Németországnak Orbán kell

szerző
Keller-Alánt Ákos
publikálva
2018. ápr. 04., 18:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Hiába a nemzetközi visszhangot keltő korrupciós botrányok, a politikai és gazdasági érdek mindent felülír.

Terjedelmes interjút adott a múlt heti Figyelőnek Manfred Weber, a német Keresztényszociális Unió (CSU) Európa Parlamenti képviselője. A CSU az Európai Parlamentben ugyanúgy az Európai Néppárt (EPP) tagja, mint a Fidesz, Weber pedig az EPP képviselőcsoportjának vezetője: szavainak tehát súlya van. Weber nem is finomkodik, hanem kerek perec kimondja:

„Szeretném, ha Orbán Viktort újraválasztanák!”

Weber szerint Orbán az ország erős miniszterelnöke, aki „élénkíti az európai vitákat”, és végül mindig elfogadja a konszenzust. A bajor politikus fontos szövetségesnek tartja a Fideszt az Európai Parlamentben, ahol szűk többsége van a konzervatív pártcsoportnak: Weber ezért világossá is teszi, hiába a nyomás az EPP nem fogja kirakni soraiból a Fideszt. Orbán 2010 után folytatott politikája, a demokratikus intézmények lerombolása miatt számtalanszor felmerült, hogy Brüsszel valamilyen módon próbáljon gátat szabni a Fidesz intézkedéseinek, ám az ilyen kezdeményezések rendre elbuktak, hiszen az EPP és annak német többsége mindvégig kiállt Orbán mellett. Weber szerint hiba volna az uniós kifizetéseket politikai feltételekhez, akár a demokráciához, akár a menekültek befogadásához kötni, de azt elismeri, hogy aki valóban háborús övezetből érkezik, azt megilleti a védelem.

A menekültválságra ugyanakkor még idén megoldás kell, mondja Weber, aki szerint fontos a szigorú határvédelem és

„Orbán Viktor kerítéssel óvja a szerb–magyar szakaszt, s ezért nem kritikát, hanem támogatást érdemel”.

A védelem azért is fontos, mert Weber számára „egyértelmű, hogy a kereszténység adja földrészünk alapját”, hiszen falvaink, városaink terein templomok állnak, nem pedig mecsetek.

Noha a CSU messze nem annyira kézivezérelt párt, mint itthon a Fidesz, Weber nyilván nem nyilatkozhatott volna ilyeneket (az interjút Schmidt Mária lapjában egyébként az egykori politológus, Kiszelly Zoltán készítette, aki a Századvég Politikai Iskola oktatója is), ha azt nem hagyja jóvá a párt elnöke, Horst Seehofer. Orbán többször is elismerően beszélt a CSU-ról, amikor náluk vendégeskedett. Seehofer jelenleg Németország belügyminisztere, aki 2015-ben nyíltan kritizálta Angela Merkel német kancellár menekülteket befogadó politikáját. A belügyminiszter itthon legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy kijelentette: az iszlám nem része Németországnak.

Hiú ábránd tehát azt várni, hogy valahonnan külföldről kerülhet olyan nyomás alá Orbán Viktor, hogy visszafogja autoriter törekvéseit, vagy sajátjain kívül másokat is odaenged a közpénzekhez.

Ne feledjük, egy tavaly év végi felmérés szerint a Magyarországon működő német vállalatok vezetői egyszerűen odavannak Orbánért, ha tehetnék – Weberhez hasonlóan – ők is rá szavaznának. A jellemzően kis és közepes vállaltok vezetői élvezik a nekik kedvező szabályozást, a gazdasági növekedést, miközben otthon nem kell magyarázkodniuk azért, mert különalkukat kötnek Orbánnal.

Az pedig már egészen friss hír, hogy a nemzetközi piacok is Orbán győzelmét szeretnék. A Bloomberg felméréséből az derült ki, hogy az alapvetően a stabilitásban érdekelt befektetők szerint az lenne a legjobb, ha Orbán Viktor folytathatná a kormányzást. A kétharmados győzelemtől ugyanakkor ők is tartanak, mert úgy gondolják, hogy akkor olyan további piactorzító intézkedéseket vezetne be a kormány, amelyek az ő profitjukat is veszélyeztetnék.

szerző
Keller-Alánt Ákos
publikálva
2018. ápr. 04., 18:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 11
  rworse
  2018. április 05., csütörtök 19:23
  Nem eszünk gyurmát!
 2. 10
  gvandor
  2018. április 05., csütörtök 18:40
  Nem? Ébresztő, már rég az vagyunk. :D
 3. 9
  gvandor
  2018. április 05., csütörtök 18:38
  Nem? Ébresztő, rég az vagyunk.
 4. 8
  gvandor
  2018. április 05., csütörtök 18:37
  Nem-e? Már rég az vagyunk, csak még neked nem tűnt fel. :D
 5. 7
  rworse
  2018. április 05., csütörtök 08:53
  És Hszi.
 6. 6
  Juliusz
  2018. április 05., csütörtök 07:29
  Ja, és Putyin is kell.
 7. 5
  Juliusz
  2018. április 05., csütörtök 07:26
  Németországnak Orbán kell. És Erdogan, Sziszi, Lukasenka, Kadhafi, Szaddám (ja, ez a kettő már nem szolgál). Csak nyugi legyen. Tök mindegy milyen áron, mit művelnek odahaza.
 8. 4
  rworse
  2018. április 04., szerda 23:56
  Bajororoszág eléggé nerista lett az utóbbi időben - mármint a CSU vezetése.
 9. 3
  naki
  2018. április 04., szerda 22:19
  Vigyék nyugodtan, ha kell nekik. Épít stadiont a Bundásligának, csak előbb még lop a német honpolgároktól is először is a nyugdíjukat.
 10. 2
  yoyo
  2018. április 04., szerda 21:32
  Kösz, faszfej

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...