Hadházy: Orbán titkolja, végeztek-e rajta koronavírus-tesztet

  • narancs.hu
  • 2020. május 7.

Villámnarancs

És ha igen, milyen eredménnyel.

"A miniszterelnök titkolja, hogy végeztek-e már rajta koronavírus-tesztet és ha igen, milyen eredménnyel - írja Hadházy Ákos a Facebookon.

A független képviselő Orbán Viktorhoz intézett kérdésére Rétvári Bence államtitkár válaszolt, illetve nem válaszolt:

"Szeretnénk arról tájékoztatni, hogy az Ön által kért adat az (EU) 2016/679 európai parlamenti és tanácsi rendelet (általános adatvédelmi rendelet – GDPR) 4. cikk 15. pontja alapján személyes adatnak minősül. Ilyen személyed adatot az adatkezelő egyetlen magyar állampolgárral kapcsolatban sem hozhat nyilvánosságra" - írta az államtitkár.

Hadházy válasza:

"Rétvári a GDPR-ra, személyes adatok védelmére hivatkozik, szerinte ezért nem válaszolhat. Csakhogy én nem őt, hanem a személyesen a miniszterelnököt kérdeztem, a saját adatait pedig mindenki megadhatja, ha akarja. És azért egy járvány idején egy miniszterelnök egészségügyi státusza több, mint személyes adat. Különösen, ha propaganda okokból egy csomó kórházba rohangált teljesen feleslegesen.

A miniszterelnök feltűnően semmibe veszi a ma már egész világon nyilvánvaló evidenciát: a személyes távolságtartással és maszkviseléssel lehet a járványt fékezni, amíg nem lesz vakcina illetve egyértelműen hatékony gyógyszer. A miniszterelnök kifejezetten rossz példát mutat, mintha szándékosan akarná a magyarokat belehajtani a felelőtlen viselkedésbe. Ez alól egyetlen mentsége lenne, ha már átesett volna a fertőzésen. Sajnos úgy tűnik, még egy ilyen mentséget sem akar felhozni."

Hadházy arra is reagált, hogy Rétvári a levelében azt álltja, Magyarországon a koronavírus-tesztek elvégzésére teljes mértékben a WHO előírásai alapján kerül sor:

"Rétvári rosszul tudja, Magyarországon a tesztelés nem a WHO ajánlásainak megfelelően kerül sor. Ha így lenne, sokkal-sokkal több tesztet végeztünk volna már" - írja bejegyzésében a független képviselő.

Figyelmébe ajánljuk

Orbán nagyotmondása a délszláv háborúba való magyar beavatkozás visszautasításáról

Nem létező szerbiai magyar beavatkozás amerikai követelésének visszautasításáról beszélt pénteki állami rádiós szózatában Orbán Viktor. Az 1999-es jugoszláviai légiháború során nem volt tervbe véve szárazföldi művelet, nem volt mit megakadályozni. Orbán hári jánosi „visszaemlékezése” egy bő másfél éve kezdődött önfényezés második része.