A mai orbánpornó: a holtversenytárs, I. Milo

  • narancs.hu
  • 2015.01.04 13:10

Villámnarancs

Vezetőnk a nagy példakép, Putyin mögött végzett egy nemzetközi újságíró-szervezet listáján, amikor a világ legkorruptabb politikusait vették lajstromba. De ki is a konkurens?

Montenegrói kollégájával, Milo Đukanovićcsal holtversenyben Orbán Viktor magyar kormányfőt választotta meg 2014 második legkorruptabb politikusának az Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), a tényfeltáró újságírókból álló, szarajevói székhelyű szervezet – írta tegnap a Népszabadság.

Mi épp két esztendeje, pártja soros – és szinte törvényszerű – választási győzelme alkalmából foglalkoztunk az Orbánhoz karizmájában szerfelett hasonló politikus személyével és viselt dolgaival. Hogy csupa kaland és izgalom az ő és országa élete, arról itt olvashatnak bővebben, de ajánljuk figyelmükbe a balkáni szervezett bűnözésről írt korábbi cikkünket is.

false

Rövidke arcképvázlatunk még karakteresebbé teszi Orbán valóban nemes vetélytársát, figyeljék csak:

I. Milo

„A Balkán legokosabb fickója” – még a Szabad Európa Rádió egyik kommentárja jellemezte így Đukanovićot. Kezdetben Milošević hű támogatója volt, Dubrovnik ágyúzásában még az ő jóváhagyásával vettek részt a montenegrói csapatok, de később, épp a megfelelő pillanatban, ellene fordult. A jugoszláv dinár helyett egyoldalúan, a németek különösebb megkérdezése nélkül bevezette a német márkát mint hivatalos montenegrói fizetőeszközt (aztán persze ők is átálltak az euróra), az embargó idején pedig állami szintre emelt (és a világ által nagyvonalúan elnézett) cigarettacsempészettel teremtett elő költségvetési forrásokat. Ám amivel bekerül majd a történelemkönyvekbe, az az volt, hogy a 2006 májusában tartott népszavazás eredményeképp az ő vezetésével vált Montenegró független állammá. Đukanović és családja, illetve tágabb baráti köre anyagilag is jól járt az elmúlt két évtizedben, ő maga is többféle vállalkozásban érintett. Jellemző testvére sztorija, aki egy pici nikšići takarékszövetkezetnek lett a tulajdonosa, ahová ezek után egy sor állami nagyvállalat tette át a számláját, így téve a Prva Bankát („Első bank”) valóban Montenegró egyik első pénzintézetévé.

Mit is mondhatnánk minderre? Hajrá, Magyarország, hajrá, Orbán Viktor!

Neked ajánljuk

A gyöngy

  • Halasi Zoltán

A király elküldi fiát messze földre, hozza el a kígyótól a kincset. Mielőtt a fiú útnak indul, meg kell válnia ruhájától. Megérkezik, elvegyül az ottaniak között. Ételüktől azonban mintegy álomba merül, megfeledkezik királyfi voltáról, küldetéséről. Apja levele téríti magához. Megigézi a kígyót, megszerzi a kincset. Hazatér, megdicsőül.

Máshogy mutatja ki

  • SzSz

„Az utolsó túlélő halálával Auschwitzot beveszi a kirakatból a történelem. Lomtárba kerül, ott porosodik majd a sötétben a tatárjárás és a waterlooi csata közt” – nyilatkozta Röhrig Géza egy interjúban a Saul fia diadalmenetének egyik állomásán –, a Born in Auschwitz egyszerre igazolja és cáfolja e kijelentést azzal, hogy bemutatja, hogyan hatja át a tragédia háromgenerációnyi család életét.

„A vérfürdő nem vonz”

A Star Trek-filmek Spockja jelenleg az AMC horrorsorozatában, a NOS4A2 második évadában adja a Charlie Manx nevezetű gonoszt, de élőben nincs benne semmi fenyegető. A Rhode Island-i forgatáson értük el.

„Gátlástalanul húzogatjuk ki egymás sorait”

  • Láng Dávid

Több mint ezer induló közül ők nyerték tavaly az Öröm a Zene tehetségkutató országos döntőjét, nem sokkal később pedig Lovasi András is kiválasztotta őket a raktárkoncertes gázsiját szétosztó pályázaton. A duóval arról beszélgettünk, mivel győzhették meg a zsűrit, milyen köztük a dalszerzői dinamika, és terveznek-e teljes zenekarrá bővülni.

Ülő ováció

  • Nagy István

Nyolcvanegy éves korában elhunyt minden idők egyik legnagyobb hatású zenei producere, akinek a jelentősége egyedül talán George Martinéhoz fogható; mindketten a modern zenerögzítési technika úttörőinek, lényegében megteremtőinek számítanak.

A földön kívüli selyemszörny

  • Vida Virág

Amióta online térbe kényszerült a színház, új, alkalmazott műfaj jelent meg a művészetek palettáján, amelyet leginkább „előadás-közvetítésnek” lehetne nevezni, és abban különbözik a korábbi színházi közvetítésektől, hogy eddig soha nem látott nyomatékot kap benne az operatőri munka.

Megtalálva

  • Dékei Kriszta

A művészet történetében komoly hagyománya van a nagy elődök másolásának, a témák és a stílusok újradolgozásának.