cyberhírek

  • Narancs
  • 2005. július 14.

Tudomány

cyberhírek
Szélessáv A houstoni székhelyű CenterPoint Energy nevű áramszolgáltatóval szövetkezett az IBM, hogy közösen dolgozzák ki az elektromos hálózaton keresztül történő szélessávú adatátvitel új módszerét. A CenterPoint kísérletképpen már augusztusban beköt a rendszerbe 220 háztartást.

Zérus Sikerült megértetniük egy papagájjal a nulla fogalmát a massachusettsi Brandeis Egyetem kutatóinak. Szakértők szerint a huszonnyolc éves, gesztenyényi méretű aggyal rendelkező Alex teljesítménye példa arra, hogy a madarak jóval okosabbak, mint gondolnánk.

Ûrturista Az orosz űrhivatal bejelentette, hogy egy újabb amerikai milliomos lehet a harmadik űrturista a Nemzetközi Ûrállomáson. Gregory Olsen októberben, a következő Szojuz-küldetéssel mehet az űrbe. A hatvanéves Olsen egy infrakamerákat gyártó cég alapítója, az út húszmillió dollárjába kerül.

Terrortámadás Emberek milliói kerestek híreket az interneten a londoni robbantások után, de a brit hírszájtok szerverei bírták a többszörösére nőtt terhelést. A BBC, a BSkyB és a Financial Times rekordnézettséget regisztrált, a Sky News weboldalait többen töltötték be egyetlen nap alatt, mint máskor egy hónap alatt.

Villanyautó Útra bocsátották Japánban az első nyolckerekű, elektromos meghajtású gépkocsit, amelyet mindegyik kerekében egy, azaz nyolc motor mozgat. A kísérleti jármű finanszírozója többek között a Bridgestone, a Pioneer, a Daiwa House Industry és a Japan Airlines.

Szoftverszabadalom Elutasították az Európai Parlament képviselői az EU szoftverszabadalmi irányelvének tervezetét a múlt szerdai strasbourgi szavazáson. A széles körben kritizált, amerikai típusú irányelv így egy időre lekerült az uniós napirendről.

Szociális laptop Szociális laptopprogramot indítanak Brazíliában. Az állam azt tervezi, hogy kétmillió olcsó hordozható számítógépre ad megrendelést, amelyek felét Brazília szegényebb vidékeinek iskolásai között osztanák szét ingyen, másik felét exportálnák.

Törvény az elektronikus információszabadságról A neten is elérhetők lesznek a közérdekű adatok, köztük a különböző jogszabályok és bírósági ítéletek, miután az Országgyűlés múlt hétfőn elfogadta az elektronikus információszabadságról szóló törvényt, melynek elsődleges célja az átlátható állam megteremtéséhez szükséges jogi feltételek kialakítása volt. A törvény ennek érdekében előírja a közérdekű adatok interneten történő közzétételét, a jogszabálytervezetek, jogszabályok és részben a bírósági ítéletek anonimizált változatának nyilvánosságra hozását, továbbá az adatok kereshetőségét, fellelhetőségét szolgáló egységes közadatkereső rendszer kialakítását. A törvény arra is kötelezi a minisztériumokat és önkormányzatokat, hogy az internetre feltett jogszabálytervezeteiket a felhasználók véleményezhessék, és így közvetlenül beleszóljanak a törvényalkotási folyamatba. Az elektronikus információszabadságról szóló törvény több lépcsőben lép hatályba. 2006. január 1-jétől működik a Hatályos Jogszabályok Elektronikus Gyűjteménye. Ettől kezdve hatályos a főbb közigazgatási szervek elektronikus közzétételi kötelezettsége, s ugyancsak ekkorra kell megvalósítani a jogszabálytervezetek és jogszabályok interneten való közzétételét is. 2007. január 1-jétől kötelesek közzétenni adataikat a megyei önkormányzatok, valamint az ötvenezer főnél nagyobb városok helyhatóságai, míg a táblabíróságoknak és a Legfelsőbb Bíróságnak 2007. július 1-jétől kell nyilvánosságra hozniuk anonimizált ítéleteiket. Az ötvenezer főnél kisebb települések önkormányzatai, illetve az egyéb közfeladatokat ellátó szervek 2008. július 1-jétől kötelezettek az adatközlésre. (Lásd cikkünket a 14-15. oldalon)

Dugás San Andreasban Vizsgálatot indított az amerikai játékszoftver-besoroló egyesület, az Entertainment Software Ratings Board (ESRB), hogy kiderítse: valóban tartalmaz-e rejtett pornójeleneteket a GTA San Andreas, az utóbbi hónapok egyik legsikeresebb számítógépes játéka - adta hírül az Index. A testület egy kaliforniai képviselő beszéde nyomán szerzett tudomást arról, hogy a program bizonyos pontjain a főszereplő képébe bújt játékos szexuális aktusba bonyolódhat a GTA női karaktereivel. Ha bebizonyosodik, hogy a Hot Coffe néven emlegetett modifikációt valóban a fejlesztő Take-Two Interactive rejtette a GTA-ba, "az ESRB megteszi a megfelelő lépéseket". Az ESRB korhatáros rendszere ugyanis többek között arra épül, hogy a gyártó írásban tájékoztatja a vásárlókat arról, milyen "ellentmondásos" tartalmat rejt a játék, a Take-Two pedig egy szóval sem utal pornójelenetekre a játék dobozán.

Metántó a Titánon? Folyékony metán a kutatók szerint az a különös, sötét objektum, amelyet a Cassini szonda fedezett fel nemrégiben a Szaturnusz legnagyobb holdján. A csillagászok szerint a 235-ször 75 kilométeres folt vulkanikus tevékenység eredménye lehet, de az sem kizárt, hogy egy nagyon sima partvonalú tó. A titokzatos jelenség a Titán legfelhősebb régiójában helyezkedik el, ahol gyakorta esik metáneső.

Feltámasztott kutya A pittsburghi Safar Központ újraélesztési technikákat kutató tudósai a klinikai halál beállta után több órával hoztak vissza az élők közé egy kísérleti ebet - adta hírül az Index a Daily Mail nyomán. Az újraélesztési eljárás során a kísérleti állat vérét lecsapolták, és a helyére fagyos sóoldatot fecskendeztek. A 37 Celsius-fokos testhőmérséklet így közvetlenül a halál beállta előtt a fagyhalálra jellemző 7 Celsiusra esett vissza. A kutya szíve utolsót dobbant, légzése leállt, agytevékenysége megszűnt: a tudomány mai állása szerint teljesen meghalt, szervei azonban nem károsodtak. A tudósok többórás életmentő műtétet követően visszajuttatták a kutyába a vérét, majd százszázalékos oxigénnel lélegeztetve, elektrosokkal beindították a szívét. A vizsgálatok megállapították, hogy az újraélesztés során a kutya nem szenvedett agykárosodást. A szakemberek szerint az új eljárással tíz éven belül megmenthetőek lesznek azok az emberi áldozatok, akik ma még halálosnak számító lőtt vagy szúrt sebesülést szereznek.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?