chili&vanília - Sütőtök, vanília

  • .
  • 2010. október 28.

Trafik

Madagaszkár a világ legjelentősebb vaníliatermelője. A helyiek ennek ellenére soha nem készítenek semmit vaníliából, mert számukra megfizethetetlenül drága, és gyakorlatilag az összes külföldre megy.
Minden egyes vanílián található egy apró nyomott jel - olyasmi, mint az ékszereken -, amely tanúsítja az eredetiségét. Madagaszkáron a levegő állítólag tényleg vaníliaillatú. Jó lenne egyszer beleszagolni. Beszerzőm pici családi ültetvényről szerzett nagy csomag vaníliát, kihozni azonban csak úgy lehetett, hogy külön hatóságnál kellett bevizsgáltatniuk a származását és tulajdonságait. Nagyobb adag tárolása egyáltalán nem egyszerű feladat (egy része persze azonnal vaníliakivonatként végezheti: egy liter vodkába áztatunk vagy 15 rudat, majd három hét múlva felrázzuk, kész is!). Ilyenkor adódik a lehetőség, hogy az ember kísérletezzen egy kicsit. Enyhén édeskés zöldségleveseket például kiválóan lehet vaníliával illatosítani. Remek zöldborsóval, sárgarépával és édesburgonyával is. Így került a standard őszi sütőtökkrémlevesbe is némi vanília. Hogy túl édeskés se legyen tőle, tettem bele egy kis chilit, a spiritusz kedvéért, valamint némi birsalmát (ha már egyszerre van szezonjuk), hogy legyen benne egy kis gyümölcsös savanykásság. A végeredmény igen kellemes.

Birsalmás sütőtökkrémleves

vaníliával

Hozzávalók (4 adag)egy kis sütőtök (kb. 60 dkg)egy kicsi birsalma (kb. 40 dkg)2 salotta, finomra aprítva4 dkg vaj2 salottafél chilipaprika, kimagozva,

finomra aprítva7,5 dl húslevesfél rúd vanília

A sütőtököt zöldséghámozóval meghámozzuk, félbevágjuk, magját kikaparjuk, nagyobb darabokra vágjuk. A birsalmát szintén nagyobb (a sütőtökkel azonos méretű) darabokra vágjuk (héja, magház maradhat). 180 fokos sütőben, kb. 45-50 perc alatt, mindkettőt együtt, fóliával letakarva puhára sütjük. A salottát üvegesre pároljuk a vajon, beledobjuk a chilipaprikát is. Hozzáadjuk a sütőtököt és a birsalmát (amelyet puhán már könnyű hámozni, és levágni a kemény magházát). Felöntjük a húslevessel, ízesítjük. Belekaparjuk a vanília magjait, a rudat is belefőzzük. Néhány percig összefőzzük, végül pürésítjük és átpaszszírozzuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Neked ajánljuk

Ezeket fogadtuk meg a legtöbben 2023-ra

  • Fizetett tartalom

Az alábbi, 2023-ra vonatkozó best of újévi fogadalmak ugyan kifejezetten egy amerikai felmérés eredményei, de nem meglepő módon könnyen megtalálhatjuk a listában a saját titkos vagy kevésbé titkos vágyainkat is.

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.