A legjobb magyar csellisták zenélnek a Concerto Budapest csellóünnepén

  • narancs.hu
  • 2023. november 19.

Zene

Ez egy olyan hangszer, amit át kell ölelni ahhoz, hogy megszólaljon.

A Concerto Budapest kétnapos Concerto Csellóünnepet rendez, amely november 25-én és 26-án a Zeneakadémián vonultatja fel Magyarország csellóművészeinek krémjét. Az eseménysorozat amellett, hogy felhívja a figyelmet a hangszerben rejlő lehetőségek kimeríthetetlen tárházára, találkozási lehetőséget teremt hazánk legnagyobb csellóművészei számára, akik között több mester és tanítvány is található. A fesztiválon közreműködik többek között Perényi Miklós, Varga Tamás, Fenyő László, Somodari Péter, Várdai István, Rohmann Ditta, Kokas Dóra, Karasszon Eszter, Szabó Ildikó és Devich Gergely.

„Rajongva szeretem a csellót! Számomra az egyik legtitokzatosabb, legkifejezőbb hangszer, amelyet mindig ámulattal és áhítattal hallgattam. Egy hangszer, melyet először meg kell ölelnünk ahhoz, hogy megszólaltassuk. Azaz a zenélés lényegéhez, a szeretet közvetítéséhez már eleve úgy kezdünk hozzá, hogy először átöleljük azt, ami a hangot adja”

– mondta Keller András a Concerto Csellóünnep sajtótájékoztatóján. A 2021-ben megrendezett Viva La Viola! – a brácsát éltető tematikus nap – után a csellófesztivállal hagyományt akar teremteni a karmester.

 
Perényi Miklós
Fotó: Csibi Szilvia/Müpa
 

 

A Zeneakadémia Nagytermében, a Solti teremben és a Kupolateremben elhangzó kilenc koncerten a cselló mind szólista-, mind kamarazenei szerepben megszólal. Triók, vonósnégyesek, különböző kamarazenei felállások, kamarazenekari művek és nagyzenekaros csellóversenyek is hallhatók majd.

A fesztivál első napján Várdai István Haydn két csellóversenyét játssza a Liszt Ferenc Kamarazenekarral. A Saint-Saëns-csellóverseny szólistája Rohmann Ditta lesz, Schumann a-moll gordonkaversenyét Fenyő László adja elő, Dvořák h-moll csellóversenyét pedig Perényi Miklós előadásában hallgathatja meg a közönség.

A fesztivál második napján Richard Strauss Don Quixote című műve, Bach egyik szólószvitje és kortárs művek szólnak, zenél a Keller Quartet és a Nemzeti Filharmonikusok is. Este a Concerto Budapest négy ikonikus művel zár: Beethoven után Elgar e-moll csellóversenye szól Kokas Dóra tolmácsolásában, majd Arvo Pärt és Schönberg.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk