A mai orbánpornó: a holtversenytárs, I. Milo

  • narancs.hu
  • 2015. január 4.

Villámnarancs

Vezetőnk a nagy példakép, Putyin mögött végzett egy nemzetközi újságíró-szervezet listáján, amikor a világ legkorruptabb politikusait vették lajstromba. De ki is a konkurens?

Montenegrói kollégájával, Milo Đukanovićcsal holtversenyben Orbán Viktor magyar kormányfőt választotta meg 2014 második legkorruptabb politikusának az Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), a tényfeltáró újságírókból álló, szarajevói székhelyű szervezet – írta tegnap a Népszabadság.

Mi épp két esztendeje, pártja soros – és szinte törvényszerű – választási győzelme alkalmából foglalkoztunk az Orbánhoz karizmájában szerfelett hasonló politikus személyével és viselt dolgaival. Hogy csupa kaland és izgalom az ő és országa élete, arról itt olvashatnak bővebben, de ajánljuk figyelmükbe a balkáni szervezett bűnözésről írt korábbi cikkünket is.

false

Rövidke arcképvázlatunk még karakteresebbé teszi Orbán valóban nemes vetélytársát, figyeljék csak:

I. Milo

„A Balkán legokosabb fickója” – még a Szabad Európa Rádió egyik kommentárja jellemezte így Đukanovićot. Kezdetben Milošević hű támogatója volt, Dubrovnik ágyúzásában még az ő jóváhagyásával vettek részt a montenegrói csapatok, de később, épp a megfelelő pillanatban, ellene fordult. A jugoszláv dinár helyett egyoldalúan, a németek különösebb megkérdezése nélkül bevezette a német márkát mint hivatalos montenegrói fizetőeszközt (aztán persze ők is átálltak az euróra), az embargó idején pedig állami szintre emelt (és a világ által nagyvonalúan elnézett) cigarettacsempészettel teremtett elő költségvetési forrásokat. Ám amivel bekerül majd a történelemkönyvekbe, az az volt, hogy a 2006 májusában tartott népszavazás eredményeképp az ő vezetésével vált Montenegró független állammá. Đukanović és családja, illetve tágabb baráti köre anyagilag is jól járt az elmúlt két évtizedben, ő maga is többféle vállalkozásban érintett. Jellemző testvére sztorija, aki egy pici nikšići takarékszövetkezetnek lett a tulajdonosa, ahová ezek után egy sor állami nagyvállalat tette át a számláját, így téve a Prva Bankát („Első bank”) valóban Montenegró egyik első pénzintézetévé.

Mit is mondhatnánk minderre? Hajrá, Magyarország, hajrá, Orbán Viktor!

Figyelmébe ajánljuk