cyberhírek

  • .
  • 2011. január 20.

Tudomány

Kvízjáték Februárban kerül adásba az amerikai CBS tévé népszerű műveltségi vetélkedőjének, a Jeopardynak három különleges epizódja, ahol a játék történetének legsikeresebb játékosait az IBM számítógépe, a Watson hívja párbajra. Szudoku A szudoku rejtvényeket is megoldja a Google mobiltelefonokra szánt képfelismerő szolgáltatása, amely az óriásvállalat szervereit vonja be a processzorigényes műveletek elvégzésébe. A mobilos szolgáltatás az idegen nyelvű feliratokat, étlapokat is lefordítja. Egymilliárd Az eMarketer legújabb kutatásaszerinta közösségi játékok piaca az idén elérheti az egymilliárd dollárt.
Az amerikai internetezők 27 százaléka, összesen 62 millió felhasználó havonta legalább egyszer játszik valamilyen online univerzumban.

Cenzúra A Blackberry okostelefon gyártója az indonéz kormány kérésére tiltja a pornográf tartalmak elérését az országban. A kormány az indonéz ügyfeleket kiszolgáló szerverek Indonéziába költöztetését, valamint titkosított adatokhoz való hozzáférést is kért a cégtől.

Mamutklón 2015-ben megszülethet az első klónozott gyapjas mamut - jelentette be a Kiotói Egyetem. A kihalt állatot a szibériai fagy által több ezer évig épségben megőrzött mamutleletekből támasztanák fel.

Mindentudás Nemzetközileg is ismert magyar kutatók előadásaival, megújult formában folytatódik a Mindentudás Egyeteme programsorozat. A 16 előadásról összesen 48 tévéműsor készül, amelyek március és június között kerülnek adásba.

Ûrturizmus Az orosz Szojuz űrhajók 2013-tól újra évente három űrturistát szállítanak a Nemzetközi Ûrállomásra. Az űrturizmust 2009-ben függesztették fel, amikor megnőtt az űrállomáson egyszerre tartózkodó űrhajósok száma.

Archívum Online is hozzáférhetővé vált John F. Kennedy elnökségének sokezernyi digitalizált dokumentuma, kétszázezer oldalnyi szöveg, 1200 telefonbeszélgetés, beszéd és tanácskozás, valamint 1500 fénykép.

Láthatatlan tank A BAE Systems brit haditechnikai óriáscég olyan aktív álcázó technológiát mutatott be, aminek segítségével pár éven belül láthatatlan tankok vehetik át az uralmat a világ harcterein - adta hírül az Index. A technológia az e-könyv-olvasókban használt elektronikus tintatovábbfejlesztése. A tank páncélzatát e-ink alapú kijelzőkkel fedikbe, amelyek mindig azt a képet mutatják, amit az ellenkező iránybanéző kamera lát -vagyis azt, amit a tank eltakar a szemlélődők elől. A brit hadsereg Afganisztánban szolgáló alakulatai adták az ötletet a technológiához, akiknek komoly problémát okozott, hogy asziklás-sivatagos környezethez készült álcafestés csődöt mond, ha a tankot dús növényzettel borított környezetbe vezénylik. A láthatatlan tank a brit hadsereg Future Protected Vehicleprogramjának része. A BAE mérnökei szerint a láthatatlan tank első prototípusa 2013-rakészülhet el, és 2015-ben már éles bevetésre lehetne küldeni.

Lézerágyú A brit BAE Systems hadiipari cég azt állítja, hogy új, nem halálos lézerfegyvere egy csapásra megoldja az elmúlt években a világ tengeri közlekedését és áruszállítását egyre jobban fenyegető kalózkodás problémáját. Az International Maritime Bureau felmérése szerint tavaly a világtengereken összesen 430 kalóztámadás történt. A szomáliai kalózok jellemzően motorcsónakokkal, pár méteres bárkákkal közelítik meg a célpontokat, és Kalasnyikovokkal, esetleg rakétavetőkkel felfegyverkezve kerítik hatalmukba az óriás teherszállítókat, hogy aztán zsíros váltságdíj ellenében engedjék csak szabadon a túszul ejtett legénységet a hajóval együtt. A csodafegyver egy lézerágyú, aminek egy méter széles sugara az első tesztek szerint 1500 méterről olyan hatású, mintha a célpont a napba nézett volna. A zöld lézernyaláb ellen a napszemüveg sem véd.

Kiberhadsereg Észtország fontolóra vette egy számítógépes szakemberekből álló katonai alakulat felállítását, hogy hatékonyan tudjon fellépni az állami létesítmények ellen irányuló jövőbeni kibertámadások esetén. Észtországot 2007-ben feltehetően Oroszországból internetes támadás érte, miután az észt főváros központjából eltávolítottak egy szovjet háborús emlékművet, a "bronzkatonát". A támadás megbénította a minisztériumok, politikai pártok, újságok és bankok internetes oldalait is. A védelmi tárcánál az az elképzelés is felmerült, hogy sorköteles informatikusokat mozgósítanak a kiberhadseregbe.

Korrupció Az utóbbi harminc évben földrengés sújtotta országok közül azokban jelezték a legtöbb halálos áldozatot, ahol kiterjedt korrupcióval küzdenek - írták kutatók a Nature című tudományos folyóiratban a haiti természeti katasztrófa évfordulója kapcsán. A legszegényebb országokban a legtöbb megvesztegetési ügy az építőiparban fordul elő, az összeomló épületek alatt halálukat lelő áldozatok 83 százalékát olyan országok számlálják, amelyek korruptabbak az egy főre jutó bevétel alapján várható mértéknél. A kiértékelésre a 2010-es év két nagy, ámde végkimenetelében óriási mértékben eltérő földrengése, a haiti és az új-zélandi adott alkalmat. Bár a földmozgások ereje csaknem azonos volt, Új-Zélandon nem követelt halottakat, Haitin viszont legkevesebb 220 ezren vesztették életüket. A kutatók a korrupció számlájára írják az olaszországi, görögországi és oroszországi földrengések halálos áldozatait is.

Figyelmébe ajánljuk