatott be, amelyet a televízió élőben közvetített.

A misét követően az érsek és a politikai vezetők gyertyát gyújtottak az áldozatok emlékére. A hivatalos adatok szerint az öngyilkos merényleteknek több mint 250 halottja – köztük 40 külföldi – volt.

Neked ajánljuk