Tartalom

Narancs XXIII. évf. 3. szám(2011.01.20.) (2011-01-20)

Publicisztika

Publicisztika

Kulturális ABC - (Aczél Györgynek, Beke Lászlónak és Szőcs Gézának)

Arányos - Aránytalan - Aljas Boldogító - Boldogtalan - Beteg Cifra - Cifrátlan - Cefet Dicsőséges - Dicstelen - Degenerált Erkölcsös - Erkölcstelen - Entartete Finanszírozandó - Felejthető - Felejtendő Gondos - Gondatlan - Gonosz Hangulatos - Hangulattalan - Hangulatromboló Ideális - Idétlen - Idióta Jellemes - Jellegtelen - Jellemtelen Korszerű - Korszerűtlen - Kóros Látványos - Látványtalan - Lázító Minőségi - Minősíthetetlen - Minőségalatti Nemes - Nemtelen - Népellenség Okos - Oktalan - Országáruló Példás - Példátlan - Pocsék Remek - Reménytelen - Rémes Stílusos - Stílustalan - Sátánista Támogatott - Tűrt - Tiltott Univerzális - Unalmas - Undorító Velős - Velőtlen - Veszélyes Zengzetes - Zombi - Zendülő A szerző a Neo-Szocialist.a Realist.a Telekommunikáció Nemzetközi Paralel Uniója Globális Kontra-művészettörténet-hamisítók Frontja ügynöke. . .

Ara-Kovács Attila

Publicisztika

Rémhírünk a nagyvilágban

A médiatörvény külföldi reakcióiról

A múlt évi nagyköveti értekezleten Martonyi János külügyminiszter még magabiztosan beszélt arról, hogy a külföldön szolgáló magyar diplomaták teljesítményét azon mérik majd, miként reagálnak az állomáshelyük sajtójában megjelenő, "Magyarországot becsmérlő" hírekre.

Publicisztika

Keresztpróba - Hálapénz és zöld kitűző

Orvosok társaságában a hálapénzről beszélni nagyjából annyira kényelmes szerep, mint uzsorást a megkopasztottak megélhetési problémáival szembesíteni - legalábbis ezt szokhattuk meg az elmúlt évtizedek egészségpolitikai útkeresése során. Most Papp Magor, a kezdő, szakterületi továbbképzésben részt vevő orvosokat képviselő szövetség elnöke minden szemérmeskedés nélkül odavágta a megoldást: aki (formailag zöld kereszt kitűzésével) deklarálja, hogy nem fogad el hálapénzt, kapjon kétszeres bért!

Publicisztika

Mi lesz itt?

Most vegyük szemügyre, mit nyilatkozott a haza megújulásának tárgyában Orbán Viktor a Dow Jones hírügynökségnek és a Wall Street Journalnak a múlt héten. Ezek alapján a következőnek lehetünk tanúi e sorsdöntő napokban.

Publicisztika

Kinek az elvesztett tisztessége?

Emlékeznek még Heinrich Böll 1974-es elbeszélésére? Az volt a címe, hogy Katharina Blum elvesztett tisztessége, s arról szólt, hogy a bulvársajtó (konkrétan a műben Zeitung névre hallgató Bild Zeitung), hogyan csinál ki valakit rágalmakkal, hazugságokkal és mélységes rosszindulattal vegyes felfuvalkodottsággal. Nos, változnak az idők, napjainkban az van, hogy a "nagy múltú jobboldali német bulvárlap" behozatalra szorul rágalmazókból.

Publicisztika

Csak a veszély marad - A terézvárosi önkormányzat mulasztásáról

Még 24 óra sem telt el a tragédia óta, amikor már valamennyi érintett közzétette hárító nyilatkozatát. A helyszínt üzemeltető West-Balkán Kft. és a rendezvényszervező Noise Night Life kölcsönösen egymásra tolná a felelősséget. A VI. kerület valamennyi szórakozóhelye, így a West-Balkán működésének hatósági kontrolljáért is felelős dr. Sajtos Csilla jegyző pedig Hassay Zsófia polgármesterrel közös közleményben fejtegeti, hogy miért nem a hatóság a vétkes. Ez azt is előrevetíti, hogy valódi megoldások, felelősségre vonás és a hatósági ellenőrzés hiányosságainak elismerése helyett ismét látványos, de a hasonló események megelőzésére alkalmatlan, rendpárti jogalkotás várható.

Egotrip

Hozzáadott érték

Egotrip

Esélytelen protekcionizmus

A közgazdaságtan elmélete több mint kétszáz éve hirdeti, hogy a szabad nemzetközi kereskedelem a benne részt vevő valamennyi ország számára erőforrásaik hatékonyabb felhasználását, általános jólétük magasabb szintjét teszi elérhetővé annál, mintha belföldi termelőiket protekcionista intézkedésekkel védelmeznék a külföldiekkel szemben. A laikus állampolgárok és a politikai döntéshozók körében mégis ennek a tantételnek az elfogadtatásával vallunk a leginkább kudarcot. Hazájukhoz kötődő embertársaink inkább azonosulnak a külföldiek versenye által szorongatott hazai termelőkkel, mint az erőforrások hatékony felhasználásának jóval kevésbé átérezhető gondolatával.

Pálya a magasban

Egotrip

Lenin él

Lenin meghalt. Tavaly októberben történt, Ibrahimpatnam közelében, vasárnap hajnalban. Lenin épp egy ünnepségről tartott hazafelé Ford Scorpióján, valószínűleg gyorsabban hajtott a megengedettnél, s miközben megpróbált kikerülni egy autóriksát, nekiütközött az útkorlátnak. Nem volt bekötve, az autóból kiesve súlyos fejsérülést szenvedett, és a helyszínen életét vesztette. Lenin, az indiai íjászat nagy alakja - nemzetközi hírű edző - huszonhat éves volt. A helyi sajtóban a tragikus hírhez hozzáfűzték, hogy Lenin nővére, Volga - aki szintén íjász volt - néhány évvel korábban hunyt el, súlyos betegségben, egykor Ázsia-bajnok öccse ezért adta íjásziskolájának a Volga Akadémia nevet. Cherukuri Lenin és Volga szülei meggyőződéses marxistaként választottak nevet gyermekeiknek, akik aztán szintén az Indiai Kommunista Párt vijayawadai szervezetének támogatói közé tartoztak. Vijayawadában különben is nagy hagyománya van Lenin tiszteletének: Vlagyimir Iljics bronzszobra vörösmárvány talapzatán a 80-as évek óta áll a város egyik közterén. Jobb karját úgy tartja, hogy az egyszerre többféleképpen is értelmezhető: gyertek, menjetek, maradjatok vagy látjátok.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

Olvasói levelek

A Schiffer András-jelenség Magyar Narancs, 2011. január 6. A cikk egyik állításával ("az állami számvevőszéki vezetők jelölési szabályainak megváltoztatásával...") kapcsolatban az alábbi észrevételt kívánjuk tenni.

Belpol

Belpol

"Nagyobb bennük a vitalitás" - Törzsök Erika szociológus a kettős állampolgárságról és a szavazati jog kiterjesztéséről

A korai SZDSZ kisebbségpolitikai titkára volt, majd különböző beosztásokban állami tisztségviselőként is a határon túli magyarok ügyeivel foglalkozott. Az általa elnökölt Európai Összehasonlító Kisebbségkutatások Közalapítványát a jelenlegi kormány lehetetlenítette el - a politika nem tart igényt arra a szaktudásra, ami pedig muníciót szolgáltathatna a máig uralkodó, avítt 19-20. századi eszméken alapuló kisebbségpolitika alternatívájához.

Belpol

Tragédia a West-Balkánban - Mi történt itt?

Két tizenéves és egy huszonnégy éves lány vesztette életét szombat éjjel a terézvárosi West-Balkán szórakozóhelyen. A rendőrség hajnali fél 3 után cáfolta, hogy gyilkosság történt, de addigra a hisztéria első hulláma végigsöpört a kibertéren. Nem maradt más utána, mint konspirálás, indulat és rasszizmus.

Külpol

Külpol

Tunézia - Gyújtó hatás

Nem biztos, hogy az új kormány megalakulása - amelyből néhány miniszter máris távozott - helyreállítja a nyugalmat az észak-afrikai országban. Ehhez mindenekelőtt az kell, hogy a változásokat követelő tüntetők elfogadják: a "jázminforradalomnak" nevezett eseménysorhoz illeszkedő változások csak fokozatosan mehetnek végbe.

Zene

Zene

Opera - A lakókocsi marad - Puccini: Gianni Schicchi; Vajda János: Mario és a varázsló

Operát játszani az Operettben, s hozzá mindjárt összepárosítani egymással két jócskán eltérő karakterű egyfelvonásost, Puccinit és Vajda János 1988-as kortárs operáját - merész és tiszteletre méltó vállalkozás. Olyasforma nagyralátó tett, amelyhez mámorító megdicsőülés vagy tragikus bukás illenék. Csakhogy tudjuk, az élet gyönge elbeszélő, s így a múlt heti bemutatót sem írhatjuk le a végletek jelzőivel: elegyes, ingadozó színvonalú, rokonszenvességében is problematikus, ám gyengéivel együtt is sikert arató előadást láthattunk. Tehát zavarba ejtően kétarcú produkcióval szembesülhettünk, ha úgy tetszik, egészen a plakátfotó trükkjének szellemében.

Zene

videojáték - CALL OF DUTY: BLACK OPS

Érdekfeszítőbb lenne az Activision-franchise legújabb darabjának szórakoztatóipari jelentőségét taglalni, mint magát a terméket. A COD-sorozat új példánya ugyanis elrettentően unalmas, slendrián, a profeszszionalizmus álarcába bújtatott gagyiság.

Zene

Könyv - A nagyító titka - Földényi F. László: Képek előtt állni

A kitűnő esszéista könyvének címe némileg félrevezető; a tájékozatlan néző egyfajta befogadáselméleti (-történeti?, esetleg filozófiai?) munkát várna - s itt csak rábólinthatunk azokra a problémákra, melyeket a szerző az ÉS idei első számában felvet a címadás nehézségeivel kapcsolatban. A könyv valódi témáját az alcímben találhatjuk meg: Adalékok a látás újkori történetéhez.

Zene

film - EGY NÉMA KIÁLTÁS

Csád a mezei turizmusban fokozott biztonsági kockázatot jelentő célország, a filmfesztivál-turizmusban viszont egzotikus helyszín, ahol állandó a dúlás, annak is a polgárháborús fajtája. Létezni és filmezni egyaránt veszélyes elfoglaltság a térségben; az immár Párizsban élő Mahamat-Saleh Haroun mindkettőt kipróbálta, az Egy néma kiáltással pedig a zsűri díjával távozott Cannes-ból.

Zene

Könyv - A jövő a nő - Barbara Corrado Pope: Cézanne modellje

Aix-en-Provence-ban járunk, 1885 augusztusában. Hősünk éppen olvas, amikor dörömbölnek szegényes padlásszobája ajtaján: bíró úr, bíró úr! Ám mielőtt megtudnánk, mire ez a nagy sietség, sokkal okosabbak leszünk, megismerjük a pályakezdő ifjú bíró és az őt körülvevő társadalom preferenciáit. A valahonnan a nem túl reményteli legalsó középosztályból feltörekvő ifjú értelmiségi éppen Zola friss mesterművét, a Germinalt olvassa, de az asztalán hever A fajok eredete is, ami már jó negyedszázada számít - akkor örök életűnek saccolható - botránykőnek. Így hát, mielőtt ajtót nyitna, gondosan elrejti mindkét kötetet egy Biblia mögé a polcra.

Zene

Lemez - Az Úr meg a Hold - Quimby: Kicsi ország

A Quimby úgy lett szép lassan az ország legnépszerűbb koncertzenekara az elmúlt években, hogy utoljára 2005-ben jelentetett meg lemezt. Közben persze azért kijött egy s más: válogatás, EP-k, a Most múlik pontosan című dalukról meg kiderült, hogy a legkedveltebb magyar dal a Youtube-on - még ha nem is az ő előadásukban, hanem a Csík Zenekaréban. Az első helyre emelkedéshez kellett a Kispál és a Borz fokozatos széthullása, végül pedig megszűnése is, no meg az, hogy nincsenek ifjú titánok a színen, akik Kiss Tibiéknek konkurenciát jelentenének.

Zene

Film - Eltévedt szellemek - Apichatpong Weerasethakul: Boonmee bácsi, aki képes visszaemlékezni korábbi életeire

Ha azzal jönnek nekem, hogy egy filmet nem a filmnyelv, hanem a rendező buddhista vallása felől kell értelmezni, még hajlanék is a meghátrálásra: nyilván a nézőkben van a hiba, akik nem tudnak eleget a buddhizmusról. De mielőtt szégyenkezve kiosonnánk a moziból, próbáljuk meg elképzelni ugyanezt az állítást katolikus (anabaptista, unitárius, kabbalista, szcientológus stb.) rendezővel, persze csak futólag, mert még elragadtatnánk magunkat.

Zene

Könyv - Prospero puskája - Philip Roth: Kiégés

Philip Roth legújabb, magyarul megjelent könyve, a Kiégés főhőse, az ünnepelt amerikai színész, Simon Axler hatvan felett akkor mond csődöt a színpadon, amikor elkezd játszani - amikor elkezdi azt játszani, hogy ő voltaképpen játszik. Korábbi sikereit ugyanis annak köszönhette, hogy saját magát, saját személyiségét tette bele a karakterekbe; néhány nagy bukás után pedig kénytelen rádöbbenni arra, hogy nem más, mint saját hibáinak a leltára. "Oda a varázsa. Elfogyott az ihlete" - ezekkel a rövid, tűszúrásszerű mondatokkal kezdődik a kisregény. Elfogyott a hitele. Átlát saját ürességén.

Zene

Bächer Iván: Igazad van, Loncikám. "Alzsíri" levelek

Igazából sohasem értettem, miért, milyen okból kell Algírnak írni és ejteni a város nevét, szóval nekem az alzsírozáshoz egyáltalán nincs szükségem idézőjelre. Jó, persze, távolítás, hiszen a kötet fele maga is közvetett szöveg, idézet (a családi levelezésből).

Zene

film - SZERELEM ÉS MÁS DROGOK

Kosztümös film, 1996-ig megyünk vissza az időben. Régen minden jobb volt, háziasabb és természetközelibb, az Alzheimer-kórban szenvedő, szép mellű (az alkotók hivatalos álláspontja) és művészlelkű hősnő például még vezetékes telefonba mondja be a nemrég még Zolofttal, újabban azonban már Viagrával házaló hősnek, hogy hagyjál, ne hívj stb.

Zene

lemez - MOTÖRHEAD: THE WÖRLD IS YOUR

Egy élhetőbb és boldogabb világban, ahol a Motörhead főnöke, Ian "Lemmy" Kilmister a hozzá méltó ismertséggel bírna (vagyis úgy másfélszer-kétszer népszerűbb lenne, mint az Amerikai Egyesült Államok elnöke), ezt a lemezkritikát megúszhatnám egyetlen mondattal: megjelent a Motörhead új albuma, a címe pedig The Wörld Is Yours. Mindenki tudná, mire számítson, hiszen a tavaly fennállásának harmincötödik évfordulóját ünneplő Motörhead egy hithű muzulmán következetességével ragaszkodik ahhoz a zenei stílushoz, amivel annak idején világhíres lett - vagyis a tufa kettőnégyekre, whisky áztatta énekhangra és laza csuklóval elővezetett gitározásra épülő rock 'n 'rollhoz. A huszadik Motörhead-lemezről sem lehet különösebb újdonságot mondani.

Trafik

Trafik

tévésmaci - Kutyák és love

Amikor Sztupa és Troché a gödröket ásták, nagyon korán föl kellett kelni, mert sok volt a munka. Ráadásul az eső is esett, s a szokottnál melegebb volt az idő.

Trafik

étel, hordó - LADÓ CAFÉ

Úgy tűnik, öregszünk, mert míg régebben kapásból fújtuk, hogy egy bizonyos cím "alatt" valaha milyen létesítmény működött, most csak erőlködésre futja. Konkrétan a Dohány utca ötvenről van szó, amelynek múltjáról a vallatólámpa fényénél sem tudnánk bővebb felvilágosítást adni, talán - de tényleg, csak talán - egy régiségbolt működött itt az ezredforduló táján.

Trafik

mi a kotta? - Jegyre adják

"A Franzi egyszer még üveghintón fog járni..." - a hagyomány szerint ezekkel a szavakkal jósolt fényes jövendőt a Liszt család törékeny alkatú csemetéjének a doborjáni bábaasszony, s bár a történeti kutatás mindeddig még nem jutott nyugvópontra abban a kérdésben, hogy vajon Liszt Ferenc utóbb valóban járt-e üveghintón, azért a prófécia a lényegét tekintve így is bízvást beteljesedettnek ítélhető. A 2011-es esztendő is a nagyszívű zseni (képünkön tisztelői - többek közt az aranyszájú Apponyi Albert gróf és a kiváló Haynald Lajos érsek - körében látható) jegyében telik majd, hiszen kettős évfordulót ülünk idén: Liszt születésének kétszázadik, valamint halálának százhuszonötödik évfordulóját.

Trafik

rés a présen - "Testem-lelkem egy óriási receptor" - Batarita koreográfus-táncos

rés a pérsen: Jó ideje már csak butoh tánccal foglalkozol. Batarita: Még mielőtt elkezdtem volna foglalkozni a butoh-val, 2002-ben Carlotta Ikeda a Tiéd című előadásom után azt mondta: "Te butoh táncos vagy!" Valami már akkor megvolt bennem, ami miatt mindig is sajátomnak éreztem ezt a műfajt. Tanulni kezdtem, és tanulom azóta is.

Trafik

kulthírek

MÉGIS LESZ FILMSZEMLE Nem a megszokott februári időben, de - az elmaradásról szóló hírekkel ellentétben - idén is lesz Magyar Filmszemle. A Magyar Mozgókép Közalapítvány honlapja szerint a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri keretéből fedezik az áprilisi rendezvény költségeinek jó részét.

Trafik

chili&vanília - Csütörtök délelőtt, New York

A zsúfolt kávézó közepén elhelyezkedő hatalmas asztal körül ülnek mindannyian: bundát, kalapot és élénk rúzst viselő idős hölgy, mellette kissé kopott öregúr. Angolul társalognak egymással, de a kelet-európai akcentus árulkodik.

Színház

Színház

Színház - Fortélyos - Brecht: Félelem és macskajaj a harmadik birodalomban

Zsótér Sándornál mindig mindenre figyelni kell; most például arra, hogy milyen barátságosan, közvetlenül tessékel be bennünket, nagyjából húsz-huszonöt nézőt az elhagyott lakásba. Illetve hát nem is elhagyott, hanem színház céljára birtokba vett lakás ez, amolyan lakáskollégium a színművészetis egyetemistáknak - és miközben Zsótér székeket igazgat, padot tologat, segédkezik az elhelyezkedésben, máris itt vagyunk a harmadik birodalomban, mely államformáját tekintve momentán köztársaság, ez azonban ne csábítson könnyelműsködésre, óvatlan magabiztoskodásra senkit.

Könyv

Könyv

"A halál megfelelő izgatószer" - Philip Roth író

Alexander Portnoy, Nathan Zuckerman, David Kepesh, Mickey Sabbath és Philip Roth - Philip Roth jól ismert regényhősei mindannyian. A 31 könyves, 77 éves írótól interjúnk készítésekor a Kiégés jelent meg legutóbb magyarul, az angol nyelven olvasók viszont már a következő regényét, a Nemesist is forgathatták. A szerzővel manhattani lakásában beszélgettünk.

Film

Film

Film - Műkorcsolya - Paul Haggis: A következő három nap

Jó nevű rendezőnk pár éve, az Ütközések című filmjével lett viszszafordíthatatlanul világhírű. Nálam persze A Donelly klánnal vágódott be (nem úgy a megrendelőnél: a sorozatot rögtön az első évad után kaszálták el), az Oscar-díjas Ütközésekből arra emlékszem, hogy mindenki szörnyen rasszista volt benne és szerfelett tahó, ám amikor a dolgok - egy viszonylag elfogadható logika elég szigorú követelményei szerint - összeértek, valahogy mindenkinek felvillant a szebbik pofája. Azért emlegetjük e műdarabot, mert a maestro látszólag visszatér most a logikai és logisztikai elemek patikai pontosságú passzítgatásához: a (gyilkosságért a világ végéig) bebörtönzött feleségét nagyszabású terv szerint megszabadítani igyekvő irodalomtanár ügymenetében életek és a végső siker múlik azon, hogy stimmeljenek a dolgok.

Tudomány

Tudomány

Trolibuszábrándok - Egyszer volt Budán

A múlt héten arról olvashattunk, hogy tizenhat budai autóbuszvonalat "trolisítana" egy meg nem nevezett befektető társaság. Nem ez az első ilyen ábránd, hiszen amióta kiépült - a pesti oldalon - a fővárosi trolihálózat, sokáig napirenden volt a környezetbarát jármű meghonosítása a Duna másik oldalán is. Csakhogy a közben eltelt több mint hatvan évben a budai troli csupán a tervezőasztalon létezett. Nem így a második világháború előtt.

Tudomány

cyberhírek

Kvízjáték Februárban kerül adásba az amerikai CBS tévé népszerű műveltségi vetélkedőjének, a Jeopardynak három különleges epizódja, ahol a játék történetének legsikeresebb játékosait az IBM számítógépe, a Watson hívja párbajra. Szudoku A szudoku rejtvényeket is megoldja a Google mobiltelefonokra szánt képfelismerő szolgáltatása, amely az óriásvállalat szervereit vonja be a processzorigényes műveletek elvégzésébe. A mobilos szolgáltatás az idegen nyelvű feliratokat, étlapokat is lefordítja. Egymilliárd Az eMarketer legújabb kutatásaszerinta közösségi játékok piaca az idén elérheti az egymilliárd dollárt.

Lokál

Lokál

Vita a várak hasznosításáról - Ostrom alatt

Az újraéledő nemzeti romantikával vélhetően megnő a jövőben a magyar várak hazai látogatóinak száma - legalábbis ebben bíznak az üzemeltetők. Ám az igazi bevételt hozó külföldi turistákhoz ma már beruházást igénylő látványprogramok is kellenének. A szemléletváltást szakmai vita és kusza tulajdonviszonyok is nehezítik.