Egy nagy mű a tudomány templomában – Pálinkaszag a Magyar Tudományos Akadémián

  • narancs.hu
  • 2014. április 28.

Villámnarancs

Mi van, ha Nazarbajev könyve mondjuk csak második az asztanai bestsellerlistán? Kit rendel ki az elnök orvosolni a bajt, a helyi tudományos akadémiát vagy a rohamrendőrséget?

Ma délelőtt ünnepelt a tudomány: olyan művet mutattak be a Magyar Tudományos Akadémián, ami minden bizonnyal tanulságos és példamutató olvasmány, hiszen mi más indokolná a tekintélyes helyszínt, illetve azt, hogy a kötet méltatói közt volt vidékfejlesztési miniszterünk, Fazekas Sándor is.

E friss műremek a kazah elnök, Nurszultan Nazarbajev Önéletrajz című könyve. Hazájában hatalmas sikert aratott, próbált volna nem sikert elérni egy olyan helyen, ahol a szerzőnek, a helyi kommunista párt egykori első titkárának 2011 végén szobrot emeltek, s úgy módosították az alkotmányt, hogy Nazarbajev – aki a legutóbbi választásokon a szavazatok több mint 95 százalékát szerezte meg – 2020-ig a helyén marad, ha csak meg nem hal közben. Vagy akkor is. Mi van, ha Nazarbajev könyve mondjuk csak második az asztanai bestsellerlistán? Kit rendel ki az elnök orvosolni a bajt, a helyi tudományos akadémiát vagy a rohamrendőrséget?

false

De ne hülyéskedjünk már, Kazahsztánban evidencia a szólásszabadság korlátozása, az ellenzékiek bebörtönzése, az emberi jogok sárba tiprása, bár ezen emelkedett pillanatokban nyilván ünneprontásnak számít ezt emlegetni, amikor a nagy honvédő pálinkaháború hőse elcsukó hangon méltatja a tudomány templomában hazánk reménybeli jótevőjét.

Fazekas nyilván csak rajong a jó könyvekért. Vagy már ez is baj?

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa.