Két LMP-s képviselő is független jelöltként indul a választáson, egyikük sem a párt tagja már

  • narancs.hu
  • 2022. február 10.

Választás 2022

Hajdu Mária XII. kerületi önkormányzati képviselő, ő kifogásolta Hajnal Miklós ellenzéki indítását. Takács Lajos a tapolcai választókerületben indulna.

„Az elmúlt napok történései után úgy döntöttem, hogy 13 év után kilépek az LMP-ből, és képviselőjelöltként elindulok az országgyűlési választásokon. Hosszú út vezetett ide, nem kevés küzdelem. Egy biztos: mára nem maradt hiteles politikai erő, mindkét oldalt kizárólag az önös érdekeik vezérlik, éppen ezért indulok független jelöltként” – írja Facebook-posztjában Hajdu Mária XII. kerületi önkormányzati képviselő. A politikus azt írta, hogy a választás két politikai oldalra szűkült le. „Egyik oldalon a Nemzeti Együttműködés mindent uralni akaró Rendszere. (…) Ami a másik oldalon van, az az elvek nélküli összefogás, amely szintén nem megoldás!”

Az LMP szerdán függesztette fel Hajdu Mária párttagságát, miután a XII. kerületi önkormányzati képviselő kifogásolta, hogy az ellenzék közös jelöltjeként induló, momentumos Hajnal Miklós "miért hazudhatott magának közgazdász végzettséget".

A párt úgy nyilatkozott, 

az LMP a közös ellenzéki jelöltek támogatása mellett döntött, aki ezzel ellentétes álláspontot fogalmaz meg a döntést követően, az nyilvánvalóan nem lehet utána a politikai közösség tagja”.

Takács Lajos badacsonytomaji önkormányzati képviselő a Telexnek nyilatkozva elmondta, hogy szombaton felveszi az ajánlóíveket, és elkezdi gyűjteni az aláírásokat. Ugyanis ő maga is független jelöltként akar indulni a választáson, méghozzá a tapolcai választókerületben (Veszprém megye 3.), ahol az ellenzéki pártszövetség a jobbikos Rig Lajost, míg a Fidesz Navracsics Tibort jelöli. Ez az egyik olyan billegő körzet, ahol különösen fontos lehet, ki nyer, mert akár el is döntheti az áprilisi választást.

Takács elmondása szerint az ellenzéki előválasztás óta sokan keresték meg azzal, hogy nem volt valódi verseny, mert a tapolcai körzetben csak egy jelölt, Rig Lajos neve szerepelt a szavazólapon, többen viszont nem szívesen szavaznának a Jobbik politikusára április 3-án.

Az előválasztáson nem éreztem úgy, hogy részt kell vennem. Azt sem tudtam, hogy hány jelölt lesz, és kik fognak indulni”

– mondta Takács arra a kérdésre, miért nem az előválasztáson mérettette meg magát. Állítása szerint felmerült ugyan, hogy LMP-sként elinduljon az előválasztáson, de komolyabban nem volt róla szó. Majd úgy javította ki magát, hogy a fő indoka valójában az volt, hogy nem akarta az etikai kódexet elfogadni, amit az előválasztáson indulóknak alá kellett írnia. Ezért nem állt rajthoz már ősszel, az ellenzéki előválasztáson.

„Takács Lajos az LMP tagjaként és képviselőjeként elfogadta azt a döntést, hogy a párt minden körzetben az előválasztás nyertesét támogatja. Indulásával egyértelműen szembefordult a párttal, ezért Takács Lajos a mai naptól nem tagja az LMP-nek” – közölte a párt.

Az LMP azt kéri a szavazóktól, ne dőljenek be "a politikai éleslátásukat csak az aláírásgyűjtés előtt pár órával hirtelen megtaláló indulóknak", minden körzetben támogassák szavazatukkal az előválasztáson győztes jelölteket.

(Facebook/Hajdu Mária, Telex)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk