Oktatásra és kutatásra fordítaná a Nobel-díjjal járó pénzjutalmat Karikó Katalin

  • narancs.hu
  • 2021. május 24.

Tudomány

Olyan dolgokra, amelyek őt is segítették pályáján.

Kutatásra és oktatásra költené a Nobel-díjjal járó pénzösszeget Karikó Katalin, ha idén megkapná az elismerést.

A kutatónő az M5 Ez itt a kérdés című műsorában beszélt erről. „Kutató maradok mindörökké, és minden pénzt, amit kapok, azt oktatásra meg a tudományra fogom költeni,  olyan dolgokra, amelyek engem is segítették pályáján. – jelentette ki hozzátéve, hogy az mRNS-kutatással foglalkozó, neurodegeneratív betegségek gyógyítását vizsgáló kezdeményezésekre szánná a pénzt.

„Nem hordok ékszert, és ezek után sem fogok. 66 éves vagyok, ilyenkor már nem változik meg az ember, és nem vesz fel drága dolgokat és hobbikat, amikre költhetné a pénzét. Csak a kutatás marad”

– tette hozzá.

Karikó a műsorban arról is beszélt, hogy a Magyarországon kapott Széchenyi-díj pénzösszegének felét a hátrányos helyzetű fiatalokat támogató Csányi Alapítványnak adta, a másik felét pedig egykori kisújszállási iskolájának utalta, hogy azt a természettudományok oktatására fordítsák.

A kutatónőt tavaly óta rendszeresen emlegetik a Nobel-díj várományosként, korábban úgy nyilatkozott: nem gondol ilyenekre, nem számít semmire. „A legnagyobb öröm az volt a vakcinával kapcsolatban is, hogy az embereknek reményt adott arra, hogy az életük visszatérjen a normális kerékvágásba”. – nyilatkozta.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk