Márki-Zay első intézkedéseinek egyike a tanári fizetések megemelése lenne

  • narancs.hu
  • 2022. február 20.

Választás 2022

Legalábbis a Párbeszéd Kossuth téri demonstrációján, amelyen a tanárok mellett és a sztrájkrendelett ellen álltak ki, ez hangzott el.

Márki-Zay Péter hatalomra kerülése esetén első intézkedései között emelné meg jelentősen a pedagógusok bérét, mindezt Erőss Gábor, a párt oktatáspolitikusa mondta azon a Kossuth téren tartott demonstráción, amelyet a párt politikusai azért szerveztek, hogy kiálljanak a pedagógussztrájk mellett, és tiltakozzanak a kormány sztrájkrendelete ellen – írja a 24.hu.

A lap szerint a Józsefvárosban alpolgármesteri pozíciót is betöltő Erőss azt mondta, a kormány becsapta a pedagógusokat, amikor azt ígérte, hogy a fizetésüket a mindenkori minimálbérhez igazítja. „Ha a kabinet betartotta volna ezt az ígéretét, akkor a mostaninál nagyjából kétszer többet kereshetnének a tanárok, ezzel szemben jelenleg az oktatásban dolgozók jelentős részének napi megélhetési és lakhatási gondjai vannak” – tette hozzá a politikus.

Szabó Rebeka, a Párbeszéd zuglói alpolgármestere, Pest megye 10. választókerületének újdonsült ellenzéki országgyűlésiképviselő-jelöltje a cikk szerint azt hangsúlyozta, hogy az egységes ellenzék szolidaritást vállal a pedagógusokkal, mivel úgy gondolják, hogy a sztrájkjog mindenkit megillető alapjog.

A lap idézi Jámbor Andrást – aki szintén indul a választásokon Budapest 6. számú választókerületében – is, aki szerint a kormány nem tesz semmit az ágazat érdekében, hiába kéri azt több mint 20 ezer pedagógus.

Mint írják, Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese pedig úgy fogalmazott, hogy

a Fidesz-kormány a rabszolgatörvény kormánya, amely nem átallja alkotmányellenesen is korlátozni a pedagógusok, és általában a dolgozók jogai.

Hozzátették: Tordai szerint az ellenzék kormányra kerülése esetén visszaadná a tanárok megbecsülését, megemelnék bérüket, biztosítanák szakmai szabadságukat, csökkentenék a terheiket. Éppen ezért arra kérte a lakosságot, hogy támogassák a pedagógusokat a március 16-tól tervezett sztrájkjukban.

UPDATE:

A Fidesz közleményben reagált a Párbeszéd demonstrációjára. Azt írták: „Teljesen mindegy, mit ígérget a Gyurcsány vezette baloldal, a 2006-os kampányt is végighazudták. Ígértek fűt-fát, aztán a pedagógusoktól is elvettek egyhavi bért. A Fidesz- KDNP kormányzása óta a gazdasági növekedésnek köszönhetően több ütemben emelkedett a pedagógusok bére és jövőre is béremelés lesz.”

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk