Egyszerre akár 50 embert is lélegeztetne egy hazai fejlesztés alatt álló gép

  • narancs.hu
  • 2020. április 6.

Tudomány

A tömeg-lélegeztető rendszer nem csak a csoportos megbetegedések hatékony ellátását segítené, de az egészségügyi dolgozókat is védené a kilélegzett levegőtől. A kutatócsoport további kutatók, programozók, mérnökök és dizájnerek jelentkezését várja.

Egyszerre több ember lélegeztetését megoldó, akár tábori körülmények közt is működő berendezés fejlesztésén dolgoznak az Óbudai Egyetem kutatói – írja az Index az egyetem híre alapján. A létrejövő moduláris tömeglélegeztető rendszer akár egyszerre 5, 10, 50, esetleg még több, kritikus állapotú koronavírusos beteg ellátása is képes lehet. Az Óbudai Egyetem fejlesztőcsoportjához azóta más hazai egyetemek kutatói, orvosok és ipari szereplők is csatlakoztak.

A kezdeményezés MassVentil Project néven fut. A létrejövő termék terveit a kutatók ingyen szeretnék majd a felhasználók rendelkezésére bocsátani.

A tömeges lélegeztetőgép ötletével még március első napjaiban, a világjárvány kinyilvánítása előtt rukkolt elő Kozlovszky Miklós, a Neumann János Informatikai Kar dékánja, az EKIK BioTech Kutatóközpont vezetője. Nemcsak több embert lenne képes egyszerre lélegeztetni, de képes lenne megelőzni az egészségügyi dolgozók megfertőzését is: a kilélegzett levegőt elvezetnék egy szűrőrendszeren keresztül.

Bár már eddig is sokan csatlakoztak a projekthez, az Óbudai Egyetem csapata még várja azokat a programozókat, villamosmérnököket, dizájnereket, tesztelőket, akik tudásukkal segítenék a közös munkát, hogy létrejöjjön a tömeg-lélegeztetőgép.

A projekt főbb technikai részleteiről a MassVentil.org oldalon lehet informálódni, valamint ugyanott lehet felvenni a kapcsolatot az egyetem kutatóival.

A lead-kép illusztráció. Fotó: MTI.

Figyelmébe ajánljuk