Meghozta első gyümölcsét Pécsen Hoppál és Páva Soros-ellenes kampánya

  • narancs.hu
  • 2017. december 14.

Villámnarancs

A kulturális államtitkár fenyegetőzése megtette hatását: az Emberség Erejével Alapítványt nemkívánatosnak nyilvánították

Múlt héten írtuk meg, hogy Hoppál Péter kulturális államtitkár, fideszes országgyűlési képviselő arra intette a pécsi vállalkozókat, szervezeteket és minden pécsi polgárt, hogy ne biztosítsanak helyszínt a pécsi „Soros-kampányközpontnak”.

Ekkorát hazudtam, maradhat?

 

Hoppál Soros-ellenes kirohanására azért került sor, mert a Nyílt Társadalom Alapítványok támogatásával, a Regionális Közösségi Központok program keretében az ország és egyúttal Európa legszegényebb régiói közül kettőben, az Észak-Alföldön és a Dél-Dunántúlon civil szervezeteket dotálnak a vidékfejlesztés érdekében. A dél-dunántúli régióban az Emberség Erejével Alapítvány koordinálja a feladatokat.

Úgy látszik,Hoppál és a hozzá sietve csatlakozó Páva Zsolt pécsi polgármester fenyegető szavai   értő fülekre találtak - mint azt a Szabad Pécs írja, az Emberség Erejével Alapítvány nem költözhet be abba az irodába, melynek bérléséről már megállapodtak, a főbérlő szemében ugyanis hirtelen nemkívánatossá váltak, s ezért a költözés meghíusult.

A sztori háttere

Ahogy arról a Magyar Narancs is beszámolt, a helyi Fidesz nevében egy sajtótájékoztatón Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő arra kérte a pécsi vállalkozókat, szervezeteket és minden pécsi polgárt, hogy ne biztosítsanak helyszínt a pécsi „Soros-kampányközpontnak”.

Mindezt azok után, hogy elterjedt a hír, hogy a (köztudottan Soros Györgyhöz köthető) Nyílt Társadalom Alapítványok támogatásával, a Regionális Közösségi Központok program keretében (az ország és egyúttal Európa legszegényebb régiói közül kettőben), az Észak-Alföldön és a Dél-Dunántúlon civil szervezeteket dotálnak a vidékfejlesztés érdekében. A dél-dunántúli régióban az Emberség Erejével Alapítvány koordinálja a feladatokat, amely során 100 millió forintot osztanak ki olyan civil szervezeteknek, amelyek a társadalom széttöredezettségén próbálnak javítani.

Az Indító (500 ezer forintos) és Erősítő (1–3 millió forintos) pályázatokra civil szervezetek és informális csoportok igen, vállalkozások és politikai pártok nem jelentkezhetnek, és politikai tevékenységekre az elnyert támogatás nem fordítható. Témamegkötés nincs, a cél az, hogy valós problémákat próbáljanak orvosolni az elnyert támogatásból.

A 168 óra szerdán megszerezte a tervezett határozatot, melynek szövege szerint

„Mi, pécsiek, megdöbbenéssel értesültünk Soros György magyar-amerikai milliárdos spekuláns alapítványának tervéről, hogy vidéki kampányközpontok (irodák) létrehozásával befolyásolni akarja életünket, döntéseinket, választásunkat. Mindezt annak érdekében, hogy Magyarországon olyan kormány alakuljon, amely – a magyarok akaratával ellentétesen – migránsok ezreinek, tíz- és százezreinek betelepítésével ellehetetlenítse a mai magyarok és leszármazottai, vagyis gyermekeink, unokáink és dédunokáink jövőjét, a keresztény Európa és Magyarország helyett egy vegyes, iszlamizált kontinenst és országot hozzon létre. Mi, pécsiek, nem kérünk ebből.”

Az előterjesztés azt is állítja: „Akaratunkat népszavazáson és nemzeti konzultáción egyaránt kinyilvánítottuk. Utóbbi eredménye ugyan még néhány napig nem lesz ismert, de bizonyosak vagyunk a pécsiek szilárd véleményében, amely kiáll a mai, Magyarországot és Európát megvédeni akaró politika mellett. Szemben azokkal, akik Soros György félelmetes és veszélyes tervét támogatják idehaza és az Európai Unió testületeiben. Éppen ezért elutasítjuk Soros György iroda- és kampányközpontnyitási tervét.”

Emiatt a pécsi Fidesz–KDNP azt kívánja határozatként elfogadni, hogy:

„Felkérünk minden pécsi polgárt, vállalkozást, szervezetet, hogy ne adjon helyt a Soros-féle kampányközpontnak. Ne adjon tulajdonba, bérbe, használatba semmilyen helyiséget! Ne segédkezzen senki otthonunk, Európa, hazánk, Magyarország és szeretett városunk, Pécs jövőjének kockáztatásában, ne segédkezzen Soros György tervének megvalósításában.”

A burkolt fenyegetésnek már meg is lett a hatása. Csütörtök reggel, azaz, még a pécsi közgyűlés döntése előtt már ki is került a Facebookra az Alapítványnak korábban helyet adó Nappali nevű helyiség nyilatkozata.

„Kedves Pécsiek!
Néhány hónapja megkeresett minket az általunk régóta ismert, és nagyra becsült
Emberség Erejével Alapítvány vezetősége, és szóban megállapodtunk abban, hogy a Nappali feletti galérián egy co-working irodát nyitnak, ahonnan az Open Society Foundations által finanszírozott új regionális civil támogatási programjukat is koordinálják majd.

A helyi és országos politikában, médiában folyó, természetesen mindenféle realitást nélkülöző lejárató kampány hatására létrejött, hisztérikus és ijesztő helyzetet látva főbérlőnk, az ingatlan tulajdonosa megkért minket, hogy ne szerződjünk az Emberség Ereje Alapítvánnyal.
Aggodalmukat megértjük és elfogadjuk, az együttműködéstől kénytelenek vagyunk visszalépni. Ezzel nem csak, hogy egy pezsgő kreatív civil központ közelségét veszítjük el, de jelentős anyagi kár is ér minket, hiszen az alapítvány bérleti díjat és értéknövelő beruházást is finanszírozott volna az épületben. A gyűlöletkeltő politikusok és médiamunkások helyett mi szégyelljük magunkat, ezzel szemben minden tiszteletünk a helyi emberek boldogulásáért dolgozó civil szervezeteké!

Szép Tamás, Felcser Dávid
városukat szerető pécsi polgárok

Nappali Bár”

Kerestük az érintett Emberség Erejével Alapítványt, hogy reagáljanak a történtekre. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Katus Eszter

Figyelmébe ajánljuk