Tartalom

Narancs XVII. évf. 28. szám (2005-07-14)

Publicisztika

Publicisztika

Mindenki egyetért

A nagy Orbán-hadműveletben eddig a Fidesz a jobb: csapatai a kezdeti bizonytalanságot legyűrvén minden fronton átvették a kezdeményezést.

Publicisztika

"Immáron sokadszor"

Az Oktatási Minisztérium (OM) és a Hátrányos Helyzetű és Roma Gyermekek Integrációjáért Felelős Miniszteri Biztos Hivatala a minapában módosítani kívánta azt a szabályozást, amely a hátrányos helyzetű gyerekek integrációjának elősegítését hivatott szolgálni.

Egotrip
Külpol

Külpol

"Milyen károkat?" - John Nichols, Nagy-Britannia budapesti nagykövete

Két hete Brüsszelben megbukott a 2007-2013-as periódusra szóló uniós költségvetés kereteinek elfogadása. (Ez az a közös zseb, ahonnan mi is annyi fejlesztési pénzt remélünk.) A brit kormányfő bejelentette: újra kell gondolni a büdzsé 40 százalékát kitevő agrártámogatásokat; ellenfelei, főként Chirac francia elnök viszont a briteknek járó visszatérítést akarta megfúrni. Blair kormányfő pár nappal később aztán belengette: hajlandóak lemondani a visszatérítésről, ha...

Külpol

A szenvedélyes európai - Mit akar Blair?

Tony Blair brit miniszterelnök váratlanul, ám annál nagyobb elánnal veselkedett neki az Európai Unió átszabásának. Sokan drukkolnak neki, legalább titokban, még többen gyanakodnak: mit akarhat ez a fiú? Az országban, ahonnan most kiabál, Európát csak mint a "kontinenst" emlegetik, mint olyan valamit, ami máshol, a tengeren túl van. Blairnek akár be is jöhet a dolog, de az is megeshet, hogy ha nagyon kekeckedik, előbb-utóbb kiteszik a szűrét: menjél, pajtás, szeressed a jenkiket.

Belpol

Belpol

Olaj a tűzre - Kimerülő készletek

Van egy rossz hírünk: geológiai lépték szerint hamarosan elfogy a kőolaj - mind, az összes. Azután, persze a szívünknek kedves, legrosszabb forgatókönyv szerint, szörnyű córesz következik: Mad Max hozzánk képest boldog embernek tűnik majd. Az egyetlen jó hír, hogy a szomszéd is velünk fog pusztulni, így hát nem lesz kire irigykedni.

Belpol

"Az adórendszer mindenütt bonyolult" - Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára

Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára Reformnak mutatkozó adó- és járulékcsökkentési változásokkal rukkolt elô a Gyurcsány-kormány, mely öt év alatt ezermilliárddal csökkentené a közterheket. A törvénycsomagot szeptemberben tárgyalja az Országgyûlés, így a pénzügyi tárca közigazgatási államtitkárát nem a részletekrôl, hanem a reform filozófiájáról faggathattuk.

Zene

Zene

"A sorok között"

Thievery Corporation

A Rob Garza és Eric Hilton alkotta washingtoni duó 1995 óta invitálja fékezett csillagközi kirándulásra az űrbéli lounge-zene kedvelőit, s most negyedik stúdióalbumuk, a The Cosmic Game európai turnéján hat hangszeressel és öt énekessel megtoldva felléptek a Volt Fesztiválon.

Film
Trafik
Lélek
Tudomány

Tudomány

Ki mutat orrot? - Allergia

Elegem van. Megőrülök. Széttörök valamit. A fejemet. Levágom az orrom. Tizenegy növényre vagyok allergiás, és nem is kis mértékben. Ezenkívül egy picit a mogyoróra és a házi poratkára, de az már semmiség. Ja, és a fekete melltartóra. Nem viccelek. A festékanyagára.

Sport

Sport

Etessük az MLSZ-t! - A kis csapatok pénzügyei

Miközben Nyugat-Európában a labdarúgó-szövetségek igyekeznek bevételeikből (tv-jogdíjak, totó-pénzek, sőt a nagycsapatok nemzetközi szerepléséből származó jövedelem) támogatni a futball alsóházában az amatőröket, ad-dig Magyarországon tökéletesen ellentétes irányban folyik a pénz: jórészt a kiscsapatok fizetik a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) hivatalnokainak és vezetőségének költségeit.

Lokál

Lokál

A családban marad

Zwack Múzeum

„Das ist ein Unikum!” – kiáltott fel állítólag II. József, midőn udvari orvosa biztatására felhajtott egy kupicával a gyanúsan sötétlő alkoholos főzetből.