Nevelje a gyerekedet Dúró Dóra!

  • narancs.hu
  • 2014. április 25.

Villámnarancs

Még meg sem alakult az új Országgyűlés, de már sikerült alulmúlnia minden várakozást.

Ötpárti egyeztetés zajlott a héten a parlamenti bizottságok összetételéről. Az MSZP megszerezte a nemzetbiztonsági bizottságot, amelyet okkal tartanak a legfontosabbnak. A Jobbik a kulturális és oktatási bizottságot elnökli majd. A Népszabadság információi szerint Dúró Dóra alakjában.

Dúró Dóra

Dúró Dóra

Fotó: MTI

A bizottságok a fideszes kétharmad árnyékában nem kapnak sok mozgásteret, de ugyanennyire igaz, hogy az értelmes beszéd, a szakpolitikai érvek a rohamosan bábszínházasodó és infantilizálódó plenáris ülésekről a bizottságokba szorultak vissza. Ezért sajnálatos, hogy ezek közül bármelyiket jobbikos politikus vezeti. Önmagában azonban nem vitatható el a Jobbik joga egy-két elnöki székhez, hiszen egymillió választó szavazott rájuk. Nem mindegy azonban, mi tartozik ahhoz a székhez.

A Fidesz taktikája akár az is lehet, hogy az oktatásügyben és a kulturális vitákban ezzel képez egy olyan új centrumot, amihez képest eljátszhatja a mérsékelt közepet. A Jobbikhoz képest Fekete György se tűnik majd olyan holdkórosnak, Halász János meg maga lesz az arany középút kellős közepén a terelővonal.

Az ellenzéknek ez kudarca vagy hibája, attól függően, mennyire küzdöttek ellene, hiszen a Jobbiknak ez a lehető legjobb terep: a kultúra és az oktatás egyaránt nagy médiafigyelmet kiváltó, szimbolikus terület.

Nos, ennyit bírtunk mondani higgadtan és mértéktartóan erről a nyilván a Fidesz vezetésével meghozott, mégis ötpárti döntésről. Ugyanilyen higgadtan és kevésbé mértéktartóan még azt fűznénk hozzá, hogy mindazok, akiknek a legkisebb szerepe volt ebben, akik aktívan vagy passzívan közreműködtek abban, hogy a Magyar Országgyűlésben az oktatás és a kultúra ügye, tehát szimbolikusan a gyerekeink jövője és minden művészetek egy neonáci párt irányítása alá kerülhettek, nos, ezek a pártok és képviselők, együtt és külön-külön, menjenek a picsába.

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa.