Megvan az első ebola elleni védőoltás
ebola_EP1415_top_story_lead.jpg

Megvan az első ebola elleni védőoltás

  • MTI
  • 2019. november 13.

Tudomány

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden először előminősített egy ebola elleni védőoltást, alig két nappal azután, hogy az Európai Bizottság engedélyezte feltételes forgalomba hozatalát. Ez volt eddig a leggyorsabb előminősítési folyamat a világszervezetnél.

A Merck amerikai gyógyszercég által gyártott, Ervebo nevű vakcina hatékony védelmet jelent az ebola ellen. A WHO szakértői stratégiai tanácsadó csoportja azt javasolta, hogy vegyék fel a védőoltást a világszervezet ebola elleni eszköztárába.
Az előminősítés azt vizsgálja, hogy az oltóanyag megfelel-e a WHO minőségi, biztonsági és hatékonysági elvárásainak.
„Történelmi lépést tettünk azért, hogy biztosítsuk: a leginkább rászorulók hozzáférhessenek az életmentő vakcinához“ - mondta a WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz. „Az előminősített oltóanyaggal és a kísérleti kezelésekkel az ebola immár megelőzhető és kezelhető“ – tette hozzá.
Az előminősítéssel a vakcina egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy széles körben elérhetővé váljon. Az első engedélyezett dózisok valószínűleg 2020 közepétől állnak majd rendelkezésre.
A WHO következő lépése, hogy megkönnyítse a védőoltás engedélyezését a veszélyeztetett országokban. Több afrikai hatóság jelezte, hogy a világszervezet ajánlását követően mielőbb forgalmazni akarják a vakcinát. Az oltóanyag az ENSZ illetékes szervei és a Globális Oltóanyag- és Oltási Szövetség (GAVI) segítségével juthat el a veszélyeztetett országokba.
Az oltóanyagot már kipróbálták a Kongói Demokratikus Köztársaságban, ahol több mint 2190-en vesztették életüket ebolában az elmúlt egy évben. A WHO szerint legalább 236 ezer embert oltottak be, köztük 60 ezer egészségügyi dolgozót. A vakcinát egy különleges eljárással tették elérhetővé, amely indokolt esetben még a forgalomba hozatali engedély megadása előtt lehetővé teszi annak használatát.

 

Figyelmébe ajánljuk

Szövet

A németországi muszlimok különböző, olykor egymással ellenséges viszonyban álló közösségei a nyugati értékrend elutasításában mélységesen egyetértenek.

Nietzsche halott

Korunk erős realizmuskényszere olykor egészen elfeledteti velünk, hogy bármit csinálhatunk, s csak akkor szab határt a józan ész, ha hagyjuk.

Foglyok

Tizenkét elhantolt falióra, egy jelzőbóját fejfedőként viselő, fűnyíró „ember”, Kádár János VR-szemüveggel – a kiállítás néhány, látszólag össze nem függő darabja.

„Az ukrán hadsereg visszaszerezte a kezdeményezés képességét”

Zelenszkij elnök „győzelmi tervet” mutatott be Washingtonban, előtte komoly átalakításokat hajtott végre a kormányban. Mi áll mindennek a hátterében, merre tart az ukrán diplomácia, ki lehet a jövőben az ukrán elnök kihívója, és milyen hatás várható az amerikai elnökválasztástól? A kijivi Penta politikai kutatási központ ve­zetőjével, belpolitikai szakértővel beszélgettünk.

Három–hat, avagy játszd újra, Kádár!

Ha törik, ha szakad, a következő két évben 3–6 százalékra kell növelni a gazdaság teljesítményét. Orbán Viktor mondatai mögött olyan gondolkodásmód rejlik, amely – ha kissé megkaparjuk a felszínt – kísértetiesen emlékeztet egy letűntnek hitt korra. Annak a kornak nem lett jó vége. Persze, ahogy vesszük.