Erdélyi egyetemistákat toboroznak jó fizetésért a magyar kampányba

  • narancs.hu
  • 2022. február 11.

Választás 2022

Ingyenes utazást, szállást, ellátást és fizetést is kínálnak romániai magyar egyetemistáknak a Facebookon, ha Magyarországra jönnek standolni vagy házról házra járni. 

Ingyenes oda-és visszautazással, jó szállással, napi háromszori étkezéssel laza munkát és mindenen felül napi 10 ezer forintot kínálnak erdélyi és romániai magyar egyetemistáknak, ha most, a magyarországi választások előtti kampányban aláírásokat gyűjtenek Magyarországon. 

„Jön a vakáció és vele együtt egy jó pénz kereseti lehetőség, pont egyetemistához illő. A magyarországi választás előtti kampány időszakban szükség van az emberekre akik aláírásokat gyűjtenek egy stand mellett vagy házról házra egy helyi képviselővel” – így kezdődik (az eredeti helyesírással) az a felhívás, amely erdélyi, romániai és partiumi magyar egyetemisták között terjed, és Kecskemétre szervez aláírásgyűjtőket.

A Narancs.hu olvasói több erdélyi városból, így Kolozsvárról is elküldték portálunknak a nekik címzett sorokat, egyben felháborodásukat fejezték ki a nekik felajánlott politikai „bérmunka” miatt.

 
Forrás: Facebook
 

A román felsőoktatásban – tudtuk meg egyikőjükről – most fejeződik be a tavaly október elején elkezdődött első félév. A napokban zárul le a vizsgaidőszak, és a második szemeszter csak február végén veszi a kezdetét, így az időpontot illetően is szinte kapóra jön a magyarországi országgyűlési választás február 12-én kezdődő kampányrajtja. Szombattól dördül el a startpisztoly, ekkortól lehet gyűjteni az ajánlóíveken a támogatói aláírásokat. Az válik hivatalosan egyéni képviselőjelöltté és indulhat az április 3-i választáson, aki összegyűjt legalább 500 érvényes támogatói aláírást, s mindezt a helyi választási iroda egy ellenőrzés után igazolja is számára. Egy választópolgár egyszerre több jelöltet is támogathat aláírásával.

Kinek gyűjtik az aláírásokat?

Úgy tűnik, az erdélyi egyetemeken tanuló magyar nemzetiségű hallgatókat ehhez a projekthez hívják jó pénzért segíteni. A toborzó a zárt Facebook-csoportban azonban – valószínűleg jó okkal – nem kötötte a lehetséges kampányaktivisták orrára, hogy kinek/kiknek fognak gyűjteni támogató aláírásokat, de könnyen lehet, hogy a Fidesz-KDNP aspiránsainak, és az sem kizárt, hogy a zavarórepülésben részt vevő kamupártok jelöltjeinek. 

Az erdélyi aktivisták bevonására azért lehet szükség, mert sok egyéni körzetben hihetetlenül kiélezett küzdelem várható, ahol minden voks számítani fog, így a Fidesz-KDNP-vel szemben indulók megosztása eminens érdeke lehet a kormánypártoknak. Ám az sem kizárt, hogy az anyagiakkal jól ellátott Gatyán-féle Megoldás Mozgalomnak (MeMo) vagy – láthatóan pénzügyi forrásokban nem szerénykedő – Mi Hazánknak kell gyűjteniük aláírásokat.

Több megkérdezett szakember szerint viszont ez az akció nagyon úgy fest, mintha Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója keze nyomát viselné magán, és a Kubatov-listák újbóli frissítéséről is szó lehet. Kecskeméten ráadásul szükség is lehet a Fidesz pozícióinak megerősítésére. 

„A 2019-es önkormányzati választás óta Kecskemét nem számít egy minden zavaró tényező nélküli békés narancsszigetnek. Annak ellenére meggyengült itt a kormánypárt, hogy Szemereyné Pataki Klaudia maradt a polgármester és a legnagyobb frakciót a Fidesz-KDNP adja. De jelentős részt hasított ki a Szövetség a Hírös Városért ellenzéki formáció, amely több, korábban bevehetetlennek hitt körzetet elhódított a Fidesztől. A két kecskeméti kormánypárti képviselőjelölt, Salacz László és Szeberényi Gyula színtelenek és szagtalanok, messze nem húzónevek. Ha a Fidesz nagyon sok támogatói aláírással akarja demonstrálni erejét, akkor szükség lehet az erdélyi magyar fiatalok segítéségére” – mondta a Narancs.hu-nak egy helyi, véleményformáló értelmiségi, aki neve mellőzését kérte.

 

 
Kecskemét
Forrás: Facebook/Szemereyné Pataki Klaudia
 

Költségek, kérdések, turnusok

A vonatkozó jogszabályok lehetővé teszik, hogy az aktivisták díjazás ellenében végezzék a munkájukat, bár messze nem ez a jellemző. Számításaink szerint viszont ha Erdélyből egy hétre csak egy tízfős kampánycsapat érkezik, az összességében alsó hangon másfél millió forintba kerülhet. Az erdélyi magyar egyetemi hallgatóknak a magyarországi kampányban való részvételre buzdító felhívás úgy szól, hogy a munkavégzés helye Kecskemét, az utazás ingyenes, ahogy a szállás is.

Az elhelyezés új építésű, 2 szobás lakásokban lesz, amelyhez konyha és fürdőszoba tartozik. Egy szobában egy, de maximum két embert helyeznek el. Napi háromszori étkezésre kapnak pénzt, amit maguknak kell megoldani, amihez napi 8 órai „kevés munkát” ajánlanak. Az étkezési pénz mellé mindenki minden napra kap még 10 ezer forintot.

Az első turnus indulása és munkába állás február 13-án, vasárnap lesz, és egy hétig, február 20-ig szól. A partiumi nagyvárosból, Nagyváradról a következő indulás február 21-én lesz. Úgy tudjuk, emellett Szatmárnémetiből Nyíregyházára is szerveznek egyetemistákat, de lehetséges, hogy más magyar városokba is megszervezik majd az akciót. 

Miből fizetik?  

A felhívásból kiderül, nem csak egy ilyen turnust szerveznek, ami duplázhatja vagy meg is háromszorozhatja a költségeket. A megfelelő számú támogatói aláírás megszerzése pedig csupán annyit jelent, hogy az adott jelölt indulhat a választáson, az igazi kampányról és az ehhez kapcsolódó költségekről ekkor még nem is beszéltünk. 

Az országgyűlési képviselők választása kampányköltségeinek átláthatóvá tételéről szóló 2013-ban elfogadott törvény, valamint az országgyűlési képviselők választása kampányköltségeinek támogatásáról szóló NGM rendelet szerint a 2022. április 3-i választáson 1 millió 182 ezer forint támogatásra jogosult az országgyűlési képviselők általános választásán minden egyéni választókerületi képviselőjelölt. Ezt egészíti ki a pártok évi rendes állami támogatása, ha az előző választáson 1 százalék feletti eredményt értek el, illetve az állami kampánytámogatásuk. Ez utóbbi nagyban függ attól, hogy hány egyéni kerületben vannak saját jelöltjei. Mindezt megfejelheti még a magánadomány, ami azonban a magyar kampányfinanszírozási rendszerben messze nem jellemző, a támogatások töredékét jelenti csak.

Az is lehetséges forgatókönyv lehet, hogy a Fidesz-KDNP, megosztva az ellenzéket, így „támogat” kamupártokat és kamujelölteket. A Mi Hazánk Mozgalom mind a 106 egyéni választókerületben indít önálló jelöltet, míg a pornómilliárdos alapította új pártot az anyagiak nem gátolhatják meg abban, hogy annyi jelöltet állítsanak csatasorba, hogy országos listát tudnak állítani.

Rendes, éves állami párttámogatásban sem a Mi Hazánk, sem a MeMo nem részesül, mert egyikük sem vett részt a 2018-as parlamenti választáson, a helyi kamujelöltek esetén pedig szintén nem játszik sem a pártok rendes évi működési támogatása, sem az állami kampánytámogatásuk, ugyanis a mögöttük álló „szervezetek” nem tudnak annyi választókerületben jelöltet állítani, hogy erre jogosultak legyenek.

A Mi Hazánk és a Megoldás Mozgalom esetében így az egy jelöltre jutó állami kampányforrás mintegy 3 millió forint lehet, míg a listát állítani nem tudó helyi jelölteknek a törvényben biztosított mintegy 1,1 millió forint. Ám ebből nem csupán az egyéni kampány költségeit (hirdetéseket, szórólapokat, rendezvényeket stb.), hanem a választással összefüggő központi költségeket is fedezni kell.

Ez Gattyánnak messze nem okozhat problémát, mert az állami támogatás mellé még saját pénzét is beteszi. Szűkebben áll ennél rendelkezésre a keret a Mi Hazánk Mozgalomnál, és alig egymillió forint jár a kamujelölteknek. De nekik is csak akkor, ha megszerzik az induláshoz szükséges minimum 500 érvényes támogatói aláírást. Ám sokkal inkább úgy fest, inkább csak elvi lehetőség, hogy a Mi Hazánk vagy a MeMo áll a kecskeméti projekt mögött. Információink szerint ugyanakkor nem kizárt, hogy az akciót a Fidesz romániai szövetségese, az RMDSZ szervezi és finanszírozza.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Falafel kapható a túlvilágon

A mesterséges intelligencia (MI) térnyerésével, a ChatGPT és társainak elterjedésével úgy néz ki, nem tudjuk továbbkerülgetni a kérdést: hová lesz az emberiség, ha mindent és mindenkit a gépek irányítanak majd?

„Haj, ifjúság!”

A zeneszerzőt ünneplő nagyszabású koncertsorozatban az elhangzott kompozíciók mintegy fele származott Ligeti Györgytől, a többi mű a kontextust rajzolta meg az életmű köré. Mindenekelőtt a jó barát és pályatárs, Kurtág György művészetét, de megjelentek Ligeti mesterei, követői, fia, Lukas Ligeti, és mindazok, akik a legtágabban értelmezett jazz és az improvizáció felől érkezve mutatták meg, hogyan hatott rájuk a 100 éve született mester zenéje.

Kit hívnál fel először?

Hajdu Szabolcs remek drámaíró. Alapvetően film- és színházi rendezőként szoktuk őt számon tartani, pedig írói tudása legalább ilyen fontos az alkotásaiban, ahogy ebben a darabjában is, ahol még a tőle megszokottnál is banálisabb helyzeteket ír meg, rendkívül érzékenyen.

Mitől egészséges egy társadalom?

Mitől lesz fontos egy könyv? Például attól, válaszolhatnánk, hogy a mindennapjainkat meghatározó kérdésekkel foglalkozik. De ez nem teljesen igaz, ettől csak aktuális lenne. Fontossá az teheti, ha ezekhez a kérdésekhez a szokásostól eltérő szemszögből közelítve, az elvárttól eltérő válaszokat, illetve a lehetséges válaszok más rétegeinek megértését kínálja. Ez a könyv aktuális és fontos.

Visszabukott

Ókovács Szilvesztert meghosszabbították Bicskéig. Május 26-án, egy nappal a határidő előtt Csák János bejelentette, hogy a 2011 óta regnáló igazgató maradhat az Operaház élén. „Friss, vitális, innovatív” miniszterünk – ezek Ókovács szavai – éppen egy ázsiai útról tért haza, így hát ki kárhoztatná, hogy nem tudta meghallgatni a lehetséges jelölteket? Épp csak arra maradt ideje, hogy összehívjon egy sajtótájékoztatót, ahol csodálkozásának is hangot adott: az igazgatóválasztást nagyobb érdeklődés övezte, mint az Operaház előadásait.

Szakemberek

Zvečan, Leposavić, Zubin Potok – három nagyobbacska település Koszovó Köztársaság északi részén, ahol a szerb nemzetiségű lakosok erős többségben vannak; miként a Szerbiával határos Mitrovica megyében, és annak legnagyobb városában, Mitrovicában is.

„Csinálom a káoszt”

Az idén éppen három évtizede működő TÁP Színházból máig nem ment ki a meglepetés ereje. Ő mégis azt mondja, hogy azzal az abszurd színházzal, amelyet a hatalom működtet, nem tud versenyezni.

Ideiglenesen alkalmatlan

A baj mindig csőstül jön – tartja a mondás, és nagyon úgy néz ki, hogy ez most a magyar–EU-kapcsolatokra is igaz. Nem elég az uniós szerződésben foglalt alapértékek és alapvető polgári jogok megsértése miatt indult, ún. 7-es cikkely szerinti eljárás. Nem elég, hogy Magyarország lassan hat hónapja nem jut hozzá több ezer milliárd forint EU-támogatáshoz. Az Európai Parlament a múlt héten újabb frontot nyitott az Orbán-kormány ellen.

Egyből egyet

Jogerőre emelkedett a strasbourgi bíróságnak a magyar választási rendszer nemzetiségi voksolását súlyosan kifogásoló határozata. A jövő júniusban esedékes nemzetiségi választásig módosítani kellene a nemzetiségi törvényt, de egyelőre a több honi kisebbséget sújtó etnobizniszre sincs megoldás.

Kémények és kéményebbek

A gazdálkodó szervezetek 80 százaléka ma sem tudja, hogy számukra nem ingyenes a kémények ellenőrzése. Egy hét évvel ezelőtti, a rezsicsökkentés miatt hozott változtatás felborította a kéményseprőszakmát is: cégek mentek tönkre, miközben a katasztrófavédelem nem bírja el a többletterhet.