Több mint 2 millió koronavírus-tesztet vásárolt Szijjártó minisztériuma

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 24.

Villámnarancs

Tesztenként kb. 4700 forintot fizettek.

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő közérdekű adatigényléssel fordult a kormányhoz, azon belül is a Külügyi és Külgazdasági Minisztériumhoz, hogy megtudja: mely cégektől és milyen összegben szerzett be a magyar állam koronavírus-teszteket - derül ki a képviselő Facebook-posztjából.

Security Check Required

null

A külügy tájékoztatása szerint 2.043.280 darab tesztet szerzett be a kormány a következő cégektől: Pro Concept Kft., GR Technologies, Clinomix Inc., Speciál99 Külkereskedelmi Kft., Primer Design Ltd.

A beszerzések ellenértéke összesen 9.580.639.177 forint volt, vagyis egy teszt ára nagyjából 4700 forintra jött ki - írja Ujhelyi. Hozzáteszi: van olyan vállalkozás ezek között, amely a cégadatai szerint alapvetően ingatlanértékesítéssel foglalkozik, egy másik pedig az Orbán-kormánynak fontos azeri ügyekben tűnt fel.

A tesztek a beérkezést követően az Állami Egészségügyi Ellátó Központ részére kerültek átadása -  írja a képviselő, aki arra a kérdésére, hogy ezeket a teszteket értékesítette-e a kormány, illetve a minisztérium magáncégeknek is, a következő választ kapta: "az eszközök értékesítését illetően közérdekű adat még nem keletkezett".

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?