Balog Zoltánból szinte biztosan püspök lesz

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 24.

Villámnarancs

A jelölések kétharmadát begyűjtötte, kihívója esélytelen. Ő lehet az első magyar, aki miniszterből lesz püspök.

A református püspöknek készülő Balog Zoltán volt miniszter a jelölések kétharmadát begyűjtötte a dunamelléki egyházkerületben - értesült a Népszava.

Mint arról mi is beszámoltunk, szeptember elején hivatalosan is református püspök-jelölt lett Balog Zoltán, volt emberi erőforrások miniszter. Mint írtuk, ezzel egyedülálló eset jön létre a magyar történelemben, ugyanis olyan még soha nem fordult elő, hogy egy miniszterből püspök legyen, de arra már volt példa, hogy püspökből miniszter lett.

A református egyház szabályai szerint csak az lehet püspök, aki „legalább 10 évi folyamatos, önálló lelkészi szolgálattal rendelkezik”. Hogy ez a kitétel ne zavarja meg Balog egyházi felemelkedését, az egyházi döntéshozók módosítottak a rendelkezésen, és eltörölték a „folyamatos” szócskát. Apróság ugyan, de ezzel lehetőséget biztosítanak Balog Zoltán püspökké válásának - írtuk.

A Népszava arról  számol be, hogy a hozzájuk eljutott hírek szerint "nem mindenkinek nyerte el a tetszését, hogy egy nemrég még aktív fideszes politikus akar püspök lenni, de a zúgolódás mértéke nem érte el a nyílt tiltakozás szintjét. Legfeljebb az tekinthető az elégedetlenség jelének, hogy Balog Zoltán nem egyedüli jelöltként pályázik a dunamelléki püspöki tisztségre: kihívója Balla Péter, a Károli Gáspár Református Egyetem előző rektora".

Mint hozzáteszik, Balla az esélytelenek nyugalmával készülhet, mert egyházi berkekből származó információk szerint Balog Zoltán kapta a jelölések kétharmadát.

Figyelmébe ajánljuk