A mai orbánpornó: a holtversenytárs, I. Milo

  • narancs.hu
  • 2015. január 4.

Villámnarancs

Vezetőnk a nagy példakép, Putyin mögött végzett egy nemzetközi újságíró-szervezet listáján, amikor a világ legkorruptabb politikusait vették lajstromba. De ki is a konkurens?

Montenegrói kollégájával, Milo Đukanovićcsal holtversenyben Orbán Viktor magyar kormányfőt választotta meg 2014 második legkorruptabb politikusának az Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), a tényfeltáró újságírókból álló, szarajevói székhelyű szervezet – írta tegnap a Népszabadság.

Mi épp két esztendeje, pártja soros – és szinte törvényszerű – választási győzelme alkalmából foglalkoztunk az Orbánhoz karizmájában szerfelett hasonló politikus személyével és viselt dolgaival. Hogy csupa kaland és izgalom az ő és országa élete, arról itt olvashatnak bővebben, de ajánljuk figyelmükbe a balkáni szervezett bűnözésről írt korábbi cikkünket is.

false

Rövidke arcképvázlatunk még karakteresebbé teszi Orbán valóban nemes vetélytársát, figyeljék csak:

I. Milo

„A Balkán legokosabb fickója” – még a Szabad Európa Rádió egyik kommentárja jellemezte így Đukanovićot. Kezdetben Milošević hű támogatója volt, Dubrovnik ágyúzásában még az ő jóváhagyásával vettek részt a montenegrói csapatok, de később, épp a megfelelő pillanatban, ellene fordult. A jugoszláv dinár helyett egyoldalúan, a németek különösebb megkérdezése nélkül bevezette a német márkát mint hivatalos montenegrói fizetőeszközt (aztán persze ők is átálltak az euróra), az embargó idején pedig állami szintre emelt (és a világ által nagyvonalúan elnézett) cigarettacsempészettel teremtett elő költségvetési forrásokat. Ám amivel bekerül majd a történelemkönyvekbe, az az volt, hogy a 2006 májusában tartott népszavazás eredményeképp az ő vezetésével vált Montenegró független állammá. Đukanović és családja, illetve tágabb baráti köre anyagilag is jól járt az elmúlt két évtizedben, ő maga is többféle vállalkozásban érintett. Jellemző testvére sztorija, aki egy pici nikšići takarékszövetkezetnek lett a tulajdonosa, ahová ezek után egy sor állami nagyvállalat tette át a számláját, így téve a Prva Bankát („Első bank”) valóban Montenegró egyik első pénzintézetévé.

Mit is mondhatnánk minderre? Hajrá, Magyarország, hajrá, Orbán Viktor!

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.