Minden világos: szegény ellenzéki pártokat megzsarolta a Fidesz, így kénytelenek voltak megszavazni a képviselői fizetésemelést

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. júl. 15., 08:18
kommentek
1
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Nem tehettek mást, na.

Pénteken a törvényalkotási bizottságban a Fidesz mellett az MSZP, a Párbeszéd és a Jobbik is támogatta a kormánypárti javaslatot, miszerint a parlamenti képviselők fizetése jelentősen, 18,5 százalékkal emelkedik augusztustól. Az RTL Híradó utánakérdezett a nagy egyetértésnek, és mint kiderült, a kormánypárti képviselők beterjesztettek egy olyan javaslatot is, amely leginkább a listán mandátumot szerzett képviselőket sújtotta volna. És mivel az ellenzéki pártok frakcióiban ők vannak többségben, a képviselőcsoportok az eddiginél jóval kevesebbet költhettek volna a működésükre vagy vidéki irodák bérlésére. Ezzel indokolták többen a kompromisszumot.

„Támogatom, mert minden más esetben az ellenzéki politizálás olyan nehézségekbe fog ütközni, aminek beláthatatlan következményei lesznek” – mondta Burány Sándor MSZP-s politikus, aki a Párbeszéd frakciójának tagja.

Ezt erősítette meg Harangozó Tamás (MSZP) is, aki szerint a Fidesz „gyakorlatilag pisztolyt tartott az ellenzéki frakciók tarkójához”.

A Jobbik szóvivője, Jakab Péter úgy nyilatkozott, hogy „Össze nem illő dolgokról kell csomagban szavazni, és itt most az volt a kérdés, hogy meg tudjuk-e menteni az ellenzéki frakciókat, avagy sem. A Fidesz ezt pedig a képviselők béremeléséhez kötötte. Nyilván nekik az volt a fontos, hogy a frakciók ellehetetlenítésének a belebegtetésével kikényszerítsék az ellenzéki támogatásokat”.

A DK tagjai nemmel szavaztak, az LMP-sek pedig el sem mentek az ülésre.

A Fidesz közlése szerint a frakciók támogatásának csökkentéséből finanszírozta volna a kormány a képviselők fizetésemelését, de végül az ellenzék kérésére nem így lett.

Így történt, hogy kétharmados kormánytöbbség mellett az ellenzéki pártok inkább beálltak a Fidesz–KDNP törvényjavaslata mögé, kénytelen-kelletlen, mint hogy kitaláltak volna valamit a demokratikus politizálás újabb ellehetetlenítése miatt.

(RTL Klub)

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. júl. 15., 08:18
kommentek
1
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  Világos
  2018. július 15., 10:55
  Ez nagyon nagy csapás. Az inflációt kergető béremelés kell a megélhetési
  politikosoknak. Hacsak nem a csiriz drágult negymértékben amellyel a
  parlamenti székeket kell kenegetni, hogy ülve maradjanak . A ragtapasz
  is jelentősen drágult.

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Villámnarancs

Belecsapunk.

Villámnarancs
Szerző adatlapja
Összes blog Itt