Az erős zalai: Melletted állunk, Palkovics elvtárs!

  • narancs.hu
  • 2016. március 28.

Villámnarancs

Úgy tűnik, hogy a zalaegerszegi iskolák java nem kíván csatlakozni a szerdai pedagógussztrájkhoz. És a tanárok?

„Sajnos a várt szakmai alapon történő megbeszéléseket politikai indíttatású megnyilvánulások zavarták meg. Egyrészt a hozzá nem értő és félrevezető elemzések, másrészt egyesek felhatalmazás nélküli, gyakran szakmai alapokat nélkülöző vagy pártpolitikai indíttatású megszólalásai. Adjunk időt a hivatalos tárgyalások lefolytatására (köznevelési kerekasztal, kormány és sztrájkbizottság), bizalmat az új oktatási államtitkárnak, aki elődeivel ellentétben partnernek tekinti a pedagógusokat.”

Nem Balog Zoltán, nem a Magyar Idők propagandistája, de még csak nem is a CÖF–CÖKA munkáslevelezője fogalmazta meg e veretes mondatokat. Az idézet abból az először március 22-én megjelent közleményből való, amit kilenc zalaegerszegi oktatási intézmény vezetője jegyez, és amit aztán véres kardként hordozott körbe az MTI és a kormánysajtó, hogy lám, lám…

Csakhogy van itt egy kis bökkenő. A közleményt nem a tanári kar, hanem az intézmények vezetői jegyzik, ráadásul – amint ezt a Kettős Mérce kiszúrta – először nem is az MTI hozta le.

Amint azt a bejegyzésükben írják: „az iskolák honlapjainak egyikén sem látható a friss közlemények között ilyen tartalmú írás. Maga a közlemény először a zaol.hu oldalán jelent meg, de ott is csak idéznek belőle. Később a Magyar Idők és Magyar Hírlap már az MTI-re hivatkozva vette át a hírt. A Zalai Hírlap még az igazgatók nevét tüntette fel (iskoláik csak zárójelben, helyesírási hibákkal tűzdelve jelentek meg), a többi oldalon viszont a nevek már eltűntek, mintha inkább az intézmények váltak volna hangsúlyossá”.

És hogy miért éppen Zalaegerszegen történt-e kifakadás? A Kettős Mérce szerint „érdemes figyelembe venni, hogy Palkovics László, a frissen kinevezett oktatási államtitkár erősen kötődik Zalaegerszeghez. Olyannyira, hogy itt született, gimnáziumba is ide járt… Bár lehet, hogy ez csupán annyit jelent: a kilenc igazgatónak Palkovics kinevezésének hírére véletlenül eszébe jutott, hogy van egy köznevelési államtitkárság, amelynek minden szavát szentírásnak kell venni. Azoknak az igazgatóknak, akik közt akad olyan, aki eddig maga is a tiltakozások mellett állt…”

Merthogy ezeknek az intézményeknek több mint fele a kezdetekkor lelkesen csatlakozott a miskolci Herman Ottó Gimnázium nyílt leveléhez.

Lenne arra egy fogadásunk, hogy szerdán Zalaegerszegen sem fog az összes tanár fülét-farkát behúzva ennek a közleménynek a szellemében eljárni. Pláne azok után, hogy a hátuk mögött kavartak Palkovics-rajongó főnökeik. „Adjunk időt a hivatalos tárgyalások lefolytatására bizalmat az új oktatási államtitkárnak, aki elődeivel ellentétben partnernek tekinti a pedagógusokat.” Ja, persze. Partnernek.

Neked ajánljuk