kulthírek

  • .
  • 2010. október 28.

Trafik

KRAKKÓ A FÖLD ALÓL Krakkó középkori életébe pillanthatnak be annak az egyedülálló új múzeumnak a látogatói, mely nemrég nyílt meg a város főtere alatt, mintegy 4000 nm-es területen. A 21.
századi technológiát felhasználó látványosság a 2005-2007 közötti ásatások során felfedezett építészeti emlékek bemutatására szolgál. A munkálatok során előkerült több mint 200 csontvázat egy közeli templom sírkamrájában temették el, a kiállítás ezek másolatát mutatja be, egyébként minden eredeti. Bővebben: podziemiarynku.pl.

NÉMET IRODALMI DÍJAK Christa Wolf kapta az idei Thomas Mann-díjat. A 81 éves írónő 1961-ben jelentette meg első könyvét. 1993-ban napvilágra került, hogy akkoriban, 1959-62 között a Stasinak dolgozott - ezt követően viszont ő maga is az állambiztonsági szolgálat célszemélyévé vált. Legutóbbi regénye, a 2002-ben megjelent Leibhaftig a 80-as évek NDK-jában játszódik, hősnője egy kórházban vár NSZK-ból érkező gyógyszerére.

A legrangosabbnak számító német irodalmi elismerés, a Georg Büchner-díj idei kitüntetettje Reinhard Jingl. Az 1953-ban, Kelet-Berlinben született regényíró a fal leomlásáig hat vaskos könyvet írt - de ezek egyike sem jelenhetett meg, miután 1985-ben az elsőként benyújtott kéziratát "nem marxista történelemfelfogása" miatt elutasították. A szóban forgó Vater Mutter Roman csak 1990-ben láthatott napvilágot. Legutóbbi regénye tavaly jelent meg: Die Stille.

FIAC 24 ország közel 200 modern és kortárs galériája mutatkozott be és ajánlotta az általa képviselt alkotókat a 37. FIAC-on, Párizs illusztris helyein, a Louvre-ban, a Grand Palais-ban és a Tuileriák kertjében. A kortárs galériák nemzetközi vásárán ezúttal egy magyar intézmény vett részt, a budapesti Videospace, Komoróczky Tamás, Szabó Eszter és az indiai Gigi Scaria műveivel.

MEGHALT ARI UP A korai londoni punkszíntér egyik legeredetibb egyénisége, Ari Up mindössze 14 évesen alapította meg zenekarát 1976-ban: a Slits úttörő volt a maga nemében, a punk lázadó szellemét a hagyományos női szerepek kötöttségeitől szabadulni akaró attitűddel ötvözte, miközben az elsők között integrálta a punk rock hangzásába a reggae és a dub világát. A lányok (s mögöttük olykor férfi dobos) alkotta zenekar arca volt Ari Up, akit a bőrnadrágján kívül viselt bugyijával - mint a fekete-fehér fotón látható - minden mai tabudöntögető női előadó az elődjeként tisztelhet. Arianna Forster néven született Münchenben, de a megfelelő időben épp a megfelelő helyen, Londonban élt. A Slits volt a Clash 1977-es turnéjának előzenekara, első albuma, a Cut 1979-ben jelent meg. Nem sokkal az 1981-es The Return of The Giant Slits után már fel is oszlottak. Ari néhány utódzenekarban (New Age Steppers, majd két évtizedes szünet után, 2003-ban a True Warriors) szerepelt, aztán régi basszusgitárosa, Tessa Pollitt társaságában újra a Slits élén lépett színre. Tavaly, a Cut megjelenésének 30. évfordulóján ismét turnézni kezdtek, és új albumot is megjelentettek: Trapped Animal. Halálát rák okozta, 48 éves volt. Három gyerek maradt utána. Halálhírét őszinte sajnálatának kifejezésével John Lydon hozta nyilvánosságra, aki Ari édesanyját, Norát vette feleségül.

EUROPEANA: ONLINE KIÁLLÍTÁSOK Két online kiállítást indított el a minap az összeurópai digitális könyvtár, az Europeana: Reading Europe címmel mintegy ezer könyvet emeltek ki az archívum kb. ötmillió darabos digitalizált szövegtengeréből, Reshaping Art Nouveau címmel pedig a jelzett művészettörténeti korszak kincsestárát kínálják fel a böngészőknek, megismertetve a 19-20. század fordulóján virágzó stílus történetét, témáit, alkotóit, építészeti, ipar- és képzőművészeti mesterműveit. A 32 nyelven olvasható szépirodalmi, filozófiai, vallási, társadalomtudományi, technikai, művészeti, történelmi, földrajzi tárgyú, 14-21. századi kötetek között 78 magyar található, többek között Mikszáth, Krúdy, Berzsenyi, Karinthy Frigyes, Deák Ferenc munkái és Werbőczy hármaskönyve. Minden egyéb részlet: http://exhibitions.europeana.eu. Képünkön Sarah Bernhardt (1844-1923) francia színésznő, az Art Nouveau ihlető múzsáinak egyike.

HOLT-TENGERI TEKERCSEK: IRÁNY A NET Az Izraeli Antikvitások Hatósága alapításának 20. évfordulója alkalmából, több alapítványi támogatás jóvoltából, a Google-lal együttműködve megkezdték az összes holt-tengeri tekercs digitalizálását. Az 1950-es évek óta most fogják első ízben lefényképezni a mintegy 30 ezer fragmentumból álló holt-tengeri tekercsek teljességét. Sőt, az infravörös fény segítségével láthatóvá teszik az idők során "eltűnt" írásrészeket is. A nagy felbontású digitalizált felvételek az interneten - az egyik támogató alapítvány nevét fölvevő Leon Levy Holt-tengeri Tekercsek Digitális Könyvtárában - bárki számára ingyenesen hozzáférhetővé válnak majd. A képekkel együtt számos kapcsolódó adatot is közzétesznek, továbbá a szövegek átiratát és többnyelvű fordításait, így a dokumentumok tanulmányozásának példátlan lehetősége nyílik meg.

Neked ajánljuk

Ezeket fogadtuk meg a legtöbben 2023-ra

  • Fizetett tartalom

Az alábbi, 2023-ra vonatkozó best of újévi fogadalmak ugyan kifejezetten egy amerikai felmérés eredményei, de nem meglepő módon könnyen megtalálhatjuk a listában a saját titkos vagy kevésbé titkos vágyainkat is.

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.